Sex ve vyšším věku je tabu. I lékaři se zdráhají mluvit se seniory o tomto tématu
Ilustrační foto: Ingimage

Sex ve vyšším věku je tabu. I lékaři se zdráhají mluvit se seniory o tomto tématu

7. 10. 2022

Do třicítky se v sexu pořád trochu hledáme. Po třetí dekádě života už tak nějak víme, jaké potřeby v sexualitě máme a jak si ji užívat. S přibývajícími lety se však ze sexu postupně stává tabu, protože přestáváme zapadat do obrazu sexuálně aktivního jedince, jak ho vykresluje kult mládí.

Že je ve společnosti silně rozšířeným fenoménem dokazují romantické filmy – nejčastěji do milostného děje zasazují mladé páry. Popkulturní počiny oslavující sexualitu lidí zralého věku jsou stále spíš výjimkou, ale ukazují, že postupně daří tuto oblast „odtajňovat”. Krásným příkladem je seriál Grace and Frankie s úžasnou Jane Fondou, která se spolu s kamarádkou pustí do vývoje vibrátoru pro zralé dámy. Právě humorně a s nadhledem vykreslený život seniorů – které hrají skuteční senioři, ukazuje důležitou věc: sexualita zraje s námi, vyvíjí se a nutně to neznamená, že vyhasne.

Hovořit se se seniory o otázkách sexuality však není lehké pro většinu společnosti. Dokazuje to i zjištění, že to není snadné ani pro mnohé lékaře. Na to poukázala studie, která analyzovala data o této problematice za celých 30 let. Lékaře k tomu údajně vede především to, že odborná literatura se v kontextu seniorů zaměřuje především na onemocnění a dysfunkce spojené se stárnutím. To vyvolává dojem, že se sexualita s postupujícím věkem zhoršuje a postupně i vytrácí. „O lékařích je obecně známo, že jim není příjemné klást pacientům otázky o jejich sexuálním životě. To platí zejména tehdy, když se osobní charakteristiky pacientů liší od jejich vlastních – například pohlaví, věk nebo sexuální orientace,“ uvádí autoři výzkumu. Zároveň však vysvětlují, že většina seniorů trpících problémy v sexuální oblasti očekává, že se ošetřující lékař zeptá také na tento aspekt jejich zdraví. Lékaři tedy mají ideální možnost ukázat, že mluvit o sexualitě je normální a potvrdit tak hodnotu intimních potřeb v každém věku.

Sex chtějí, často nemají kde

Z výzkumu mezi českou populací vyplývají také konkrétní čísla, která potvrzují, že sexuální aktivita ve stáří není ničím ojedinělým, ale naopak běžným. To jasně potvrzuje zjištění, že 70 % seniorů žijících ve vztahu udržuje pravidelný pohlavní styk se svým protějškem. 54 % všech seniorů si pak alespoň někdy dopřává masturbaci. Dokonce mnoho lidí seniorského věku přiznává fantazie, které se vymykají běžným společenským konvencím, natož představám o konzervativním smýšlení: 30 % žen a 60 % mužů někdy sní o sexu s neznámým člověkem. Přibližně polovina seniorek i seniorů si navíc myslí, že v pobytových zařízeních pro seniory by měla být povolena prostituce. Mnozí lidé žijící v domovech pro seniory ale řeší to, že už prostě nemají dostatek osobního prostoru. 

„V Česku až 58 % klientů pobytových domovů pro seniory zmiňuje, že přechod do této služby ovlivnil sexuální stránku jejich života. Jedním z nejčastějších důvodů je právě pokles soukromí. To vyplynulo například z výzkumů publikovaných v diplomové práci Aleny Grombířové – Sexuální život seniorů žijících v sociálních zařízeních. Najde se ale i relativně malé procento těch, kterým přechod do pobytového zařízení naopak přinesl příležitost k seznámení. Existují také velké rozdíly mezi pobytovými zařízeními – některá vnímají sexualitu jako nedílnou součást života a základní lidské právo, jiná chápou naplnění v sexuální oblasti spíš jako nadstavbu. Zažila jsem domovy, kde byl personál schopný zařídit soukromou chvíli i těm, kdo neměli jednolůžkový pokoj. Nebo pozvali na přání klienta striptérku či pracovnici eskortní služby… Zatímco jiné domovy se sexualitou vůbec nepracují,“ vysvětluje sociální pracovnice Petra Hamerníková z neziskové organizace Freya. Ta se jako jediná organizace v ČR věnuje komplexní osvětě v oblasti sexuality a vztahů seniorů a lidí s hendikepem.

Pomáhají pomůcky i asistence expertů

Není však výjimkou, když s příchodem stáří lidé zažívají ryze zdravotní problémy, které jim v sexuální oblasti činí potíže. Ženy nejčastěji trápí vaginální suchost a bolestivost, muže především erektilní dysfunkce. „Spolu s nízkým libidem jsou to ty nejznámější překážky, a také se senioři u nás nejčastěji ptají na pomůcky, které je pomohou zmírnit. Mezi ně patří především vhodně zvolené lubrikanty, ideálně s pečující složkou na přírodní bázi, a pro muže vakuové pumpy doplněné erekčním kroužkem,” vysvětluje Michal Večeřa z e-shopu pro zdravou sexualitu YOO.cz. Podle aktuálních dat výzkumné společnosti Nielsen Admosphere ale nějakou erotickou pomůcku vlastní pouze 15 % Čechů nad 54 let, přičemž v kategorii 35–54 let je jich více než dvakrát tolik.

Velkou roli však mohou hrát i omezení, která na první pohled se sexem příliš nesouvisí. Patří mezi ně pohybová omezení a obezita, deprese způsobené osamělostí. Také může sexuální touhy ovlivňovat až 75 % léků. „Svoji roli v potížích se souloží sehrává u obou pohlaví také psychika. Muži mohou i přes použití léků na erekci zažívat nervozitu způsobenou obavami ze špatného výkonu. U žen zase, i při použití kvalitních lubrikantů, může nedávná bolestivá zkušenost způsobovat problémy s uvolněním,” vysvětluje MUDr. Marek Broul, Ph.D., MBA, FECSM, primář sexuologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Kromě lékařů a terapeutů mohou seniorům v oblasti sexuality významně pomoci školení sexuální asistenti. Jedná se o experty, kteří dokáží například pomoci s výběrem sexuální pomůcky, slovně vysvětlit, jak s pomůckou pracovat, ale také předvést, jak ji používat v kontaktu s tělem nebo s nahotou. V neposlední řadě ale mírní zmíněnou osamělost – řada seniorů si potřebuje o svých intimních trablech především popovídat a získat nezaujatý pohled. Také však mohou hrát důležitou roli v prevenci sexuálního násilí, protože pomáhají s nastavováním správných hranic.       

Čemu bychom měli jako společnost věnovat pozornost, aby se z nás jednou stali senioři bez ostychu v oblasti zdravé sexuality? „Naší společnosti by pomohlo, pokud by se sexualita stala nedílnou a běžnou součástí života. Čímž nemyslím, že by měl sex číhat na každém rohu nebo že by každý měl na potkání sdílet své erotické zážitky – naopak, k sexualitě patří hranice a intimita. Komunikace o sexualitě má proudit otevřeně pouze na správných místech. Tedy aby se lidé třeba nebáli vyhledat kvalifikovanou pomoc,” vysvětluje Petra Hamerníková. 

 

 

vztahy a sex
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.3 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martin Vrba
Ve vyšším věku si ženy mohou konečně vychutnat právě ty nekonečně dlouhé předehry, po kterých se jim stýskalo už od prvních milostných krůčků a vždy okolo nich jen projely rychlostí šikanzenu. To zvládne zahrát každý muž i se špatným nástrojem - tam je důležitý cit. Někteří lidé totiž milují více předehry, než vlastní dílo. Proto jdou na dračku například CD a DVD: Slavné operní předehry / Gluck / Mozart / Glinka / Rossini / Weber / Verdi / Wagner / :) :) :)
Petr Dvořák
Ve vyšším věku je třeba zkrátit předehru, aby člověk po chvíli nezapomněl, co měl původně v úmyslu.
Jitka Caklová
Soňo, diskuze o sexu není sex samotný, tak proč by měla diskuze patřit do intimní sféry. Přečti si jak pan Vrba tu umí krásně rozsvítit :-) Možná i to mladým chybí.
Martin Vrba
Na stáří se vracím do puberty, chuť by byla, ale zase není do čeho píchnout. Tehdy se mi líbily starší, jim jsem se zdál moc mladý, dnes se mi líbí ty mnohem mladší a těm se zdám zase já příliš starý. Mám ten nesoulad i v jídle, když jsem byl malý kluk z chudé rodiny, často jsem měl hlad a chuť na dobré jídlo, ale chyběly nám peníze, dnes mám chuť i peníze, ale mám předepsanou dietu na cukrovku. Tak jsem zase skončil jen "za výlohou" u cukrárny a u hambatých obrázků - dnes už pohyblivých. Jistý pokrok tu tedy je. :) :) :)
Soňa Prachfeldová
Kdo může, má, kdo nemůže, vyrovná se s tím. Ostatně jsem četla, že mnoho mladých lidí ztrácí zájem o sex. Sex ať v mládí, či stáří patří podle mě do intimní sféry dotyčných.
Jitka Caklová
Kdyby sex byl pro stáří stejně diskutovaným benefitem jako oblékání, to by bylo panečku radosti, ani bychom k tomu nepotřebovali lékaře :-) :-)
Miloslava Richterová
Mládí nekoupíš, stáří neprodáš ..
Jiří Dostal
:-) :-) "Nechejme si pro sebe své neřesti, aby lidi nedostali vztek, že nechávají ladem většinu živné půdy sexuality..." Charles Hoy Fort :-) :-)
Martin Vrba
. . . . Kdysi jsem měl takový intimní pohovor se svým doktorem (nadřízeným mé stabilní doktorky) na cukrovku, bylo mi 55, tak se ztišil a povídá : "Ty léky, které nyní berete na tlak, tak mohou mít negativní vliv i na sexuální výkonnost a některé ženy nemají pro to pochopení, co vaše paní a vy - nemáte v této oblasti nějaké potíže, dal bych vám nějaké léky (asi myslel Viagru)" a celou dobu si maloval různé kotoučky a vlnovky na papírek, aby dal tématu nějakou lidskou formu, abych se nestyděl mu odpovědět - asi si mne zahrnul do nějaké studie, kterých je dnes více, než máku. A tak jsem ho zahrnul svou upřímností: Pomalu jsem si ten jeho papírek k sobě přisunul, malinko jsem tím asi i narušil jeho doktorskou integritu, a vzal ze stolu propisku a povídám mu stejně tiše, jako bych se s ním domlouval o další dodávce heráku: "Tak o to se nemusíte u mé manželky starat, moje manželka mi už dávno sdělila, že se doslova těší na to, až mne to přestane bavit a na ten jeho papírek jsem mu nakreslil kosočtverec a pak ho křížkem přeškrtnul. Když jsem opustil ordinaci, tak jsem si ještě za dveřmi počkal na smích, dočkal jsem se - o tu studii se právě podělil s mou stabilní doktorkou a zdravotní sestrou. :)
Martin Vrba
Jo - sex k životu patří stejně jako dobré jídlo a spánek. Já se mohl i mnohem lépe učit, kdybych měl za učitelku v osmičce za třídní tu, co měli ti z "C". Moje ségra jí to, když už mi bylo 30, na nějakém setkání učitelů a žáků naší školy řekla a ona jí na to odpověděla, že jsem si měl požádat o přeložení. Jo - kdybych se nechal přeložit, tak jsem to mohl dotáhnout i na prezidenta jako Macron. Jo - my muži jsme prvý výrobek Boží, ale teprve Žena se mu povedla dokonale, dala nám mužům tu pravou náplň a smysl života se ženám předvádět a ony nám za to pak udělaly své nebo naše kopie a my všichni pak tvoříme rodiny. Co jsem si to dovolil - smí se to ještě vůbec napsat? Už mlčím a odcházím na stránky pro dospělé. . . .

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.