Nejsem aktivní senior. No a co?
Ilustrační foto: Ingimage

Nejsem aktivní senior. No a co?

15. 10. 2022

Připadám si nějak nepatřičně, tak zvaně mimo mísu. Nejsem totiž aktivní senior. Jsem líný důchodce, který má rád svůj klid. Nechodím na U3V, nenavštěvuji žádné kluby nebo kurzy, neběhám, necvičím. A to se v současné době jaksi nenosí.

Všude jen čteme nebo posloucháme, jak my, věkem zralí až přezrálí, musíme být stále „in“, ve střehu, v pohybu, v akci, aby nám nezakrněl mozek a nevrzaly klouby. Tu se obdivuje sedmdesátiletá babička na kolečkových bruslích, tam se zase tleská osmdesátníkovi s tenisovou raketou či takřka stoletému páru na tanečním parketu. O nás, důchodcích neaktivních, není slyšet. Ba, jsme vnímáni jako něco, co je nemoderní, nespolečenské, nevhodné. Jako odpad společnosti.

Pracoval jsem poctivě takřka půl století a těšil jsem se, jak si důchod užiju. A ono se mi to docela dařilo. Ráno jsem si pospal, dopoledne uvařil, po obědě odpočinul, odpoledne zahrál šachy a některý večer zašel na pivo. Jenže v poslední době i mí kumpáni podlehli tomu aktivnímu běsnění. Jeden chodí s manželkou na jógu, druhý s hůlkami křižuje vesnicí, třetí se učí na kurzech ždímat maximum ze svého chytrého mobilu. A pořád "nemají čas."

„Pane Vácho, přijďte někdy do našeho klubu seniorů,“ zvala mě tuhle paní Jeřábková, kterou jsem potkal na poště. „Máme pořád nějaké aktivity, určitě si něco vyberete. Neměl byste se stranit kolektivu. Být aktivní ve stáří je důležité i pro psychiku…“

Proboha, co ta ženská ví o mé psychice, pomyslel jsem si. Já už to spojení „aktivní senior“ nemůžu poslouchat. Připadám si jako vyvrhel, jako něco, co do současné společnosti nepatří. Já těm „aktivistům“ nezávidím, ani se jim neposmívám. Ať si dělají, co je baví a na co stačí. Jen se mi zdá, že je toho „musíš být aktivní, jinak zakrníš“ v poslední době už trochu moc.

Jsem spokojen s tím, co mám a s tím co (ne)dělám. Jsem jiný. No a co?!

 

 

aktivní senioři důchodci glosa
Hodnocení:
(4.9 b. / 40 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Magda Škodová
Přestože jsem stará, klub důchodců je pro mne noční můrou... Jednou jsem se nechala přemluvit k "zájezdu" do Polska a to jen proto, že to bylo levnější a rychlejší než cesta vlakem a autobusem s několika přestupy. Po návštěvě první tržnice, kam naši spolucestující vtrhli jako kobylky, jsem to nerozdýchala a zbytek výletu strávila na terase blízké cukrárny. Představa, že s nimi chodím "na kafíčko" je opravdu strašná. Tak se nechovají ani děti z prvního stupně ZŠ. Takže pane Vácho, užívejte si své neaktivní stáří, tu pohodu jen tak nenajdete.
Miloslava Richterová
To chce klid, jestli Vás rozčiluje jenom toto, pak jste šťastný člověk, jen si uvědomte, že nic nemusíte, jenom m ů ž e t e . Já jsem naopak ráda za všechny možnosti, které mám a užívám si to :-)
Blanka Lazarová
Zastávám názor, že každý svého štěstí i zdraví strůjce, Ale samozřejmě , že to neplatí absolutně. Ráda bych dělala spoustu věcí, ale tělo už nechce. No tak musím dělat to, co mi dovolí. A pak je taky dobré umět říct NE. V našem věku mě přeci nebude někdo tlačit do něčeho, co nechci jenom proto, že to všichni dělají. Taky jsem si vědoma, že sklízím, jak jsem zasela, tak se v mnohém nemůžu divit. Zajímám se o spoustu věcí, ale musím si umět vybrat kdy nebo co, ale podle sebe. Je to moje cesta, někdo říká můj boj. Pořád se učím a objevuji. Tož tak to mám já.
Hana Rypáčková
Jsem pro s nikým se nesrovnávat a dělat si to, co nás baví. Ano, často lákají penzisty na různé akce, kdyby tam nikdo nepřišel, blbě by to vypadalo, když už dostali organizátoři dotaci..
Daniela Řeřichová
Každému co jeho jest bez ohledu na mediální masáž. Patřím mezi ty zaměstnané, co měli starost o děti, o manžela, o rodiče. Na koníčky a zájmy moc času nebylo. A tak si to částečně vynahrazuji nyní, podle svého naturelu, peněženky, zdraví. A hlavně neřeším, zda je někdo aktivní nebo ne, protože už ten pojem je velmi široký a relativní.
Jitka Caklová
... k čemukoliv a hlavně ke komukoliv ............
Jitka Caklová
Paní Lenko, mě také "krkala masovost", ale jen do té doby, než jsem pochopila, že tím odporem k čemukoliv škodím sama sobě. Jsem kalendářně aktivní seniorka a vůbec se necítím trapně, proč taky.
Elena Valeriánová
A já tleskám a pěkně hlasitě! Správně, proč bychom všichni měli běhat, sportovat a hlavně žít podle cizího diktátu. Každý ať si seniorský věk žije jak chce, jen ať neotravuje špatnou náladou okolí. Někdo je seniorský diblík a aktivista, jiný je senior v klidu. V pohodě, nemám s nimi problém.
Jiří Dostal
:-) Taky jsem znal potápěče, který neuměl plavat... :-) Snad si rozumíme... :-)
Lenka Kočandrlová
Sportovci by měli být ve stáří přímo radioaktivní - a oni nejsou....Co se příliš hrne a přehání,nakonec špatně skončí. Já mám také svůj názor : dělám si,co mě baví a těší,nemám touhu se cpát do nějakých spolků,jdu si sama do lesa svým loudavým tempem na houby,když se mi chce lenošit,tak si jdu klidně lehnout bez výčitek. Skočím si na koloběžku či na inlajny a věk neřeším.Každý z nás je jiný,nejen zvenčí,ale hlavně uvnitř. Celý život mne krkala "masovost", teď na stará kolena ještě více. Nálepka "aktivní senior" je trapná.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.