Lanovkou na Sněžku a pěšky zpátky
Všechny fotografie: Martina Růžičková

Lanovkou na Sněžku a pěšky zpátky

18. 9. 2022

Cílem většiny našich dovolených a výletů byly a jsou převážně hory. Když jsme si letos v létě plánovali výlety, podotkla naše vnučka, že je to ostuda, že jsme ji za 15 let, co je na světě, ještě nevzali na Sněžku.

Uvědomili jsme si, že s námi v Krkonoších sice byla několikrát, ale na jejich nejvyšší vrchol z různých důvodů nedošlo. Rozhodli jsme se chybu napravit a pozvali ji na výlet.

Do Pece pod Sněžkou jsme dojeli autem. Na Sněžku jsme sice nestoupali pěšky, ale i cesta lanovkou je parádní zážitek.

 https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-1-.jpg

Počasí nám přálo, slunce hřálo a ani vítr se nás tentokrát nesnažil sfouknout dolů. Mohli jsme si tedy dostatečně užít prohlídku vrcholu i úžasná panoramata, která se tu nabízejí. Byly bychom tam s vnučkou fotily ještě déle, ale děda nám připomněl, že nás čeká dlouhá cesta, a je proto nutné raději vyrazit.

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-11-.jpg

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-3-.jpg

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-7-.jpg

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-8-.jpg

Po pohodlné kamenné Jubilejní cestě jsme sestoupili do Obřího sedla, minuli jsme polský Slezský dům, před kterým se shlukovali občerstvení chtiví turisté, a z vyhlídky jsme obdivovali Obří důl a majestátní Studniční horu.

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-12-.jpg

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-14-.jpg

Modrá značka pak vede drsně krásnou krkonošskou tundrou a po dřevěném chodníku přes Úpské rašeliniště k Luční boudě. Ta patří k nejvýše položeným horským chatám u nás. Nalezený základní kámen stavení, které poskytovalo útočiště poutníkům do Slezska, nese letopočet 1623. Dnešní stavba vznikla v období 2. světové války a sloužila jako ubytovna wehrmachtu. Po mnoha peripetiích je tu dnes drahý hotel s vlastní pekárnou a pivovarem, kde se vaří pivo Paroháč.

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-19-.jpg

K zamyšlení nad nevyzpytatelností a silou hor přivede poutníka kaplička v sedle mezi Luční a Studniční horou. Původně byla postavena na místě, kde v roce 1798 zahynul při svážení dřeva Václav Renner. Nyní je tu symbolický památník obětem hor. Uvnitř jsou na tabulkách uvedena jména obětí a údaje o událostech, které je stály život.

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-21-.jpg

Tundra se pomalu mění v kvetoucí louky a my scházíme k Výrovce, další známé krkonošské boudě. 

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-24-.jpg

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-26-.jpg

Při povlovném stoupání na Liščí horu nám do zad pralo sluníčko, takže nám přišla vhod nedaleká Lyžařská bouda, kde jsme si dopřáli chvilku odpočinku s limonádou a kávou a obdivovali výhled na protilehlou Černou horu.

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-27-.jpg

Červenou značku, po které jsme putovali od Luční boudy, jsme opustili na křižovatce Pod Lesní boudou a pokračovali po zelené a od rozcestníku Lučiny po modré. Z této cesty se příchozím odkrývají nádherné výhledy na Sněžku a okolní hory. Blízké svahy jsou plné chat, menších sjezdovek a vleků. Mezi známé chaty patří např. Svornost, Husova a Žižkova bouda.

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-31-.jpg

Pak už cesta strměji klesá na okraj Pece pod Sněžkou k sjezdovce Javor. K autu jsme museli projít ještě velkou část městečka. Po téměř 19 km, které jsme zdolali, nás už docela bolely nohy.

https://www.i60.cz/images/thumbs/snezka-34-.jpg

Jako vždy jsem obdivovala manžela, který je po turistickém výkonu ještě schopen soustředěně a bezpečně řídit zpáteční cestou.

Domů jsme dovezli unavenou, ale spokojenou vnučku, spoustu fotek a neméně hezkých zážitků.

 

https://www.outfanatic.com/clanek-1152-Krkonosska-tundra-jedinecna-priroda-kterou-jinde-na-svete-nenajdeme

https://cs.wikipedia.org/wiki/Lu%C4%8Dn%C3%AD_bouda

https://www.gigaplaces.com/gigalist-nejkrasnejsi-krkonosske-horske-boudy/

http://www.vyrovka-krkonose.cz/rubrika/11-Historie-Vyrovky/index.htm

https://mapy.cz

 

 

 

cestování Do stovky 2022 Tip na výlet
Hodnocení:
(5.1 b. / 28 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Josef Morava
V Krkonoších jsem trávil několik týdenních dovolených vždy se těším jak si udělám výstupy na Sněžku všemi směry a zásadně chodím pěšky...vždy si to užívám....super rád se vracím
Martina Růžičková
Moc děkuji i za další milé komentáře. :-)
Eva Mužíková
Jedním slovem - nádhera.
Hana Polednová
Martino, náročný výlet, hlavně, že vnučka byla spokojená. Ráda jsem si přečetla článek s pěknými fotkami a obdivuji vás a tleskám vám, že jste to takhle všichni zvládli.
Dana Puchalská
Álo,moc hezké vyprávění o návštěvě Krkonoš. A opět skvostné fotky. Děkuju.
Hana Rypáčková
Naposledy jsem tam byla v minulém století ze Sokolské boudy, ale v zimě a ledovka... Dost děs. Díky za fotky..
Zdenka Jírová
Moc hezky popsaná túra. Když jsem to četla, přesně jsem si vzpomínala na můj první výstup na Sněžku / bez lanovky tenkrát, byla v opravě/ a na stejnou zpáteční cestu. Dokonce si pamatuji, že jsme šli na konci cesty před Pecí, po cestě plné modrých hořců. Je to už hodně dávno, ale ráda na to vzpomínám. Jen by mě zajímalo, jestli je ještě v Peci hospoda Na peci, tam jsme párkrát byli na večeři. Fotky jsou nádherné. Krkonoše jsou mé nejmilejší hory.
Jana Šenbergerová
Ač je mi 5 x více než vaší vnučce, ještě jsem na Sněžce nebyla. Obávám se, že už to nestihnu, proto jsem za každou fotku, která mě tam aspoň na chvíli "přenese" vděčná.
Alena Švancarová
Ze Sněžky dolů k směr Luční bouda je dosti náročné,skoro jsem konstatovala,horší než nahoru.Jde se po kamenech a jde se špatně.Ale zvládli jsme to.
Jan Zelenka
Krkonoše znám. Před lety jsme tam týden chodili s kamarádem a bylo to fajn. Vaše fotky mi naše putování připomnělo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.