Svět písniček a skladatelů první republiky 4 - Jiří Voldán, Karel Valdauf,  Václav Bláha a další
Foto: Archiv autora

Svět písniček a skladatelů první republiky 4 - Jiří Voldán, Karel Valdauf, Václav Bláha a další

1. 10. 2022

Dalšími velmi známými jmény byli skladatelé Jiří Voldán, Karel Valdauf nebo Václav Bláha. Od každého alespoň něco známého:

Skladatel Karel Valdauf, 1913 – 1982, je autorem více než 150 písní. Opět, jako většina jeho kolegů, pocházel z hudební rodiny. Studoval na vojenské hudební škole, poté hrál šest let u plukovní hudby v Plzni a později hrál ve vojenském a policejním orchestru na nerůznější hudební nástroje.  Po  2. světové válce  založil orchestr pod vlastním jménem. Orchestr Karla Valdaufa se stal
v Československu nesmírně populární a postupně se zařadil mezi špičkové dechové orchestry Evropy.

 

     Jiří Voldán, 1901 – 1985, /vl.  jménem Jaroslav Hudec/ , patřil ke kmenovým autorům kabaretu Červená sedma, pro který napsal řadu písní. Později pokračoval i pro Pražský kabaret Karla Hašlera. V únoru 1948 se stal členem Akčního výboru pro prověření politické spolehlivosti ,,filmových novinářů a publicistů”. 

 

 

 

Václav Bláha

 

 

A ještě několik méně známých autorů velmi známých písní:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Těch velmi známých prvorepublikových skladatelů, textařů a jejich písní je skutečně mnoho. Nelze vše v tomto přehledu uvádět. Až mne překvapilo, kolik těchto písní z otcova archivu znám.

V závěru této kapitoly velká omluva. Jde mnohdy o nižší kvalitu zveřejněných skenů. Nebylo vůbec jednoduché kopírovat písně ze svázaných knih a přidělit jim tiskovou kvalitu. Snažil jsem se, aby byl hlavně text písní čitelný.

 

*

kultura vážná hudba
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Skoro všechny ty písničky znám,ani nevím odkud,asi z rádia po drátě,které jsme mívali.Neměli jsme ani televizi,ani normální rádio,ale i v tom po drátě se daly slyšet hry pro mládež,pohádky,Hajaja,i tyhle dechovky. Jako děti jsme moc nerozuměli textům a tak jsme si dali něco namáslovat, zhasínali amplióny a tak...
Jana Jurečková
Všechny tyto písničky znal můj tatínek.
Zdenka Jírová
To byly písničky hlavně mých rodičů, ale všechny znám a líbí se mi dodnes.
Jan Zelenka
Přátelé, děkuji za vaše příznivé ohlasy. Mne až překvapuje, že všechny písně, které jsem zatím zde prezentoval, znám a nejen melodie, ale většinou i texty. Asi proto, že otec byl muzikant a matka krásně zpívala. Už si vše nepamatuji. ještě bude poslední, pátý díl.
Marcela Pivcová
Dnes jsem si z not připomněla několik snad opravdu nejznámějších písniček, které pro milovníky dechovky jsou v rozhlase i v televizi stále hrané a oblíbené. Z nich si tedy hlavně pamatuji refrény (Sukýnka, Krinolína, Jetelíček u vody...). La Palomu kdysi nazpívala Marta Kubišová jako Volám: Na shledanou...
Věra Ježková
Jendo, to sis máknul. Je fajn si písničky připomenout.
Alena Švancarová
Moc hezké,zajímavé.Hodně těch písniček znám,tatínek byl muzikant,hrál v místní kapele a zpíval.A právě tyhle písničky.Červenou sukýnku mi zpívala babička RŮŽOVOU KRINOLÍNU jsem měla puštěnou,když přišel k nám domůj můj kluk,kterého jsem milovala,budoucí manžel.Písen severu - to byla písen mých rodičů,tatínek byl ze severu a tak když chodil s maminkou tak jí ji určitě zpíval.Vím,že byla hrána i na jeho pohřbu.Už nemám klavír,přehrála bych si podle not písničky,které jste sem dal.Moc pěkně jsem si zavzpomínala.Díky.
Rostislav Mraček
Zase fantastické! Zítra složím klarinet a něco si přehraju.
Martina Růžičková
Paráda! Mnohé z těch písniček znám z maminčina podání. Nejraději měla Píseň severu.
Zuzana Pivcová
Jsou to skvosty! Začala jsem si zpívat Ty máš kukadla jak zrcadla a vzpomněla při tom na 1. díl Básníků. Děkuji.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.