Mé sny a snění
Úvodní foto Věra Ježková

Mé sny a snění

8. 11. 2022

Všichni máme sny, o nichž bychom si přáli, aby se splnily. Mnozí také sníme o tom, jaké by to bylo, kdyby… O uskutečnění některých snů a snění se můžeme pokusit sami. A pak jsou sny, které se nám zdají ve spánku. Mohou být příjemné i ošklivé. Mně se zdají zpravidla ty druhé.

Nikdy jsem neměla žádné velké sny ve smyslu něčeho dosáhnout. Být přijata na vysokou školu? To nebyl sen, spíš jen přání. A následovaly čtyři krásné roky.

Splnil se mi cestovatelský sen – podívat se do Anglie. Vždy mě přitahovala, cítila jsem s ní zvláštní spřízněnost. Když jsem v Canterbury poprvé vystoupila z autobusu na anglickou půdu, pocítila jsem něco, co v cizině nikdy předtím. Úžas, uvolnění, štěstí, něco blízkého mé duši ... A řekla jsem si: „Já jsem tady“. Možná, že jsem v minulém životě v Anglii žila. K mým nesplněným snům patří vidět Island a severské země kvůli krásné přírodě, Řecko pro jeho historii a úžasnou kulturu, které ovlivnily Evropu.

Pomyslím-li na snění, na tváři se mi spontánně objeví úsměv. Snění je příjemné.

Když jsem byla malá, snila jsem o tom, že mám krásné dlouhé vlasy. Odlišnou skutečnost jsem nahrazovala dvěma copánky spletenými z barevných bavlnek, přivázanými ke stužce kolem hlavy. Když jsem jí pohodila, copánky kolem ní krásně létaly. Snila jsem o tom, že si se mnou tatínek hraje, povídá, že mě má rád. Protože mě trápilo, že asi nemá, když je na mě tak přísný a jinak si mě moc nevšímá. O něco později jsem si představovala, jaké by to bylo, mít mladšího sourozence – lhostejno, zda bratra, nebo sestru. Určitě bych ho měla moc ráda.

Řadu let jsem snila o muži, jakého bych chtěla poznat. Staršího, s nímž bych mohla chodit za kulturou, jezdit na výlety, trávit hezké chvíle. A osud mi ho poslal. Muže charismatického, vzdělaného, tvořivého, spolehlivého, se smyslem pro humor, s velkou přátelskou rodinou.

Občas mi ve snění bránilo racionální myšlení: proč mám snít o něčem, o čem vím, že nikdy nemůžu mít? Třeba pejska, protože bych mu ve svém nevelkém bytě nemohla poskytnout všechno potřebné. A neměla bych, komu ho svěřit, kdybych třeba musela do nemocnice. Stejně tak kočičku. Tak teď mám pejska u Jendy a kočičku u svého přítele.

Někdy se zachumlám pod deku, zavřu oči, nechám myšlenky volně plynout, sním si … Snění přechází ve vzpomínky. Bohužel se mi vybavují převážně ty nehezké. Tak rychle pryč od nich.

Myslím, že jsem snila víc v dospělosti než v dětství. Snění pro mě občas býval únik z reality. Už si nevzpomínám, o čem jsem snívala. Někdy to byly příběhy. Takový paralelní život. Stávalo se mi, že jsem se ze snění násilně vytrhla, abych se vrátila do skutečného života. I když snění považuji stále za příjemné, v posledních letech už příliš nesním. Svůj život raději žiju.

O svých snech jsem napsala článek v roce 2017: https://www.i60.cz/clanek/detail/ 18440/o-snech.

 

 

 

 

Můj příběh Podzimní soutěžení 2022 sny
Hodnocení:
(5.1 b. / 26 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Chodorová
Každý z nás si sní svůj sen, i když v našem věku už víme, že se nemůže splnit. A když se úplnou náhodou někdy splní, je to o to větší z toho radost. Přeji Vám ještě dost splněných snů.
Jitka Chodorová
Každý z nás si sní svůj sen, i když v našem věku už víme, že se nemůže splnit. A když se úplnou náhodou někdy splní, je to o to větší z toho radost. Přeji Vám ještě dost splněných snů.
Zdenka Jírová
Každý o něčem sní a je to hezké. Bez snění by se život ani nedal přežít, protože věříme, že se nám sen někdy splní. Naštěstí je někdy lepší, když se nesplní.
Eva Mužíková
Věrko, krásné vyznání. Tvé články/ když mi neutečou/ si ráda přečtu.
Irena Mertová
Hezký článek, k zamyšlení...
Věra Ježková
Moc vám děkuji za krásná slova. :-) Elen, mámy se ptát nemělo smysl. Myslím, že to bylo i tím, že na mě byla příliš fixovaná a táta se nedokázal přenést přes to, že nemůžu za to, že se věnuje víc mně než jemu. Kromě toho byl nesmírný pedant.
Soňa Prachfeldová
Milá Věrko, dost snů se ti naplnilo, o některých si nech ještě zdát a kdoví? Mezitím je reálný život, který obsahuje lepší i horší části. A ještě se dá žít i doufat i snít. Hezké žití Věrko přeji.
Marie Ženatová
Milá Věrko, díky moc za Tvůj upřímný článek. I já už to mám teď podobně jako Ty - snažím se svůj život skutečně* žít
Martina Růžičková
Věro, přiměla jsi mě, abych se zamyslela, jak to mám se sněním já. Tak jsem si v tom udělala v hlavě pořádek. Ale určitě bych o tom nedokázala tak dobře napsat. Přeji ti co nejlepší život skutečný. :-)
Marie Seitlová
Krásně jsi popsala své snění. Ale sny se mají plnit, proto ti doporučuji splnit si Island, je úžasný.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.