Svět písniček a skladatelů první republiky 2 - Karel Vacek a Jaromír Vejvoda
Foto: archiv autora

Svět písniček a skladatelů první republiky 2 - Karel Vacek a Jaromír Vejvoda

17. 9. 2022

Druhým hudebním velikánem byl skladatel českých lidovek Karel Vacek. Jako mladík se naučil hrát na několik hudebních nástrojů a od svých patnácti let již hrál v  pražských lidových kapelách. V sezóně 1929 hrál v kvintetu Melody Boys  R. A. Dvorského. Tady začal Karel Vacek skládat své písničky. V roce 1931 napsal tango Cikánka, které mu přineslo úspěch i v zahraničí.

Následovaly další populární skladby. Nikdy se nevrátí pohádka mládí, Marná láska,  trampské  Pojď, kamaráde, Táboráku plápolej, Hej, panímámo, Šumařinka a další a další lidové polky, valčíky a pochody. Karel Vacek byl velmi plodný skladatel. Během svého života složil téměř devadesát polek, valčíků a jiných skladeb.

Zemřel v Praze v roce 1982, ve věku 80 let.

   Slavná Cikánka v německé verzi

 

Další velkou postavou předválečné populární hudby byl Jaromír Vejvoda. Tento český hudební skladatel a kapelník je také, krom mnoha jiných písní, i autorem po celém světě proslavené polky Škoda lásky.

J. Vejvoda pocházel z muzikantské rodiny. Jeho děda a otec byli muzikanti, jakož i otcovi čtyři bratři. V šesti letech se Jaromír Vejvoda začal učit hrát na housle, ve čtrnácti letech na křídlovku, v patnácti se stal členem otcovy kapely, jejíž vedení převzal po návratu z vojenské služby a pro niž napsal celkem 82 skladeb.

První z nich byla v roce 1927 polka Škoda lásky, která se stala jedním z největších světových hudebních hitů 20. století. Měla velmi zajímavý osud. V roce 1938 byla, pod názvem Rosamunde, v nahrávce akordeonisty Willi Glahého oceněna zlatou deskou za milión prodaných desek. V roce 1939 se polka dostala do USA, kde byla upravena a dostala název Beer Barrel Polka. Do svého repertoáru ji převzali Andrews Sisters, orchestr Glenna Millera a mnozí další, mezi nimi i Benny Goodman nebo Billie Holiday. Beer Barrel Polka se za druhé světové války stala oblíbenou písní spojeneckých armád i československých letců v bitvě o Británii. 

Jen krátce nejznámější písně:

Hrajte, já ráda tancuju – 1937, Jednou, dvakrát – 1954, Kde jsi mé mládí – 1938, Kdyby ty muziky nebyly – 1941, Šla panenka rovnou cestou – 1936, Už je to dávno – 1948,
a další a další.

Jaromír Vejvoda zemřel v listopadu 1988 ve věku 86 let.

 

 

 

 

historie hudba vzpomínky
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 13 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Jendo, děkuji! Moc jsem se při tomto čtení navzpomínala na svého muže - to byl velký milovník dechovky, zpěvák - všecko znal, muzikant - trumpeťák a tanečník. Do Vackova Vysokého Veselí, i jinam - i za moravskou dechovkou, jsme pravidelně jezdili.
Vladimír Mrázek
Karel Vacek pracoval a žil také ve Vysokém Veselí (mezi Novým Bydžovem a Jičínem), kde se pravidelně koná hudební festival Vackovo Veselí.
Zdenka Jírová
Moc dobrý nápad, osvěžit si paměť. Všechny tyto písničky znám a na všechny jsem ráda tancovala. Byly to písničky hlavně mých rodičů, tatínek kdysi hrál na trubku.
Jan Zelenka
Díky, pane Mraček za rozšíření tématu.
Rostislav Mraček
O Karlu Hašlerovi napsal jedinečnou knížku (Písničkář Karel Hašler) jeho kamarád a kolega herec Rudolf Deyl st. Milan Koukal je autorem životního příběhu Jaromíra Vejvody a jeho potomků (Sága rodu Vejvodů). Karel Vacek je název perfektně zpracovaného životopisu tohoto muzikanta z pera hudebního znalce Lubomíra Dorůžky.
Miloslava Richterová
Moc pěkný námět, díky. Zazpívala jsem si, tyhle písničky jsou nesmrtelné, alespoň pro nás. Táboráku plápolej, krása. Přes léto jsem vůbec neměla na hraní čas, ale včera jsem vytáhla akordeon, K. Hašler - Bílý kvíteček moje oblíbená i jiné ..
Martina Růžičková
Zajímavé pokračování. Těším se na další.
Daniela Řeřichová
Tak ještě do třetice a už končím. :-) V roce 1967 jel J. V. s kapelou za krajiny do Vídně a přitom propašoval housle a diplom synova spolužáka, který hodlal emigrovat. Díky méně bystrým celníkům, jimž nepřišlo divné, že v dechovém souboru jsou mezi nástroji housle, se z Edy Vokurky stal nejúspěšnější jazzový houslista Kanady 2006...
Jan Zelenka
Paní Řeřichová, ještě jednou děkuji. Vaše komentáře si přidám do archivu. nemohl jsem vše do článku dávat. Já ty prvorepublikové skladatele a textaře velice obdivuji, psali hudbu a písničky pro lidi. Dnes je to trochu jiné. Při psaní se mi všechny ty uvedené písničky vybavovaly v hlavě, až jsem v noci nemohl spát. Zájem sice není veliký, ale dám všech pět dílů.
Daniela Řeřichová
Ještě malé info. Přestože byl Jaromír Vejvoda uznávaný skladatel a dirigent, musel jít po únoru 1948 pracovat do fabriky. Jeho život by vydal na román. Navzdory slávě zůstal vždy velmi skromný a srdečný. Verze Modřanské polky, známé později jako Škoda lásky, byly použity i v mnoha filmech. Talent a podobu po něm zdědil syn Josef, naše rodiny se přátelí a spolupracují padesát let. Na Zbraslavi můžete navštívit restauraci Škoda lásky s výzdobou reflektující odkaz Jaromíra Vejvody. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.