Co dělají Židé o Vánocích?
FOTO: Jarmila Komberec Jakubcová

Co dělají Židé o Vánocích?

5. 12. 2022

Často se mě známí a přátelé ptají, co vlastně Židé dělají o Vánocích. Protože jsem měla možnost prožít celé tyto svátky v Jeruzalémě, tak bych Izraelce rozdělila do tří skupin.

Jsou jedni, kteří se řadí mezi tzv. skupinu ortodoxních Židů a ti neví vůbec nic o Vánocích. Většinou žijí v jeruzalémské čtvrti Mea Sharim. Zde jsou uzavřeni ve skupině, kam neproniká ani televize či rádio. O dění ve světě jsou informování pomocí vývěsek, kde se oznamuje, kdy a kam který rabín přijede. Mladí lidé navštěvují asi do svých 40 let náboženské školy - ješivy a ženy se starají o děti, kterých mají většinou více než běžná populace.  

Druhá skupina Izraelců atmosféru okolo Vánoc miluje, navštěvují vánoční trhy a líbí se jim vánoční stromečky plné světel. Dokonce zvědavě navštěvují i křesťanské bohoslužby, které bývají ve Starém městě. Izraelci se tam poznají podle toho, že nevědí, co je liturgické ticho, prochází kostelem sem a tam, baví se a naslouchají písni "Tichá noc". Jedná se většinou o americké Židy, kteří právě na tyto vánoční svátky přilétávají z USA.

Třetí skupinu tvoří Izraelci, kteří se právě do Jeruzaléma přistěhovali z USA, nemají rádi hlučné a velkolepé oslavy Vánoc v Americe a hlavně přijíždějí, aby oslavili židovský svátek Chanuku, která si někdy i prolíná křesťanskými Vánocemi. Chanuka je svátek pohyblivý, letos bude probíhat od 18. do 26.prosince. 

V Izraeli se Vánoce nazývají pravým jménem "Chag ha molad" - přeloženo "Svátek narození". Ježíš pravým jménem Ješua byl Žid.

Na Vánoce do Izraele jsem přiletěla s jednou cestovkou ve skupině cca 40 turistů. Byli jsme ubytováni v Betlémě, což je už autonomní území Západního břehu, které je pod palestinskou správou. Z  Betléma jsme každý den do Jeruzaléma museli projíždět autobusem přes tzv. bezpečnostní bránu, kde je prováděna kontrola jak Izraelci, tak i Palestinci. Chtěla jsem se zúčastnit křesťanské mše a vidět místo narození Ježíše. Místo je uvedeno jako titulní fotka článku. Impozantní bazilika byla postavena na místě původní jeskyně. Kostel Zrození Páně byl údajně postaven v 1.století našeho letopočtu a slouží svému účelu dodnes. Když jsem naposledy v kostele byla, tak tam probíhaly rozsáhlé rekonstrukce. Půlnoční mše je sloužena v přilehlém chrámu Sv.Kateřiny a Mléčné jeskyni.

Měla jsem i možnost navštívit muzeum betlémů z celého světa, které je umístěno v Betlému na náměstí Jesliček. V Betlému tvoří křesťané cca 30% obyvatel a jedná se většinou o pravoslavné křesťany. V průběhu II. intifády jich řada odešla do zahraničí.

O Svátku Chanuka jsem se již zmínila ve svém jiném článku, kde jsem se této tématice více věnovala. Závěrem bych jen podotkla, že my Židé máme takové štědrovečerní večeře každý týden v pátek. Moje maminka vždy už od neděle plánovala, co bude o šabatové večeři vařit a podle toho i nakupovala. Do pátku muselo být uklizeno, maminka i upekla šabatový chléb "chala". Je trochu podobný vánočce.

Přeji všem hezké prožití Vánoních svátků i Chanuky.

Shalom.

Hodnocení:
(4.9 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
František Matoušek
Velice zajímavý článek. Dýchlo na mě jakési tajemno. Děkuji.
Hana Polednová
Jarmilko, zajímavý článek. Moc pěkně napsáno.
Martina Růžičková
Díky za zajímavý článek. :-)
Jana Tulejová
Jarmilo, hezký článek a velmi poučný. Toto náboženství mne fascinuje, viděli jsme letos několik izraelských seriálů, dva byly akční, jeden, aspoň si to myslím, o opravdovém běžném životě mladých Židů. Moc mne to zajímá, piš častěji.
Soňa Prachfeldová
Znáš hodně Jarmilko a moc pěkně napsané
Jana Šenbergerová
Jarmilo, palec nahoru. Umíš to podat velmi čtivě.
Jan Zelenka
Jsem rád, že jsem v Jeruzalémě strávil krásné čtyři dny. A vzhledem k tomu, že se po většinu života zabývám židovskou a biblickou historií, zajímám se i o současnost, která je poměrně složitá. Ještě, že ti ultraortodoxní Židé tvoří jen menší část obyvatel Izraele. Jsou s nimi problémy. Rád si články paní Jakubcové vždy přečtu.
Jindřich Berka
Dobrý den, vždy mě zajímalo proč jsou Židé tak v životě úspěšní? Také chytří. Kolik mají nositelů Nobelových cen. Já jim přeji a všem lidem, kteří se snaží. Je to asi tím, že odjakživa preferovali vzdělání. Májí před námi křesťany minimálně 1000 let náskok. Při každé synagoze byla škola, kde se učili základům vzdělanosti. Jen nějak je mi proti mysli, že chlapi v ortodoxní víře nemusí do 40 let pracovat. Co na to říkají Ti druzí, kteří platí daně a vlastně je tím živí? Jindra
Zdenka Soukupová
Jarmilo, Tvoje články o různých židovských zvycích a svátcích si vždycky ráda přečtu. Těším se na další, třeba v souvislosti s naším a židovským Novým rokem. Děkuji.
Alena Velková
Velmi zajímavé.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...