Seznamte se s lampářem na pražském Karlově mostě
FOTO: Dušan Brabec

Seznamte se s lampářem na pražském Karlově mostě

29. 11. 2022

Stejně jako v minulých letech, i letos lze v předvánočním čase od 27.11. do 23.12. potkat na Karlově mostě lampáře v historické uniformě, kterou tvoří černý vlněný dlouhý kabát s ozdobnými mosaznými knoflíky a odznakem „pražské“ lucerny, červená pelerína a černá brigadýrka s odznakem.

Každý den po 16. hodině lampář ručně rozsvěcuje 46 plynových lamp na mostě pomocí 2,3 metru dlouhé bambusové tyče s ocelovým háčkem na jejím konci. Vychází z Křižovnického náměstí, rozsvěcuje lampy po jedné straně mostu, až dojde na jeho konec a po druhé straně mostu se vrací zpět.

Lampářem je 64letý Jan Žákovec, vedoucí Plynárenského muzea společnosti Pražská plynárenská, který měří 205 cm a je zřejmě nejvyšším a možná i jediným lampářem na světě. Mimochodem, Karlův most je také jediným mostem na světě osvětleným plynovými lampami. První plynové lucerny na světě se rozsvítily v roce 1807 v Londýně, v roce 1813 už to byly plynové lampy. V Praze se prvních 200 plynových lamp rozsvítilo dne 15. září roku 1847.

Lampáři měli původně dlouhou lampářskou tyč s ohněm na konci, na lampě si otevřeli přívod plynu a pomocí tyče ji rozsvěceli. Později byl proces zautomatizován. V roce 1927 bylo v Praze asi 140 lampářů. Měli na starosti okolo 7500 plynových lamp. Po druhé světové válce počet plynových lamp rapidně klesal a úplný konec plynových lamp na svítiplyn nastal na jaře 1985. V roce 2002 byl schválen projekt Osvětlení Královské cesty, a tak se rozsvítily první plynové lampy novou technologií – na zemní plyn. V současnosti je v Praze přes 700 lamp podél celé Královské cesty. Všechny plynové lampy v Praze jsou ovládány a rozsvěcovány dálkově, podobně jako např. v Berlíně, Düsseldorfu, Londýně, Bostonu, Baden Badenu Vratislavi či Záhřebu, avšak na rozdíl od těchto měst lze v Praze automatické rozsvěcování na dálku vypnout, a tak může nastoupit lampář s ručním rozsvěcováním.

Zážitek je to velmi emotivní a zejména cizinci, kteří se v době ručního rozsvěcování plynových lamp na Karlově mostě nacházejí, jsou z toho u vytržení a na mobily si natáčení celý proces a fotí se s lampářem. Třešničkou jsou fotografie, které zároveň zachycují panorama Pražského hradu.

města a obce Praha
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Soukupová
To musí být úžasný zážitek, ještě umocněný výškou pana Žákovce. Asi se mi nepodaří vidět to na vlastní oči, tak moc děkuji za článek.
Helena Votíková
Paráda. Děkuji za článek. Určitě se půjdeme projít. Turistů trochu ubylo, tak by to mohlo být i romantické. Mohlo by i trošku sněžit. Dávala jsem upoutávku do chatu, ale asi zapadla.
Daniela Řeřichová
Děkuji za připomenutí, vždy mi to uniklo.
Blanka Lazarová
To je úžasné, snad mi to někdy vyjde a uvidím na vlastní oči. :-)
Helena Přibilová
Děkuji za sdílení velmi hezkého zážitku.
Jana Šenbergerová
Díky za zajímavou informaci.
Marie Seitlová
To je zajímavá informace, škoda, že ho nemohu vidět. Tak vám moc děkuji.
Marie Faldynová
Pamatuji lampáře na Letné, to jsem byla ještě malá. Vzpomínám si, jak nás táta vedl večer na prohlídku prvních výbojkových lamp ve středu Prahy. Mohlo mi být tak 10 let.
Jaroslava Handlová
To musí být krásný zážitek sledovat činnost lampáře na tak vzácném mostě. Děkuji za zajímavé přiblížení informací o něm. Líbí se mi jeho poslání v adventní době. Fotka je moc pěkná!
Jan Zelenka
Já jsem kdysi viděl lampáře na Hradčanském náměstí. Tehdy to byla ale běžná záležitost. Měl jste štěstí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.