Vrtbovská zahrada na prahu podzimu
Kompozice zahrady je založena na gradaci terasových plošin spojených schodišti v křivkách příznačných pro baroko

Vrtbovská zahrada na prahu podzimu

2. 10. 2022

Podzimní rovnodennost je podle astrologů čas, kdy se prolíná minulost s budoucností. U mne se tak v nadsázce stalo v tomto týdnu, když jsme zcela neplánovaně po pracovní schůzce v Karmelitské ulici vstoupili do nenápadného průjezdu vedle jazzového klubu U malého Glenna.

Tady jsme bývali s manželem častými hosty. A to nejen, když jsme se vraceli z hudebně tanečního představení Collegium Marianum, působícího v přilehlé barokní zahradě italského typu. Byla vystavěná na třech terasách nejvyšším purkrabím Pražského hradu Janem Josefem z Vrtby v letech 1715-1720.

Na nápaditém řešení poměrně malého prostoru ve svahu se podílel uznávaný architekt F. M. Kaňka, sochařská výzdoba je dílem M. B. Brauna,  fresky vytvořil V. V. Reiner.

V polovině 19. století byl Vrtbovský palác se zahradou upraven ve stylu klasicismu a na předělu mezi spodním a středním patrem vznikly empírové přístavky. V průběhu přestavby pravděpodobně přibyla i malá vyhlídka na střeše v nejvyšším místě zahrady. V jednom z přístavků v letech 1886–1889 bydlel a působil malíř Mikoláš Aleš. Inspirace zde měl opravdu hodně.

Půvab zahradě dodává 12 tisíc sazenic zimostrázu na střední terase i tisíce letniček různých barev v zajímavých rostlinných kompozicích.

Návštěvník se může kochat z několika podloubí a třešinkou na dortu je nádherný výhled na ikonické stavby metropole a horizont v oblacích.

Nedaleko směrem do centra  stojí chrám Panny Marie Vítězné, v němž přebývá Pražské Jezulátko, plastika Ježíška v útlém věku. Sošku věnovala klášteru karmelitánů v 17. století  Polyxena z Lobkovic, která ji dostala darem od své španělské matky jako svatební dar. Jezulátko oblékají sestry karmelitky do šatů, jejichž liturgická barva se střídá podle období církevního roku.

I v dnešní době k sošce putují návštěvníci z celého světa a prosí o pomoc, uzdravení, mír.

A když přejdeme na druhou stranu Karmelitské, nemůžeme minout nádherně zrekonstruované České muzeum hudby s širokou nabídkou kulturních aktivit.

Půvabné malostranské uličky nás dovedou k Maltézské zahradě a zde u Lennonovy zdi  se nacházíme opět v současném světě. Nově je od září uprostřed zdi velké zrcadlo, odrážející naši tvář i neklidnou dobu.

Prokud projdeme jednou z nejužších pražských uliček, ocitneme se na Kampě a tady … ale to už je jiný příběh.

Dvouhodinovou  procházku střídal déšť, vichr i opatrné podzimní slunce. To ostatně zachytil Samsung G., kamarád do každého počasí.

Potěší mě, když se v teplu domova projdete se mnou. A na jaře zde třeba  společně navštívíme jeden z mnoha krásných koutů naší země.

 

 Všechny fotografie: Daniela Řeřichová



 

Praha Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Karmelitská je mi známá včetně Jezulátka i Muzea hudby, Tržiště s americkou ambasádou, ale Vrtbovskou zahradu ostudně neznám. Moc děkuji za procházku i informace.
Jitka Hašková
Krásná moje nejoblíbenější pražská zahrada. Díky. Tam jsem chodila randit v 60. letech na vysoké škole. Tenkrát se nesmělo úplně nahoru, je tam vidět do zahrady Ambasády USA. Také je z této zahrady dobře vidět, že Pražské Jezulátko má oltář na opačné straně než všechny kostely.
Jana Šenbergerová
Děkuji za nádhernou procházku bez vrtochů počasí. Kdysi jsem si koupila na Karlově mostě malý akvarel, na které je část této zahrady. Musím se po něm podívat. Líbil se mi stejně jako vaše fotografie.
Anna Potůčková
Danielo určitě to byla prima procházka a krásně jsi pro nás tuto zahradu nafotila! Jinak bych tuto zahradu někdy chtěla vidět také.
Jana Vargová
Ano, Vrtbovská zahrada je krásná. Díky za připomínku.
Vlasta Ledlová
Krásné fotky i nápad na procházku. Díky.
Marie Novotná
Moc hezký kout Prahy,který jsem na vlastní oči neviděla. Je to nádhera.
Helena Votíková
Nádhera od jara do podzimu.
Irena Mertová
Danielo, zajímavý článek a hezky nafocená zahrada. Do muzea hudby bych se ráda podívala, už se k tomu nějaký čas chystám...
Alena Tollarová
Danielo, u Pražského Jezulátka a ve Vrbovské zahradě jsme s íčkem také byly a musím říct, že sama bez pomoci bych asi tak trochu utajený vchod měla problém najít. Je to tam moc krásné včetně výhledů. Moc ráda bych se tam vydala znovu. Samsung asi umí i jiné věci než fotky a je to dobrý kamarád ve všech směrech :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.