Kurzivka o životě
Ilustrační fotografie: Pixabay

Kurzivka o životě

31. 10. 2022

Co vlastně může chtít člověk od života! Když jsem byl malý, tak jsem o tom moc nepřemýšlel. A žil. Když jsem byl na studiích, tak jsem o tom přemýšlel zase až moc. Co bude, až to bude. Až dostuduji, nebo nedostuduji, až začnu pracovat, až budu mít rodinu a děti a co bude dál a dál.

A pak člověk překročí ten osudový práh a vstoupí do života. A musí se starat. O sebe, o rodinu, o druhé. A tím pádem i o společnost. Dlouhá desetiletí. Na velké přemýšlení není moc času.

Ale teď, ve stáří, ten čas je. Je ho fůra. Je však otázkou, jestli nám není dnes takové velké přemýšlení spíš na škodu. Dnešní, nesmírně zarputilí, aktivisté, by vám určitě poradili. Hlavně ti mladí, kteří vědí vše. A lépe. Kdo tápe a neví, nechť se obrátí na jejich moudré weby. Jak být aktivní, jak být společnosti užitečný, jak se česat, jak o sebe pečovat, jak se moderně oblékat, jak se vzdělávat, a dokonce, jak si ještě v tomto pozdním věku užívat sexu. Ještě že nám neradí, kolikrát máme chodit na záchod. Důležité je hlavně být in.

Trhněte si nohou, milí aktivisté! Já chci prostě jen žít. Bez stresu, že něco dělám blbě a že nebudu užitečný společnosti, nebo, nedej bůh, třeba i sobě. Vůči společnosti jsem se napracoval a natrápil už dost. Jako senior chci konečně žít, jak sám uznám za vhodné. Hlavně bez rádoby moudrých aktivistických rad.

Jak jsem už kdysi napsal v jedné své básni:

"Živote, posečkej, vždyť slunce ještě září,  .…"

Tak se podívej, živote, počkej ještě malou chvíli! Tolik toho zase nechci. Vždyť slunce ještě svítí. A jestli na čas zaleze za mrak, nebo se obloha zatáhne, není to na furt. Jednou přece vyjít musí.

 

    

Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 23 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Máte pravdu, natrápili jsme se v životě dost a teď je konečně čas k odpočinku a klidu. Máme ho dost. Vzpomínám si, když jsem šla do důchodu a užívala si první rok, byla to doba, kdy jsem své štěstí nemohla ani unést! Jen si to nikým a nikdy nenechat rozbít...
Věra Ježková
Učila jsem se žít, když jsem byla mladá. Pomocí chytrých knih i prostřednictvím vlastního rozumu a sebepoznávání. Na stará kolena žádné návody na život nepotřebuju. Tak ať nám ještě posečká! :-)
Zuzana Pivcová
Také mi veškeré ty rady a návody, jak žít lépe a pokud možno dlouho, nejsou příliš vlastní. Obecné návody pro mě nejsou, tak to pociťuji. Díky.
Zdenka Soukupová
Honzo, přesně takhle na život nahlížím i já. A sebekriticky musím přiznat, že tak hezky bych to popsat nedovedla. Díky... ☼
Miloslava Richterová
Že by se mi to jen zdálo, řekla jsem si. Ba ne, i ten minulý název jsem si pamatovala (já si totiž minule zpívala Já chci jen žít, jak žít se má:-) 25.5. 2022 Já chci prostě jen žít! jen obrázky se změnily. A nakonec proč ne, opakování matka moudrosti, a Vy píšete dobře :-)
Hana Šimková
Já jsem si vlastně život nikdy nenechala řídit. N eříkám, že to bylo vždy dobře a někdy to šlo těžko. A na stará kolena si už nikým do života vůbec mluvit nenechám. Jenom ty složenky kdyby se platily samy.
Eva Mužíková
"Mluvíš" mi Honzo z duše.... krásné sluníčko:)))
Jarmila Komberec Jakubcová
Velmi zajímavá úvaha.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.