Seniorské snění
FOTO: M. Richterová

Seniorské snění

21. 11. 2022

Časy se mění a my se měníme s nimi. Současně s námi se mění i naše sny. Ty dětské se proměnily ve sny dospívajících a dospělých, sny dospělých pak ve sny těch nejstarších. Sníme stále. Mám na mysli sen jako přání a toužení.

Pokud jsme zdraví a finančně zajištění i v období seniorském si můžeme plnit některé naše sny, dělat to, co nás těší, co máme rádi a na co nám třeba dříve nezbýval čas. Nabízejí se nám nejrůznější možnosti a jestliže zdraví neslouží zcela, snažíme se naše plány, jak to jen lze, přizpůsobit.

Máme-li zájem, můžeme studovat různé obory na univerzitách třetího věku, navštěvovat i jiné kurzy, přednášky, zúčastňovat se společných setkání, poznávat nové lidi. I s přáteli dávnými můžeme vymyslet zajímavé akce. Máme čas na divadla, muzea, výstavy, seniorské slevy můžeme využít i v jiných kulturních nebo sportovních zařízeních. Výhodné jsou také slevy v dopravě a akce pro seniory nabízejí i cestovní kanceláře.

Můžeme se věnovat nejrůznějším koníčkům ve spolcích, klubech, oddílech nebo samostatně. Můžeme vyrazit do lázní nebo se vydat na výlet jen s kamarádkou, kamarády.

Pokud nechceme jít za kulturou ani za sportem aktivně či pasivně, máme čas na rodinu, partnera, vnoučata, na sebe. Kromě pomoci v rodině můžeme být dobrovolníky a pomáhat i jinde.

Koho baví činnosti kolem domu, chalupy či chaty, kdo rád něco pěstuje, může zde upevňovat své zdraví fyzickou prací. I rozkvetlý balkon, terasa či rostliny doma přinášejí hodně radosti, stejně tak i život s domácím mazlíčkem nebo rovnou s domácími hospodářskými zvířaty.

Ženy mají dostatek času na ruční práce, muži na kutilství.

Kdo chce žít v důchodu jinak, dále pracuje nebo si sežene brigádu a volný čas tráví cestováním.

Nejen prací živ jest člověk a tak máme i čas na odpočinek, než se zas pustíme třeba do četby, psaní či fotografování. Možností máme mnoho.

Svůj program jsem si také sestavila a tak mým snem je další žití rozmanitého seniorského života, všedních i nevšedních dnů a roků. Klidný život dále přeji všem lidem na této Zemi a poklidné stáří pak všem seniorům. Život v míru je však k tomu nezbytnou podmínkou.

Proto mým snem je, aby se lidé skutečně chovali jako lidské bytosti, neubližovali si a vážili si toho zlomku života, který nám je na této planetě vyměřen. Přeji si, aby skončily ukrutnosti všude na světě, aby všichni lidé mohli vést radostný a důstojný život. Aby se žádný stát ani národ nenadřazoval druhému, aby nikdo nikomu nic nevnucoval. Aby místo zisků byla na prvním místě péče o člověka a místo zbraní vyvíjela se léčiva tak, aby přestaly existovat nemoci. Přeji si šťastnou planetu, kde lidé žijí v lásce a v souladu s přírodou.

 

 

 

 

aktivní senioři Podzimní soutěžení 2022 sny
Hodnocení:
(5 b. / 30 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Anna Potůčková
Moc krásné a šlechetné sny. Ale zda jsou některé reálné těžko říci. Vždy byli, jsou a budou lidé kterým se libí A a druhé skupině B. A tady by bylo moc krásné, kdyby člověk názory druhých bral na vědomí a to bez napadání, ponižování apod. Kvůli tomu že názory máme různé nemusíme rušit kamarádství a přátelství a vůči sobě se chovat jako dospělí jedinci a ne jako děti ve školce. Poslední odstavec je z celého článku nejlepší!!! A za něj moc děkuji.
Eva Mužíková
Krásná slova Miloslavo.
Miloslava Richterová
Děkuji vám všem za přečtení i za vaše příspěvky.
Iva Lišková
Aby se Vaše přání - tak pěkně vyjádřené v posledním odstavci - mohlo vyplnit, nemohli by na naší Zemi žít lidé, bohužel....
Marie Seitlová
Krásné snění.
Marie Ženatová
Díky moc za hezký, laskavý a moudrý článek*
Jan Zelenka
Hezké představy, ke kterým se mohu připojit. Jen kdyby to bylo tak jednoduché. Život nám obvykle do našich snů hází vidle. Proto nemám žádné přehnaně optimistické životní sny. Jak jsem byl rád na světě jako mladý, tak jsem rád i jako starý. A snažím se zužitkovat zkušenosti, které jsem v průběhu života nasbíral. Jediné velké přání mám - nebýt až do konce svých dnů sám.
Blanka Lazarová
Pěkně shrnuto. Ano, asi se nám všechno nesplní, ale snít a těšit se na to, co bychom si přáli, je přeci pěkné. Tak hodně splněných přání nám všem.
Helena Dohnalová
Milá paní Miloslavo, je takové přísloví, co nemáš rád nedělej druhému. Mnoho lidí se tím ale neřídí, ať v mezinárodním nebo jenom běžném životě. Každý z nás žil a žije tak jak píšete ve svém skvělém článku. Rozčarování přichází pozvolna a pomalu. Nejdříve máte brýle, potom začnete hůře slyšet, to už Vás omezuje. A nejhorší je skokové omezení pohybu. Mnoho z nás nemá velké rodiny, hodně žen jsou vdovy bezdětné. Říká se nemocný má jen jedno přání, zdravý dělá vše co píšete ve svém článku. Mějme se dobře, hodně zdravíčka přeji všem.
Jana Kollinová
Ráno jsem se probudila příliš brzy, ani pes ještě neotevřel oči, tak jsem sáhla po mobilu a začetla se do Vašeho článku. Bohatá nabídka seniorských aktivit mě vzpružila a pod dojmem, že v důchodu mohu téměř všechno jsem sáhla po francouzských holích a plna optimizmu vykročila do svého denního stereotypu, který mi vyhovuje, jen těch holí bych se ráda zbavila co nejdříve. Pozitivní rozmanitosti vítám, ale do ničeho se nenutím. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...