Helena (69 let): Syn je slaboch, ale mlčím, abych nebyla za hanebnou tchyni
Ilustrační foto: Ingimage

Helena (69 let): Syn je slaboch, ale mlčím, abych nebyla za hanebnou tchyni

10. 11. 2022

Když se syn ženil, dala jsem si závazek, že nebudu taková tchyně jako byla ta moje. Přesněji, že nebudu dávat nevyžádané rady, nebudu nic komentovat a budu na snachu vlídná za všech okolností. Nedaří se mi to, mám pocit, že syn se stal loutkou, kterou jeho žena mistrně ovládá.

Uznávám, že na současné situaci mám podíl. Uvědomuju si, že jsem syna asi vychovala k určité poslušnosti. On byl vždy hodný kluk. Byl zvyklý doma pomáhat na baráku i na našem malém hospodářství, vždy se ke mně choval hezky, nelumpačil. Vlastně s ním nikdy nebyly starosti a my to s manželem brali jako samozřejmost.

Když nám syn oznámil, koho si vezme, manžel to odhadl a hned mi řekl, že jednou bude litovat. Znali jsme totiž některé předešlé synovy známosti a je pravda, že tahle dívka byla taková rázná, sebevědomá, i když se k nám chovala hezky a mohla se přetrhnout. Pořád se ptala, jestli něco nepotřebujeme, pracovala u nás na zahradě, až nám přišlo, že to trošku přehání, že se chce zalíbit. Naše podezření se za pár let naplnilo. Syn skáče jak snacha píská.

Především je dost náročná. Chápu, že nechtěli žít v našem domě, i když by tady měli celý byt na patře. Chtějí být ve svém, tak postavili. Mají dvě auta. Syn má dluhy, takže má dvě zaměstnání a neustále zkoušel v něčem podnikat. Teď, když přišla krize, jen s obtížemi utáhne splátky. My to víme, lehce nám to naznačil, nicméně před snachou se tváří, jako by vydělával stovky tisíc. Každý víkend jezdí na nějaké atrakce, ona tomu říká aktivity. Neexistuje, aby jen tak seděli na zahradě, neustále pro vnučku platí nějaké kroužky, hřiště, koupaliště, hrady, zámky, jízdy na koni. A syn maká a maká. Počítala jsem, že ho takový průměrný víkendový výlet přijde na pár tisíc, nechápu, jak to táhne. Snacha si přivydělává prodejem nějaké kosmetiky, netuším, kolik jí to vynáší, jinak je s malou doma, i když většinu dnů tráví tím, že s dalšími maminkami s dětmi posedává v kavárnách. Kdykoli jedem něco vyřídit do města, vidíme ji v některé z kaváren na náměstí.

Já vím, že se nyní žije jinak, že lidé tak nešetří jako my za mlada. Ale je mi syna líto. On to nechce přiznat, ale já na něm vidím, jak je unavený, vystresovaný. Jeho jediným životním cílem se stalo vydělávání peněz a jejich utrácení.

Manžel říká, že nám do toho nic není a zlobí se, když na to téma začnu mluvit. Ale vím, že ho to taky štve. Já se jednou nedávno neudržela a řekla jsem, že nechápu, kde pořád na ty výlety berou. Snacha na to odpověděla, že Jirka je šikovný a umí se postarat o rodinu. Jirka tam stál jak trouba, byl tak vyřízený, že jsem čekala, že usne na místě ve stoje a spadne.

Nevím, zda mám mlčet a tvářit se, že to je v pořádku nebo mu mám naznačit, že mě jeho neustálé honění se a stres trápí. Hodně přibral, protože nepravidelně jí, je celý zarudlý, zadýchaný. Je mu čtyřicet a funí, jak starý chlap. Snacha kvete, neustále si chodí dělat nové umělé nehty, na kosmetiku, ke kadeřníkovi, teď má takové nové podivuhodné husté obočí, to přece všechno něco stojí. Ona rozhoduje, co se koupí, kam se pojede a syn jen pracuje a odevzdává peníze.

Jsem zklamaná a nejvíce mě štve, že nevím, co mám dělat. Když se do toho budu plést, budu typická hnusná tchyně. Když budu dělat, že je vše v pořádku, budu pokrytec. Manžel je už hodně naštvaný, protože to pořád chci rozebírat, mluvím o tom a on říká, že se do toho nemám plést. Jenže nepleťte se, když vidíte, jak se váš jediný syn ničí.

Nevím, jestli on si to uvědomuje a taky jen předstírá, že ho ten neustálý hon za penězi baví nebo je tak tupý, že si myslí, že žijou dobře. Mám jen strach, že nám jednou někdo zavolá, že měl infarkt nebo tak něco. Manžel říká, že Jirka je dospělý, a tak si musí všechno přebrat sám. Vím, že má pravdu, ale já se přesto trápím. Ale mlčím.

 

(Pozn.: Autorka si nepřála uvést své celé jméno, redakce její totožnost zná. Fotografie je ilustrační.)

 

 

 

Můj příběh rodina
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.6 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Myslím si,že syn autorky články ví,co dělá. Dítě,myslím,že je zmínka jen o jednom,vyroste,snacha asi půjde do práce a pak už přijdou všelijaké změny v jejich životě, ač změna není vždy jen k lepšímu. Dnešní trend je takový,že mladí chtějí mít vše hned a teď,i za cenu půjček,hypoték a honbou za penězi. Na druhou stranu je okolí nutí žít dle představ o vyšší třídě,tak nemůžou jen šetřit a nic si nedopřávat,aby je nehodili do pytle s nějakými sockami. Na to,že zdraví máme jen jedno, se obvykle přijde až když je tak nějak skoro pozdě.
Martin Vrba
10.11.2022 15:38 Paní Řezáčová, to že nic kolem sebe, co jsem napsal, nepozorujete, ještě neznamená, že někde za okny a dveřmi se to neřeže od rána do večera. Dnes jsme už ve zvukových izolacích mezi byty mnohem dál, než v době prvních panelových domů, kdy zvuk jednoho nájemníka z WC vyvolal davovou močopudnou reakci u celého domu ve společné socialistické péči nájemníků. I pavlačové domy měly své kouzlo v bezprostředním styku a co teprve u takových sousedů jako byli (jsou) Bartáčkovi a Novákovi, kteří se vzájemně sledovali a dělali si vzájemně jen to, co těm druhým určitě ten den zpříjemnilo - ostatně nahlédněme do takového pěkného obyčejného dne u nich (ale i tam si láska našla svoje místo Dáša Veškrnová + Luděk Sobota) https://www.youtube.com/watch?v=5E1McR00h3E
Helena Štěpánková
Tchyně a snachy - věčné či vděčné téma. Jsem moc ráda, že to u nás klape, tak ťukám na dřevo, aby to vydrželo...
Jiří Dostal
:-) Bezvýchodnost dneska frčí, tahle je jak z románu za pětku :-)
Martin Vrba
Vážená paní "tchyně", Vy se mylně domníváte, že na vašeho syna k takovému způsobu života tlačí jeho manželka, tak to není - je také sice ženského rodu, ale je to paní DOBA a její propagátorka - krásná slečna REKLAMA. :)
Soňa Prachfeldová
Syn je dospělý, zřejmě mu to tak vyhovuje, je to jejich život, nepletla bych se do toho. Lidské vztahy jsou velmi křehké a stačí málo, dojde zbytečně k odcizení.
Hana Řezáčová
Teda pane Vrbo, 12:27, kam na takové příběhy chodíte? Neznám v mém okolí žádnou snachu a žádnou tchýni jaké popisujete, neznám nikoho u koho by doma bylo takové "vzrůšo" - všichni kolem mne jsou jaksi nudně normální :-)
Irena Mertová
Vůbec bych se mladým do života nepletla. Jestli si autorka myslí, že syn je na tom zdravotně špatně, asi by ho měla nasměrovat k lékaři. Pokud si syn myslí, že žijí dobře (do manželství nikdo nevidí) a je spokojený, je to přece fajn. Nesnažila bych se ho v tom zviklat a vzbudit v něm nespokojenost, která by mohla ovlivnit celkovou náladu v jeho rodině a možná i způsobit její rozpad, což bych vnoučatům nepřála. Někdo je v rodině vůdčí typ, druhý se často rád nechává vést, když mu to vyhovuje. To neznamená, že není "pořádný chlap" - tedy vlastně nevím, on si pod pojmem pořádný chlap každý asi představuje něco jiného.
Eva Kopecká
Paní Helenu úplně chápu, mám dvoje mladé, každé jiné, ale moderně žijí oboje. Ledacos dělají úplně opačně, než jsem jako máma dvou dětí měla zavedeno já. Je jiná doba, říkají dnes snad všichni mladí. Je fakt, že na některé věci a záležitosti se změnil úhel pohledu. Nemůžeme srovnávat naše mixování polívčiček a praní a žehlení plen, stejně jako naše babičky nemohly srovnávat svoji valchu a naše první pračky, než přišly ty automatické. Beru to tak, že ty mé děti jsou dospělé, nic na nich dneska nezměním, i kdybych se stavěla na hlavu. Nemůžu jim říkat připomínky k tomu, co a jak dělají. Nic by se nezměnilo a byla bych se svými radami trapná. Určitě na ně zvědaví nejsou. Pro mě je důležité, že jak syn, tak dcera, jak snacha a zeť jsou pracovití, jsou s nimi v zaměstnání spokojení, že se mnou vycházejí a umíme se domluvit na vzájemné pomoci. Snadné to taky nemají, tři pracují trvale na směny a ten čtvrtý se v práci dost fyzicky nadře. Oni mi posekají zahradu, nakoupí, odvezou mě, kam potřebuju. Já jim uvařím, upeču, vyžehlím, když se jim nechce, udělám to, kdy se mi to hodí, mám letitou praxi a ještě stihnu u toho něco jiného. Paní Helena vychovala že syna řádného pracovitého člověka, měla by být za to ráda a neničit si nervy a manželství se snachou. My běhali venku a uměli se zabavit,dneska je všude pro děti plno akcí. Znám taky rodiny, které se můžou přetrhnout, aby obrazili co nejvíc takových zážitků. Znám i své vrstevníky, kteří mají pocit, že musí být všude a nejlépe se tam vyfotit a dát to na facebook, aby druzí viděli. Znám dcery, snachy ostatních, které jsou s dětmi doma doslova co to dá, klidně většinu jejich školní docházky. A rodina pomáhá a dotuje je. Navíc ještě mají úlevy, aby si mohly odpočinout, zafinancují prarodiče nákupní víkend s kamarádkami a vezmou si děti. Když jim to tak funguje, jejich věc. Málokterá tchýně souhlasí se stylem života svých mladých. Bohužel to je jen náš problém, zda to chceme řešit. Stejně nic nezměníme, takze je lépe trávit čas něčím pro nás přínosným. Co nám udělá radost a obohatí nám den.
Martin Vrba
Někdy se stávají v životě i takovéto věci. Žena si myslí, že nemá pořádného chlapa, protože ten její jí ani jednou v životě nenafackoval i když sama uznává, že by si to mnohokrát zasloužila. Je smutná a zklamaná. Nebo - žena si myslí, že si nevzala toho pořádného chlapa, protože se ani jednou neopil tak, jak jí vyprávějí její kamarádky, že ten jejich chlap dokonce umí rozflákat jen jednou rukou celý jídelní stůl a jeden dokonce strhal ze stropu všechna svítidla a přivodil kraťas v celém bytě a u dvou sousedních bytů. Museli přijet elektrikáři a nahodit někde dole notové pojistky - ten uměl upoutat pozornost - to byl nekonvenční Silvestr - i policie přijela. No a jsou i snachy, které jsou smutné z toho, že nemohou přidat nic "k dobru", když ony kamarádky vyprávějí, jak jim tchyně prohlíží prádelník, zda je prádlo v komínku nevyrovnané, jak k němu čuchá - zda je náležitě provoněné, jak jim jezdí bílou rukavicí po horních hranách dveří, aby se přesvědčila, zda tam nezanechala snacha špínu, jak ostatním snachám tchyně kritizují špatné složení po nutriční stránce svačin dětí do školy, že tu její tchyni nenapadne, jako ty jiné pečlivé, odhrnout gumu od myčky a nad tím hnusem ze sebe vyvrhnout do ubrousku alespoň jedno odplivnutí nad tím hnusem. Že její tchyni vůbec nenapadna si všimnout její rtěnky a že těm ostatním tchýním to není lhostejné a řeknou to alespoň synovi, že se malují jako ty holky z E-55. Takto "zanedbávaná" snacha si to dlouho nenechá líbit a převezme iniciativu do svých rukou a začne si ona hledat "mouchy" na tchyni, aby uvedla vztahy do zavedených pořádků a když se jí to nepovede, tak požádá o rozvod. Kamarádky jí poradí - to je totiž hrůza, když se k sobě lidé začnou chovat atypicky - je to moc podezřelé. Když to totiž neprobíhá jako u Homolků - tedy alespoň sporem kdo je u Ludánka víc - manželka nebo matka, tak to není normální rodinka. Tam se pak někdo zblázní z té přemíry taktu a postřílí celou rodinu a pak i sebe a sousedi pak reportérům Primy tvrdí, jak je to možné, vždyť to byli tak milí lidé - všechny zdravili, pravidelně stříhali trávník - jo - nic se nemá přehánět.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.