Také máte rádi lidovou architekturu?
Všechny fotografie: Marie Měchurová

Také máte rádi lidovou architekturu?

22. 11. 2022

Já moc. Začalo to kdysi dávno v jihočeské vesničce Holašovice. To jsem ještě neměla digitální fotoaparát, fotili jsme na kinofilm nebo na "diáčky". Na náves plnou krásných statků a domků s ozdobenými štíty a půlkulatými vraty nikdy nezapomenu.

Když jsem nedávno procházela svůj fotoarchiv, našla jsem tam hodně záběrů na lidové stavby napříč naší krásnou zemičkou. Teď bych se ráda s Vámi o fotografie z Čech, Moravy i Slezska prostřednictvím tohoto článku podělila.

Začneme na Plzeňsku. Letos v červnu jsme strávili týdenní dovolenou v městečku Starý Plzenec a okolí. První dvě fotografie jsou právě z tohoto místa. Zajímavé je, že žluté průčelí domu zůstalo zachované, ale jsou k němu přistavěné nové budovy.

Starý Plzenec

Starý Plzenec

Když jsme se vraceli z výletu z nedalekého Manětína, uviděla jsem z autobusu krásný statek, a k mé radosti se mi podařilo rychle vytáhnout mobil a tuto stavbu zvěčnit na památku. Na internetu jsem se dočetla následující informace o Kumberku, jak se toto zajímavé místo jmenuje:

Zemědělské hospodaření začalo na statku v Kumberku před více jak 100 lety v r. 1912. Prvním statkátřem byl Václav Pretl. Statek obhospodařoval 140 ha zemědělské půdy a 40 ha lesa. Živočišná výroba byla zaměřena na chov ovcí. V roce 1931 převzal hospodaření jeho zeť Jaroslav Vykoukal. Součástí statku byl i lihovar, ve kterém se vyráběl líh z brambor. Statkář byl s celou rodinou 2x násilně vystěhován, nejprve za II. světové války nacisty a zavřen do koncentračního tábora, podruhé v r. 1950 komunisty. V politickém procesu byl odsouzen a uvězněn na 15 let vězení v uranových dolech. Resistučního vrácení majetku se již, bohužel, nedožil. Po roce 1989 se rodina na statek vrátila a dne 1.1.1991 zde začal hospodařit Jaroslav Vykoukal mladší.

Statek Kumberk 2

Statek Kumberk

Kousek výš na sever jsme v roce 2021 dvakrát navštívili krásný kraj okolo Berounky ve Středočeském kraji. Týden jsme prožili v obci Srbsko, která leží mezi Berounem a Karštejnem. A pár nezapomenutelných dní o 6 km dál v Řevnici na setkání íčkařů. Následující fotografie nám tento kraj nad Berounkou připomínají:

Starý dvůr ze Srbska

V Srbsku

Opravené obydlí z Tetína vysoko nad řekou Berounkou

Tetín

Tato roubenka se nachází nad pravým břehem řeky Berounky ve vesnici Skryje nedaleko hradu Křivoklát

U Berounky

Když jsme vyrazili z Dobřichovic na Karlštejn, procházeli jsme malebnou vesničkou Mořinka, ve které byla přímo líheň starých selských stavení

Náves v Mořince

 Mořinka 2

 

Teď se přesuneme do Severočeského kraje do Českého Švýcarska: První dvě fotografie jsou z vesničky Jetřichovice nedaleko Děčína pod Jetřichovickými skalami, třetí je z Mezné a na čtvrté je lidová stavba uprostřed Hřenska.

Jetřichovice

Jetřichovice 2

Roubenka v Mezné

 Hřensko

 

V Ústeckém kraji ve Šluknovském výběžku na rozhraní Českého Švýcarska a Lužických hor u německých hranic leží obec Doubice. Je to vyhledávané turistické místo plné lidových staveb.

Doubice

Doubice 2

Doubice 3

Když se posuneme trošku na východ, dostaneme se do Harrachova, kde je tato malá chaloupka:

V  Harrachově

Nesmím zapomenout na náves ve Starých Splavech, kde stojí soubor dřevěných roubených usedlostí ze 17. - 19. století:

Staré Splavy

 

Tyto dvě lidové stavby stojí pod Troskami v Českém ráji.

Pod Troskami 2

Pod Troskami

 

V Orlických horách jsme byli před lety na zimní dovolené v Orlickém Záhoří.

Další zasněžená

Zasněžená chaloupka

Perníková chaloupka

 

Pomalu se blížíme na Moravu. Když jsme přejížděli na elektrokolech při akci i60 EKOLO 2017 z Čech na Moravu, zaujala mě tato usedlost blízko zámku Žleby. Musela jsem si ji vyfotografovat i s mým kolem a potom šlápnout do pedálů, abych peleton dohonila.

Hezká usedlost

Ještě jedna chaloupka z této akce - chaloupka u Sečské přehrady.

Modrá chaloupka

 

A už jsem na Moravě v Jeseníkách, v Rejvízu. Z tohoto místa jsou dvě násedující lidové stavby:

Rejvíz

Rejvíz 2

U nás na Valašsku se lidovým chalupám říká dřevěnice. První dřevěná chaloupka je z valašských pasek nad Zlínem. Druhá je v Velkých Karlovic, třetí kousek od Bumbálky.

Nad Zlínem

Velké Karlovice

Valašská chaloupka

 

Na Jižní Moravě, podle mě, žádné typické chalupy nenajdeme, ale hemží se to tam malovanými a barevnými sklípky. První je z Petrova a zbylé dva ze Zaječí.

Barevný sklípek

Barevné  sklípky

Modrý sklípek

4 km od Holešova, ve vesnici Rymice se zachovaly staré lidové stavby s doškovými střechami a dřevěný větrný mlýn

Chaloupky Rymice

 Došková střecha

Větrný mlýn

Ještě malá chalouka z Bílých Karpat:

Bílé Karpaty

 

Na závěr malý domeček z drážního domku, který si na hlavní trati mezi Chocní a Brandýsem nad Orllicí upravil nějaký kutil k bydlení. Foceno z rychlíku.

Lidová tvořivost

 

Na titulní fotografii k článku je jihočeský statek, který jsem zachytila při jízdě autobusem směrem na Lipno. 

fotografování města a obce
Hodnocení:
(4.9 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Nádherná sbírka fotografií úžasných lidových staveb. :-) Doufám, že pan Jaroslav také představí svou sbírku hrázděných staveb. Podobné články mě moc baví.
Daniela Řeřichová
Maruško, díky za skvostný kvalifikovaný článek a nádherné fotografie. Pěkně jsi zmapovala naši lidovou architekturu. Měla jsem štěstí, že jsem skoro dvě desítky let spolupracovala s památkáři a během exkurzí, konferencí a sympozií poznala hodně z našeho kulturního dědictví.
Marie Měchurová
Pane Jaroslave, už se těším na Vaši ukázku!
Jaroslav Kolín
Pěkné, chválím. Já si zase potrpím na hrázděné domy jak u nás, tak v zahraničí. Že bych sem také dal nějakou ukázku?
Jan Zelenka
Lidová architektura je krásná, zejména v příhraničních oblastech. Když jsem jezdil obchodně po Čechách, záměrně jsem si někdy trasu upravil, abych tyto krásné domky viděl. I na našich cestách po Středomoří jsme viděli mnoho podobných staveb. Pravda, jsou odlišné, ale s půvabnou krajinou tvoří hezký celek.
Soňa Prachfeldová
Krásně popsané i vyfocené. Maruško zvěstovala jsi toho hodně, za hranicemi i doma.
Marie Měchurová
Jitko, omlouvám se, polepším se.
Jitka Hašková
Děkuji za krásnou procházku po celé zemi, za krásnými lidovými stavbami. Setkání íčka bylo v ŘEVNICÍCH, nikoli v Řevnici. Je to část mého rodného kraje.
Alena Velková
Moc zajímavé.
Marcela Pivcová
Lidová architektura se mi už před léty zalíbila, hodně jsem právě jihočeské baroko fotografovala, bohužel tehdy na diapozitivy. Ty už dnes neexistují, ale jak se říká: není všem dnům konec... Vaše fotky se mi samozřejmě líbí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...