Vinobraní na Máchalce
Všechny fotografie Věra Ježková

Vinobraní na Máchalce

19. 9. 2022

Na této vinici ve Vysočanech jsem byla poprvé. A nelitovala jsem. Není sice tak majestátní a rozsáhlá jako například Grébovka nebo vinice Svaté Kláry, ale působí velmi přívětivě a útulně. Jako by byla určena především pro obyvatele z nedalekého okolí, aby se na ní mohli scházet. Však je taky příchozímu z jiné čtvrti dobře utajena. Z hlavní silnice není téměř vidět, do očí bijí pouze velké plakáty lákající na thajské masáže.

Vinice Máchalka je jednou ze šestnácti vinic na území Prahy. Byla založena téměř před 900 lety pod kostelem Svatého Václava na Proseku. Od té doby mnohokrát zažila období rozkvětu i úpadku, péče i drancování. V letech 1996–2000 spolek dobrovolníků, Vinařské družstvo sv. Václav, za podpory městské části Praha 9 Máchalku znovu obnovil a vlastními silami ji spravuje. Konají se zde koncerty či různá vystoupení, majitelé nabízejí také možnost pořádání pikniků, oslav a svateb.

S dvojkou bílého burčáku jsem poseděla v příjemném prostředí, prošla jsem se po části vinice, chvíli sledovala kulturní program. Bylo hezky, jen se honily mraky, občas se ukázalo slunce. Odpoledne na XXIII. vysočanském vinobraní jsem si krásně užila a ráda se na Máchalku někdy vrátím.

Chodíte na vinobraní? Máte rádi burčák?

Zdroj: https://www.machalka.cz

 

kultura vinobraní zábava
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Vávrová
Na vinobraní (na tom opravdovém = sklizni vína z vinohradu u přátel na Moravě) jsem byla mockrát a burčáku jsem tehdy vypila "no jéje!" Kupodivu i u nás, ač zde žádný vinohrad nemáme, konalo se letos již 10. vinobraní s vinařstvím Chateau Valtice - u hotelu Port na břehu Máchova jezera. Burčák obojí a značková vína vozí valtičtí výborné kvality, hraje cimbálovka, konají se různé soutěže a divadel. představení pro děti, všude plno stánků s dobrotami a navíc jezdí zadarmo parník pro návštěvníky vinobraní. Byla jsem mockrát, jen za covidu a letos ne. Burčák mi koupil syn.
Eva Mužíková
Věrko nikdy jsem na vinobraní nebyla, bohužel. A burčák také nepila. Hezké fotečky.
Daniela Řeřichová
Pěkný článek. O Máchalce vím, ale nikdy jsem tam nebyla. Na vinobraní jsme s manželem jezdívali do různých koutů, i pracovně. Burčák mi chutnal červený, teď ho už nepiji.
Věra Ježková
Děkuji vám za milé komentáře. :-)
Jitka Hašková
To jsi měla hezké odpoledne. Gratuluji. V této části Prahy jsem se nikdy nevyskytovala. Dobrý tip.
Zuzana Pivcová
V Praze jsem zažila jen vinobraní v Troji, jinak několikrát na Karlštejně. Kdysi mi burčák chutnal, pak už to pro mě byla většinou jen oslazená šťáva, kterou prodávali třeba na Karlínském náměstí ještě pomalu v listopadu.
Jan Zelenka
Věrko, tohle místo je pro mne novum. A to jsem kdysi na Proseku rok bydlel. Moc hezky jsi to nafotila. Jo, a burčák jsem neměl už hodně let. Raději pravé víno.
Dana Puchalská
Burčák ráda mám. A děkuju Ti za hezký článek a krásné fotky.
Anna Potůčková
Věrko je dobře že jsi byla se pobavit, přijít na jiné myšlenky a určitě Ti tam bylo moc fajn. Moc hezké fotky jsi nafotila
Naděžda Špásová
Hezky jsi si to užila. Já na vinobraní nechodím a burčák nepiju, jsem jediná, manžel s dětmi ho mají rádi. Pěkné fotky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.