Deníček Betynky - Babí léto
Všechny fotografie: Miloslava Richterová

Deníček Betynky - Babí léto

5. 10. 2022

Hory jsem poznala v zimě, když jsem byla ještě drobek. Hodně to studilo a byla jsem venku vždycky jen chvilku. Na jaře to studilo míň, ale zase to foukalo. V létě bylo vedro, naši mi s sebou brali lahvičku s vodou a takovou malou červenou cestovní mističku. Taky pořádnou velkou misku s vodou jsme měli s Valdou ve stínu za chatou. Teď poznávám podzim a je to prima.

Ráno se už nemůžu dočkat, až zase vyrazíme na průzkum. Ani nemusím zakňourat, jen si stoupnu ke dveřím a podívám se po paničce. Ta řekne, že hned to bude a už jdeme. Ona ví, kde co roste a kam spolu půjdeme pro houbičky k obědu. Tak už poznám bedlu, kozáka březového a klouzky. Těch sbíráme nejvíc. Dnes byl senzační guláš, říkali. Já houbičky nejím, tak jsem dostala kousek z kůrky chleba, ale zato byl domácí a ten nám chutná všem.

Chodily jsme měkoučkým mechem, klouzci v něm úplně svítili, čichala jsem tam kolem modřínů. Panička mi řekla, ať tam nelítám, že až zase na louce. Sedly jsme si na lavičku a pozorovaly hory směrem na Zlaté návrší a Medvědín. Šly jsme do lesíka i tam se krásně chodilo, vede tam úzká cestička. Prošly jsme a na opačné straně jsme našly další krásné místečko, sebraly klouzky a zase jsme si sedly. Panička řekla, že koukáme na Jizerské hory a Český ráj. Byl to moc hezký pohled, všechno je teď pěkně barevné. Modré hory v dálce, zelené lesíky a v tom všem se míchá žlutá barva s červenou.

Zpátky jsme šly podle lesa. Pod břízkami jsme včera našly kozáky a bylo tam tak hezky, že jsme se dnes musely vrátit. Šípky i jeřabiny už se červenají a osiky rychle třepotají listy, jedna větev předhání druhou. Javory mají na stranách, co svítí slunce, zlato červenou barvu. Chvíli jsme tam stály pod těmi stromy a panička řekla:,,Tak tohle je, Bety, horské babí léto, není to krásné?“ Vzala mne na ruku, abych na to všechno z výšky líp viděla. Měla jsem z toho takovou radost, že když jsem zas stála na louce, rozběhla jsem se jako divoch a dělala jsem kolem paničky kruhy kolem dokola.

 

domácí mazlíčci Můj příběh
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Život s nějakým chlupatým mazlíčkem je vždy o "chlup" hezčí. Betynka je toho příkladem. Já se se svou kočičkou také cítím lépe než bych byla bez ní.
Soňa Prachfeldová
Krásné soužití, Betynko, paničko vychutnávejte si každý den. Mám 16letou Milinku, kterrá byla psí cestovatelka, nyní se jí snažíme usnadnit toto období. Podobná holčička.
Miloslava Richterová
Děkujeme a přejeme hezké dny.
Daniela Řeřichová
Betynko, dostala ses do prima rodiny, užívej si dál krásné chvíle a dej nám zase vědět. Také jsme měli Betynku, byla jako ty čiperná a hodná.
Jarmila Komberec Jakubcová
Moc hezké, díky.
Dana Puchalská
Moc hezké vyprávění. Tak ať se má Betynka co nejlíp.
Miloslava Richterová
Děkujeme a zdravíme. Ten Betynky bílý porost je opravdu dost nepraktický, ale nějak se nemůžeme odhodlat k sestřihu :-)
Martina Růžičková
Milé vyprávění a kouzelné podzimní záběry. :-)
Margita Melegova
Betynka je nejlepsi spolecnice na houbach, fotky podzimni prirody krasne, to je barev nez vsechno zmizi a listi opadne.
Anna Potůčková
Moc hezké povídání - Betynko to musela být parádní vycházka do lesa. Víš, já dnes byla také, ale kozáka jsem našla jen jednoho jediného. Za to tam bylo hodně muchomůrek červených.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.