POZNÁMKA: Nespoléhejme jen na stát, za svůj život jsme odpovědni sami
FOTO: archiv redakce

POZNÁMKA: Nespoléhejme jen na stát, za svůj život jsme odpovědni sami

30. 9. 2022

"Mnoho lidí je obecnými společenskými poměry v naší zemi zneklidněno, zklamáno, nebo dokonce znechuceno; mnoho lidí si myslí, že - demokracie nedemokracie - opět jsou u moci lidé nedůvěryhodní..."

Tato slova pronesl Václav Havel v prosinci 1997 v pražském Rudolfinu. Bylo to v jednom ze svých nejvýraznější projevů, kde zaznělo i později častokrát opakované sousloví "blbá nálada".

Ta slova se dají použít i dnes, byť se původně vztahovala k propojení politiky a byznysu, tehdejším ekonomickým problémům a následným úsporným balíčkům.

Náměstí měst se dnes plní nespokojenými lidmi, část z nich vyzývá k nové revoluci. Je mi zle z těch, kteří jedou na proruské a nacionalistické vlně a absenci vzdělání a zdravého rozumu zakrývají silnými názory na cokoliv. Náklonnost k Rusku, které vojensky zaútočilo na svobodnou zemi, také spojuje zástupce extrémní pravice i levice - vystupují na demonstracích ruku v ruce.

Ale do značné míry chápu lidi, kteří jdou vyjádřit svoje obavy z budoucnosti a je jim jedno, kdo za pořádáním podobných akcí stojí - mnohdy to ani nevědí. Dusí je nárůst životních nákladů, nerozumí jazyku politiků, ztrácejí víru v cokoliv.

Na portále i60.cz proběhl hezký projekt "Příběhy naší rodiny". Čtenáři vzpomínali na své rodiče, prarodiče, mládí. Je to hezké čtení, ale často smutné. Příběhy se dotýkaly i první republiky nebo války, kdy to řada rodin neměla zrovna lehké. Ovšem spojovalo je jedno - v naprosté většině případů musely rodiny samy reagovat na vzniklé situace a problémy. Od státu toho nemohly moc čekat, musely se postarat samy, pomoci si v rámci rodiny či známých.

Věci jako automatická valorizace penzí, stropy na ceny energií, podpora sociálně slabších rodin a další opatření ve světlo toho nejsou samozřejmostí a měli bychom si jich vážit. Ale neměla by nás opouštět ani odpovědnost za vlastní osud - jsou chvíle, když je člověku "hej", ale také chvíle, kdy "ouvej". A pak nastává nelehké rozhodování, co je v životě podstatné a co zbytné, bez čeho se obejdu.

Václav Havel ve svém rudolfínském projevu také řekl: "S komunismem se ze dne na den zhroutila i po desítiletí udržovaná struktura životních hodnot... Se svobodou pochopitelně nastal i čas úplně nových nároků na individuální odpovědnost. Odpovědnost, která se mnohým zdá být k neunesení."

Tak si držme palce, abychom ji unesli, a ani v těžkých životních situacích, které dnešní doba přináší, neztráceli pokoru a víru v budoucnost.

 

 

 

 

Česká republika důchodci politika
Autor: Erich Noris
Hodnocení:
(3.9 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ivo Patta
Paní Jitko, bajku o cikádách a mravencích jsem si přečetl. Díky za ni. Co se týká státního důchodového systému, tak těmi cikádami jsou bezdětní důchodci. Bezdětní důchodci, kterým nemá kdo z důvodu bezdětnosti financovat z odvodu sociální daně (nesprávně pojištění), jejich starobní důchody. Jiří Rusnok psal a přednášel o černých pasažérech ve státním důchodovém systému už v roce 2004 (Udržitelný penzijní systém, inovativní přístup). V roce 2021 vytunelovali bezdětní důchodci z odvodů sociální daně cizích dětí 51,8 miliard korun. Řešení? Bezdětní si musí spořit na svůj důchod právě ty peníze, které ušetří na (ne)výchově dětí. Aktuálně výchova jednoho dítěte přijde rodiče na 1,8 - 2,8 milionu korun. Více v auditu státního důchodového systému na adrese: slideplayer.cz/slide/13563954/
Petr Dvořák
Pane Patta, vy jste technokraticky popsal výpočet důchodů. Já jsem psal o zásluhovosti jakožto o společenském problému. Máte pravdu, že důchod se (částečně) dělá z hrubé mzdy, ale potom je to pokrouceno všelijakými "kompenzacemi" kdy je důchod valorizován procenty, což je správné, ale přidávají se k tomu např. + 1.000 Kč VŠEM a pod. Tím je zásluhovost vymazávána do komunistuického "všichni máme stejné žaludky". P.S. Ekonomům to většinou myslí všelijak, jen ne černobíle. Největší experti jsou na přesné popsání toho, co již bylo i s velice podrobným zdůvodněním.
Ivo Patta
Petr Dvořák Pane Petře, starobní důchody jsou výnosy z vkladů do výchovy dětí (definice). Tj. náš důchod výhradně financují naše děti ze svého odvodu sociální daně (nesprávně pojištění). To v důsledku znamená, že na Vašem osobním kontu u ČSSZ je 0,- Kč. Z nuly výši důchodu nevypočítá nikdo, proto výpočet výše důchodu se dělá z hrubé mzdy pracovníka. Pokud Vás to zajímá, můžete si vypůjčit knihu Ekonomům to myslí černobíle v městské knihovně. Můžete se také podívat na audit státního důchodového systému na adrese: slideplayer.cz/slide/13563954/
Petr Dvořák
Až při čtení druhého odstavce mi došlo, že první odstavec je výrok z minulosti před 25 roky.
Petr Dvořák
Ivo Patta 30.9.2022 23:27. Pane Patta, co myslíte tím "falešná zásluhovost"? Snad ne to, že když někdo měl nějaké rizikové povolání, úměrně to mu i různě kompenzovanou mzdu a tím pádem celý život odváděl vícenásobek do zdravotního i sociálního systému než ten, kdo prodával svetry nebo razítkoval formuláře, tak by teď měli oba mít komunisticko - sociálně - rovný, tedy "nefalešně zásluhový" důchod? Pokud ano, brečíte na špatném hrobě, protože kvůli nesmyslně měkkému sociálnímu systému, už vlastně stejně mají skoro stejné peníze. Kdo má málo, protože nevydělával a odváděl málo, dostne peníze od těch, co vydělávali a odváděli hodně. A také od těch, co vydělávají a odvádí hodně i dnes.
Jitka Caklová
Lidé...., oni...., támhle ti, kteří se přifaří....., přihřívají svoji polívčičku... Nejlepší by bylo mluvit každý sám za sebe a o své dobro se staral po svém. Chválím, kudy chodím, neboť jsem se neměla nikdy tak dobře, jako se mám teď. Jen si stále častěji připadám jako ten mravenec z bajky "O cikádách a mravencích." a ne vždy se jedná o "nepřizpůsobivé". V nadcházející těžké době se trochu obávám nařízení vlády, že do domečku, který jsem si vybudovala bez pomoci státu, bude mojí povinností, nějakou tu cikádu přijmout. :-(
Miloslava Richterová
ad J. Ciprys - .. že čtu .. není nic jednoduššího, než se pokusit něco rozumného napsat :-)
Soňa Prachfeldová
Lidé chválí, když je něco dobře a kritizují , když je něco špatného. Proč je za to hanět? V demokracii mají právo vyjádřit své názory. Jistě že se prifaří i tací, kteří si na nespokojenosti přihřívají svoji polívčičku. A ta většina, to už je opět stádo? Vždyť jde o průmysl, zaměstnanost, podnikání. A to musí mit vlada na paměti a konat.
Jitka Caklová
..... co do úst a kde bydlet.
Jitka Caklová
"Stát jsme my", bylo nám často předkládáno. Také jsem celý život pracovala, "každou korunu 2x obrátila". Nechci stále opakovat, co jsem v této souvislosti napsala, ve svém posledním článku. Starala jsem se o sebe celý život a nejsem ukřivděná, ale jak dnes přijdu k tomu, že z majetku, který jsem vytvořila, musím platit daň, aby bylo pro ty, kteří se nestarali a neumí se postarat ani dnes. Stát se má starat, aby byly energie a ne o to, abych měla co do úst.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.