Zlatý podzim na Posázavské stezce
Všechny fotografie: Martina Růžičková

Zlatý podzim na Posázavské stezce

1. 11. 2022

Divoký kaňon řeky Sázavy před jejím ústím do Vltavy v Davli je rájem pro romantiky. Místa, která dříve obývali hlavně voraři a dřevorubci, přilákala na začátku 20. století vyznavače trampingu.

Inspirováni četbou knih o divočině Severní Ameriky hledali její obdobu mezi zdejšími skalisky a hučícími peřejemi.

Sázava se pro ně stala Zlatou řekou pro svoji zlatavou barvu a rýžování zlata v dávných dobách. Její krásu začali opěvovat v písních, které se pak rozléhaly za tichých nocí u táborových ohňů. Na rozeklaná a na první pohled nepřístupná skaliska přilepili první dřevěné sruby a zanedlouho začaly vnikat i první trampské osady, z nichž mnohé žijí dodnes.

Jedna z nejstarších českých železnic, pro niž se vžilo trampské označení Posázavský Pacifik, přivedla do těchto míst výletníky. Pražský učitel a člen klubu turistů Josef Kliment (1858 - 1938) navrhl vybudování stezky, která by malebné údolí zpřístupnila. Na pamětní tabuli na skále u Pikovic tak dnes můžeme číst nápis: „Posázavská stezka“ byla vybudována v délce 6,8 km nákladem Kč 230.000 Klubem čsl. turistů v Praze v letech 1919–1924."


Posázavská stezka je častým cílem našich výletů. Rádi se sem vydáváme na jaře, když se na větvích stromů objevují první nesmělé lístky, ve stráních rozkvétají podléšky a na tajuplném Medníku je možno objevit vzácný kandík.

V létě je na stezce příliš velký ruch, ožívají chaty, vlak přiváží celé vagóny turistů a objevují se tu bohužel i cyklisté, kteří si stezku pletou se singltrailem.

V zimě je tu kouzelné ticho a klid, většinou nepotkáte živáčka. Musíte si ale dávat velký pozor, abyste neuklouzli na zledovatělém povrchu, kameni či kluzkém kořenu.

Když sluníčko ozáří zlátnoucí listí stromů na skalách a odrazem zezlátne i hladina Sázavy, je tu podle mě nejkrásněji.

Slunečné počasí nás provázelo i při našem posledním výletu letos v říjnu. Jako vždy jsem cestou fotila, a tak vás mohu pozvat na malou fotoprocházku. 

Většina lidí chodí po stezce z Pikovic do Kamenného Přívozu. Nám je sympatičtější směr opačný. Užijeme si romantickou jízdu Posázavským Pacifikem s výhledem na údolí Sázavy. Od nádraží v Kamenném Přívozu sejdeme dolů a kus za mostem se napojíme na červenou značku.

.https://www.i60.cz/images/thumbs/1-pereje.jpg

Sázava tu běží přes kamenité dno.

V dalším úseku stezka stoupá od řeky a pokračuje po úbočích kopců.

Vyhlídka na Žampašský neboli Kocourský viadukt na protějším břehu. Tento železniční most je nejvyšším kamenným mostem ve střední Evropě. Dosahuje výšky 41,73 m a je dlouhý 109, 33 m. Vystavěli ho v letech 1897 - 1899 převážně italští dělníci. Dodnes po něm přejíždí vlaky mezi stanicemi Luka pod Medníkem a Jílové u Prahy.

Raisova vyhlídka nabízí kouzelný pohled do údolí.

Před časem tu kdosi zřídil samoobslužnou občerstvovací stanici, kde si mohou žízniví turisté doplnit zásoby pití.

Z vyhlídky pojmenované po Josefu Klimentovi můžeme obdivovat meandr Sázavy.

Staré schodiště vede dolů k řece. 

Ti, co si vybudovali chaty na protějších skalnatých svazích, jistě netrpí závratí.

Obnovená Starcova restaurace funguje zřejmě jen v sezóně. Na stezce je u ní nainstalována pozoruhodná výstražná značka.

Kříž s letopočtem 1896 připomíná voraře, kteří v Sázavě utonuli. Za okupace byl zničen. Tabulka na skále informuje, že ho v roce 1971 obnovili zdejší osadníci a v roce 2013 nechali opravit chataři z Pikovic.

Legendární Pikovická jehla je 20 m vysoká skála u železniční trati. Občas na ní můžete pozorovat horolezce.

Nyní už jsme došli na konec stezky a před námi jsou Pikovice. V sezóně se můžete zastavit na kávu a dort ve zdejší sympatické cukrárně. Kousek dál v obci najdete restauraci U Dolejších.

Z mostu k železniční zastávce Petrov u Prahy je krásný pohled na řeku a vrch Medník.

Z Petrova je možné jet vlakem. My ale ještě rádi dojdeme zbylý úsek cesty podél řeky a chatových osad do Davle. Celkem měří tato naše trasa cca 12 km.

 

Nabízím ještě pár písniček. :-)

 

https://www.kudyznudy.cz/aktivity/posazavska-stezka-ceska-trempska-klasika

https://cs.wikipedia.org/wiki/Pos%C3%A1zavsk%C3%A1_stezka

https://www.navylet.cz/cs/cil/posazavska-stezka

https://cs.wikipedia.org/wiki/%C5%BDampa%C5%A1sk%C3%BD_most

https://www.trampsky-magazin.cz/blog/legendarni-hospoda-u-starce-uz-neni-zavrena-748.html?fbclid=IwAR0EJylIwvL1g_biluWqb5_9l76mpPjtsue8Ivlycc3evwbmO41EqNsKt7I

 

 

cestování fotografování příroda
Hodnocení:
(5.1 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marcela Pivcová
Martino, Váš pohodový a zajímavý článek a krásné fotografie mě zaujaly, poslechla jsem si i písničky. Škoda, že jsem tento kraj ještě nikdy nenavštívila. Bohužel neumím dát alespoň šest hvězdiček, jinak bych Vám je dnes určitě dala!
Marie Měchurová
Krásná část naší krajiny umocněná podzimními barvami. Jednou jsme podnikli tůru podél Sázavy, a končili jsme v Českém Šternberku. Druhý den se tam stalo neštěstí, utopili se pod hradem vodáci. Hezky zpracovaný článek i hezké fotografie.
Jitka Hašková
Díky za krásný článek a fotky. Před několika lety jsem šla s jednou kamarádkou v létě Posázavskou stezku jako ty z Kameného přívozu, ale jenom do Petrova. Byla jsem tak zničená z chození nahoru a dolů, že jsem dál odmítla jít. Poseděly jsme v cukrárně a objevily jsme tam autobus do Prahy, tak jsme se raději vrátily autobusem na Smíchovské nádraží. Šla jsem to poprvé kdysi, když mně bylo kolem 30 v naprosté pohodě. Stáří se projevilo a už bych tam jít nechtěla. Tu hospodu jsme vůbec nepotkaly, ještěže jsme sebou měly svačinu. Cesta je to krásná, ale chce to fyzičku. Nechápu, jak se tam mohou pohybovat na kolech. My jsme tam viděli jenom rodinku s kočárkem, ale mládí to zvládne, museli kočárek přenášet.
Zuzana Pivcová
Bezvadný článek. Posázaví neznám, tak mě hodně obohatil. Fotky jsou krásné a videa fajn, mám ráda trampské písničky.
Alena Velková
Moc zajímavé.
Martina Růžičková
Moc děkuji za pochvalu a milé komentáře. :-)
Vladislava Dejmková
Martino, ráda jsem se toulala s tebou. Místa, o kterých píšeš, skoro neznám. Ale trampskou romantiku mám ráda. Občas zajdu do osady Měsíční údolí, která leží na konopišťském potoku. Na jaŕe je to tam opravdu nádherné.
Alena Tollarová
Jak ráda bych si Posázavským Pacifikem vyjela, potoulala se kolem Sázavy a viděla to všechno na vlastní oči! :)
Marie Seitlová
Článek se mi moc líbil, je úžasně zpracovaný, doplněný krásnými fotkami. A písně další bonus.
Věra Ježková
Martino, moc hezké. Tam to neznám. Díky. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.