Nezištná pomoc. Splněný sen nejen osamělých seniorů
Ilustrační foto: Pixabay

Nezištná pomoc. Splněný sen nejen osamělých seniorů

1. 11. 2022

V životě mohou nastat nečekané situace, kdy jsme zcela paralyzovaní bolestí a strachem, bezmocní, odkázaní na cizí pomoc a trvá dlouho, než si svůj stav plně uvědomíme a díky jednomu z nejsilnějších lidských pudů, pudu sebezáchovy, začneme logicky uvažovat a jednat. 

Jsem v pokročilejším věku (78) a tak nějaký ten pád se mi nevyhnul, zejména v zimě na náledí skrytém pod vrstvou sněhu nebo jen tak po zakopnutí o úplně nepatrnou překážku na cestě. Všechny kotrmelce končily pohmožděním, četnými modřinami nebo v horším případu otřesem mozku, až do letošního srpna, kdy jsem v noci, v zamčeném bytě, skončila na podlaze ložnice se zlomeninou krčku stehenní kosti, navíc s telefonem v jiné místnosti. Trvalo nekonečně dlouho, než jsem se k telefonu dostala a byla schopna přivolat pomoc. 

Osádku záchranné služby pustila sousedka, která před lety vyhověla mé prosbě a přijala klíče od bytu pro podobné případy. Stejnou laskavost jsme si postupně vzájemně poskytly všechny singl seniorky v paneláčku a mnohokrát její výhody ocenily. Do příjezdu sanitky mě pětaosmdesátiletá paní Boženka umyla, oblékla, pomohla shromáždit potřebné doklady a nezbytné věci pro pobyt v nemocnici, to vše za trpělivého konejšení chaoticky pobíhajícího vystresovaného psa, a řekla větu, kterou mě jako mávnutím proutku zbavila bolesti, strachu, studu a beznaděje: „Čikinu si vezmu k sobě, nebojte se, postarám se o ni než přijdete domů.“ V té chvíli jsem poprvé pocítila tak intenzivní příval vděčnosti, pokory, radosti a síly překonat nemoc, že jsem přes slzy špitla jen: "Děkuju."

Následující dva měsíce mého pobytu na oddělení NOP koordinovala střídavou péči o psa, ve které byl zapojen i můj vnuk, zajišťovala přesuny nezbytných potřeb z bytu do nemocnice a sdílela zážitky s Čikinou. Po návratu ještě několik dnů obstarávala drobné nákupy a nosila čerstvě navařené jídlo. Jakoukoliv odměnu striktně odmítla s tím, že pomoc v tísni je normální, to by přece udělal každý. 

Pozitivní emoce, které paní Boženka nevědomky ukotvila svými činy a slovy v mém podvědomí, ovlivnily průběh uzdravování. To, o čem jsem v nemocnici snila s otevřenýma očima při pohledu na chodící pacienty, se stalo skutečností. Opět chodím s Čikinou na procházky, sice jen kratičké, protože mě vyčerpává chůze o francouzských holích dvakrát denně do druhého patra. Se zatnutými zuby zvládám i drobné nákupy v blízkém supermarketu nebo lékárně. Po sedmdesáti dnech od operace jsem opět soběstačná a šťastná. Ten pocit bych přála všem, kteří se ocitnou v podobné situaci. 

Můj příběh péče zdraví
Hodnocení:
(5.1 b. / 31 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Naděžda Špásová
Jano, dobře napsané, je to k nezaplacení, když kolem sebe máme hodné lidi, kteří nezištně pomůžou. Škoda, že ubývají, dnešní doba tomu, bohužel, dost napomáhá.
Daniela Řeřichová
Děkuji za článek s pozitivním nábojem a moc držím palce do dalšího období. Kdo udržuje a pěstuje dobré mezilidské vztahy, tak se mu většinou jeho přístup vrátí v podobě podobné nezištné pomoci.
Lenka Kočandrlová
To je dobře,že to má dobrý konec.... Zajímavé je,že se vám dostalo pomoci od mnohem starší sousedky,ta by měla dostat nějaké ocenění !
Soňa Prachfeldová
Jani, krásný článek o člověčenství a pomoci. Takovéhle osudné věci nakopnou do života zpět. Přesně totéž se stalo mému strýci, volal mi v noci ze sousedního města, za pomoci hasičů se navrtaly zámky, on měl šílené pojistky na dveřích. Rehabilitoval, zase chodil, ale pak po čase kovid. Bylo mu 90. Přeji dobré zdraví a procházky s Čikinou a šálek něčeho dobrého se skvělou sousedkou.
ivana kosťunová
Říkala jsem si, jestli nejsi nemocná, když ses na čas odmlčela. Jsem ráda, že jsi opět mezi námi a dokonce se zprávou, že mezilidské vztahy pořád ještě fungují, jak mají.
Blanka Lazarová
Dobře to dopadlo a váš článek ukázal jak je dobré budovat přátelské vztahy. Díky za to.
Libor Farský
Moc hezké ...
Jana Hošková
Hezky napsáno ! Není nad dobré sousedy a vůbec všechny dobré lidi, kteří jsou ochotni podat pomocnou ruku, když je třeba.
Alena Velková
Dojemný příběh se šťastným koncem...
Jana Tulejová
Jano, váš článek jsem oplakala, protože to je noční můra všech osamělých starších lidí, kteří žijí s domácím mazlíčkem: kdo se postará. U vás to dobře dopadlo a já věřím, že dobří lidé ještě žijí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.