Co dům dal a plíseň nesežrala
Ilustrační foto: Pixabay

Co dům dal a plíseň nesežrala

24. 11. 2022

Mirek od našeho štamgastského stolu je asi největší pohodář, kterého jsem v životě potkal. Vyprávěnky z jeho života mají vždy dramatický náboj, ale i poté, co si prožil nejedno peklo, zůstává věčným, až nakažlivým optimistou.

Jeho otce zabila železniční vlečka v táboře nucených prací u Jáchymova. Z politických důvodů neměl šanci na "lepší" vzdělání, byť svými znalostmi, zejména z historie a přírodních věd, by mohl konkurovat kdejakému profesorovi. Vystřídal řadu dělnických profesí a v podstatě celý život žil, jak s oblibou říkává "na prahu udržitelnosti".

Jeho matka brzy podlehla nevyléčitelné chorobě, stejný osud potkal později i jeho první a následně druhou ženu. Obě děti z prvního manželství si našly práci i životní partnery v zahraničí, s vyženěnými dětmi z druhého manželství se nestýká. Žije sám v domku rodičů své první ženy, s minimálním důchodem, starým kocourem a vzpomínkami. A přesto vždy s úsměvem zasedne k našemu stolu v hospodě čtvrté cenové kategorie a otevírá témata filosofická, ekonomická i politická, která umí trefně a vtipně okomentovat. Ovšem nejraději máme ty jeho "obyčejné" historky ze života.

Naposledy nám vyprávěl, jak se stravuje. Jeho nejoblíbenější surovinou v kuchyni - kvůli ceně - je droždí. "Taková malá kostička za sedm korun a vykouzlíte z ní několik jídel. Mám ji tak rád, že už jsem jí odpustil i ten její smrad," a vybalil na nás sedm receptů z droždí. Jídelníček na celý týden, od kvasnicové polévky přes drožďovou pomazánku po karbanátky.

"Dnes mám ale krizový den, v našem obchodě neměli droždí, jsem hodně nakvašenej," zakončuje svou gastronomickou vyprávěnku. "A co tedy budeš vařit?" ptám se.

"Co dům dal a plíseň nesežrala. Mám tam dvě brambory, zbytek zelí, kousek ještě nezeleného gothaje. Žranice z lepenice."

Dopije si své jedno pivko a jde domů s úsměvem vařit. Mám ho rád. A tak, kdybyste měli tipy na jídla za pár kaček, dejte vědět, Mirek bude mít radost. A možná nejen on.

 

 

 

gastronomie Můj příběh
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Člověk si umí poradit a to droždí je opravdu zdravé. A protože obsahuje vitamín B, tak je Mirek vyrovnaný a spokojený i s málem. Přeji mu zdraví a pohodu.
Věra Lišková
Těžká rada, i levné jídlo podražilo. Jedině s rozumem využívat slevy. Já si kupuji vakuované maso. Balíček, něco přes kilogram stojí kolem stovky. Doma jej rozdělím na tři díly, dva zamrazím. Mám tak základ pro tři jídla, kolem 30 Kč. Použiji pak na rizoto, nebo maso dušené se zeleninou.
Margita Melegova
Ted se ptam sama sebe co je levne jidlo a hned si odpovim, protoze jsem ho mela k veceri - kukuricna polenta s ovesnymi vlockami, strouhanym syrem / oschly zbytek pro dva malo, pro jednoho moc/, zdibek masla a podmasli. nam chutnalo, bylo to dietni po segediskem gulasi k obedu. Uz kdysi jsem psala ze zakladem nasi stravy jsou lusteniny, zeli a zelenina, je to v kazdem jidla a vecer jsme citili potrebu nic takoveho nejist, kdyz je neceho moc tak je toho prilis.
Hana Šimková
Ten chlap je k sežrání.
Marie Faldynová
Leckterá levná potravina je zdravější, než drahá lahůdka, luštěniny se navaří a ovesné vločky se dají ochutit čím si vzpomenete. Levná zelenina - mrkev - taky doplní mnoho jídel. Já nejvíc ušetřím, když důsledně zpracuji vše, co koupím.
Zuzana Pivcová
Já jsem léta jedla levně, ne ani tak kvůli šetření, jako spíš z neochoty věnovat se vaření. Měla jsem jen kuchařku Zdravě, chutně, hospodárně. Oblíbené pro mě byly vždy těstoviny, dnes jsou ty italské drahé, ale např. bezvaječné tak ne. Sním těstoviny se vším možným, dokážu do nich zamíchat nejen sýr, ale třeba houby, kečup, rybičky, paštiku a další pomazánky, sýr a další. Kuchařky budou asi kroutit hlavou, ale píšu to tomu pánovi a ne pro pobavení. Dobré jsou také míchanice všeho možného se zeleninou, jak říká sestra, CDD - co dům dal. Jako měli Němci Eintopf.
Jana Šenbergerová
Za pár kaček se dnes vařit nedá. Víte, jak jsou drahé? :-)
Lenka Kočandrlová
Že kostička droždí stojí 7 korun??? Nějak drahé,ne? U nás tedy asi 4 koruny...
Daniela Řeřichová
Zdá se, že Mirek je navzdory nelítostnému osudu dost životaschopný. Jako studentská rodina jsme měli na jídelníčku pořád krajíčky chleba z menzy obalené ve vajíčku a říkali jsme synkovi, že je to kuřátko. Anebo obalované plátky cibule, chleba s hořčicí nebo prostě chleba s chlebem. :-) Vajíčka i pečivo jsou dnes drahé, ale dostupné zůstávají těstoviny, vydatné jsou polévky luštěninové, cibulové, krupicové nebo buřtguláš. S Vaší a Mirkovou náturou to dáte! :-)
Jana Kollinová
Těším se, že autorovu výzvu na jídla za pár kaček někteří čtenáři vyslyší a bude mít radost nejen Mirek.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...