O pokroku
Ilustrační foto: Pixabay

O pokroku

27. 11. 2022

Pokrok je pojem, který se dá vykládat všelijak. Určit jeho přesnou definici je velmi obtížné. Záleží na tom, jaké kdo zastává životní postoje, jestli ten, či onen pokrokový krok zapadá do jeho vnímání světa. Do vnímání jeho životních hodnot. V každém případě je pokrok určitým krokem vpřed. Je to urychlení vývoje.

Technický pokrok, který postupem let nabírá skutečně rychlé obrátky, by měl ale odpovídat pokroku společenskému, být s ním v souladu. To ovšem bývá občas problém.

Sociální pokrok by měl společnosti přinášet její zdokonalování a lepší uspořádání. Zvýšit spokojenost a uspokojování potřeb obyvatel. Zkrátka, vylepšit celou společenskou strukturu. I to bývá většinou problém.

Anglický spisovatel počátku 20. století, Gilbert Keith Chesterton, vyslovil zajímavou myšlenku. Říká, že pokrok je matkou problémů. Je to jakýsi myšlenkový oxymoron. Svět se vyvíjí a vyvíjet bude i nadále, ale pokrok technický, který nemusí být úměrný pokroku společenskému a výrazně ho předežene, může vyvolávat nežádoucí pnutí ve společnosti a dospět až k regresi a chaosu. To dnes říkají i význační světoví vědci, kteří se civilizačním vývojem zabývají. Zkusme je brát, konečně, vážně.

Rychlý růst vzdělanosti, technologií a zvyšující se úloha elit začnou postupně celý systém vyčerpávat a zahlcovat. Roste byrokratický aparát i složitost celého právního systému, což může ve svých důsledcích vést až ke krizi a jak známo z historie a bohužel i ze současnosti, i k válkám.

Historie je plná civilizačních střetů a válek. Válek o území, o vliv, o zdroje. Válek, které si žádají neustále účinnější a sofistikovanější zbraně, které mají krom zastrašení, v případě konfliktu, zlikvidovat co nejvíce lidí. Je toto ten náš, tak často skloňovaný pokrok? Jsou ty stále lepší a ničivější zbraně tím kýženým pokrokem? Co to je, proboha, vlastně pokrok?!

 

                             * * *

 

glosa
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Podle mě pokrok znamená zdokonalování. Některé věci mě však nenadchly, např. nemusím mít mobilní telefon s mnoha funkcemi. Stačí mi jen obyčejný.
Zuzana Pivcová
Jako pokrok se vnímá většinou zdokonalení technické úrovně a blahobytu. Tento pokrok však neslouží jen dobru pro lidstvo, takže mě příliš neoslňuje.
ivana kosťunová
Pokrok je vyšší stupeň poznání a záleží na nás, jak jej dokážeme zpracovat.
Jana Šenbergerová
Což o to, zamyšlení je to hezké, ale ač obdařeni rozumem, moc na něj nedáme. Co zasejeme, toho se dočkáme. Ke skutečnému pokroku dojde až tehdy, až většina pochopí, kdo jsme a proč tu jsme. U opic stačila 3% populace, aby pokročily. Prý by tomu tak mohlo být i u lidí ... Jen nevím, jestli tato planeta vydrží tak dlouho v použitelném stavu. :-( A to jsem spíš :-).
Irena Mertová
Je to tak, co dodat...
Naděžda Špásová
Je jedno rčení " pokrok nezastavíš" a je to v některých případech bohužel pravda. Člověk je tvor nenasytný, nikdy nemá dost, bohužel se to týká i zbraní, ale je i tvor nepoučitelný a na to vždycky dojede. Napsal jsi to dobře.
Miloslava Richterová
Děkuji :-) nejspíše zatím žádný pokrok nebyl ani nenastal, to se lidem jen zdálo, že by mohli žít lépe, ale doufám v něj a přeji si .. a zároveň lituji všech těch mnoha zmařených životů a obětí během celého lidského vývoje.
Jitka Hašková
To je hluboká pravda. Lidské vztahy a chování je stále stejné, v tomto je lidstvo nepoučitelné. Vládne stále větší sobectví a chamtivost.
Jana Kollinová
Závěrečná otázka je výzva k zamyšlení, ale určitě se mi nepodaří najít definici, která by obstála v dalších diskuzích na toto téma. Jen mě napadá, s ohledem na historicky doložené informace o vzestupech a pádech různých vyspělých civilizací, že dnešní pokrok je krok ke "dni poté" nebo jinak řečeno krokem na začátek. Pane Zelenko, děkuji za podnět k zamyšlení. :-)
Hana Šimková
Tak to by mne pane Zelenko také zajímalo.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.