Jak šetřím energii?
FOTO: Marie Ženatová

Jak šetřím energii?

18. 12. 2022

Dnes je pátek 16. prosince a já se brzy ráno dívám z okna na větší přívaly sněhu.

  Běloskvoucí krajina mne vždy znovu a znovu nabíjí novou energií. Ještě včera jsem chodník jen odmetala, dnes už musím vzít lopatu a jdu odhazovat sníh z chodníku. Vidím, že soused na tuto práci neměl čas - tak odhazuji i mu - bývá to u nás taková občasná vzájemná výpomoc.

  A vidím i další sousedy jak odhazují - na dálku si jen zamáváme a dále odhazujeme. Jede kolem veliký pluh, po stranách mu krásně vlají červenobílé praporky a já z té bílé nádhery dostávám dnes i křídla - nebo mne čistý sníh snad už přibližuje skutečně k nebesům ?

  Dnes nemusím ani cvičit, u sněhu jsem se dostatečně rozehřála a už si mohu sedat ke svému počítači, dát úvodní fotečku a napsat několik slov k dané soutěži.

  Byla jsem zvyklá šetřit celý život, tak jako v mém dětství moji rodiče. Když jsem se vdala, měla tři děti, tak by to ani jinak nešlo. Moje babička žila jako vdova 19 let, maminka 17 let a já už víc než 20 let. Takže žiji tak jako ony - velmi, velmi skromně.

  Topím přes den do 20 stupňů, v noci do 17 stupňů. Když je mi v noci zima, tak mám nachystánu vedle sebe vlastnoručně upletenou čepici, šálu a rukavice. Někdy je použiji někdy ne. Když jsem měla jít poprve do nemocnice, tak mi všichni radili abych si vzala ponožky - ale nemusela jsem je používat. Bylo mi tam velice teplo i když se hodně otevírala okna.

  Už dlouho dobu se denně jen sprchuji, přes zimu mám vypnutou ledničku, velký mražák 400litrů jsem už dávno prodala - jen pro sebe už bych ho nevyužila. Potraviny dávám do chladné spíže nebo občas i do studené verandy.

  Ovoce, zeleninu, bylinky, brambory, králíky, domácí vajíčka -  jsme měli většinou svoje. A zásoby bývaly veliké, každý týden jsem chodila do sklepa všechno kontrolovat, přebírat a často musela dát něco na kompost.

  Teď mám zásoby minimální, kupuji úsporně a to hlavně ve slevových akcích - jen když čekám větší návštěvu tak samozřejmě nakoupím víc. Ovoce i bylinky si dokonale usuším za oknem nebo na balkoně.  

  Chodím hodně pěšky. Když nesu ze vzdálenějšího obchodu větší nákup tak se svezu městskou hromadnou dopravou - zde na zastávce potkávám stále nějaké známé nebo poznávám nové známé a máme společné hezké cesty a jsme rádi, že se zase vidíme.

  I když žiji sama, nejsem osamocena. Mám dobré sousedy i známé. Jdu sama ulicí - potkávám je, prohodíme nějaká dobrá slova, která mne nabíjí energií. A já ji zase mohu předávat jiným.

 Totiž každý z nás občas někdy potřebuje potkat anděla strážného a snad někdy se i my stáváme pro druhé těmi andílky - občas totiž člověk potřebuje hlavně dobré slovo a to je k nezaplacení.

  Na počítači mi přichází v tento čas mnoho žádostí o finanční pomoc - neříkám, že bych nepomohla, ale nemohu posílat všem, musím si už vybírat. A když vidím, že nějaká moje částka udělala dobrou službu potřebnému tak i to mne nabije pozitivní energií.

  Také v tomto vánočním období zajdu za svými známými do Domova důchodců s nějakým sladkým pečivem nebo ke známým osamoceným lidem, kteří už moc nevychází. Musím přiznat, že po takových návštěvách si velmi často cestou zpět popláči - znala jsem je plné energie a nemoc mnohé úplně změnila - někdy i k nepoznání.

  Mám také velikou rodinu, dost vnoučátek, jednoho pravnoučka a tito všichni mne vždy právě naopak znovu a znovu překvapují svojí nebývalou energií i hýřícími nápady.

  Přeji jim ze srdce jejich úspěchy a ze svých ušetřených peněz mohu i jim popřát nějakou radost a to mne také zpětně nabíjí energií. Dnes si ale nejvíce užijí všechny děti úplně zdarma nejvíce radosti u té krásné sněhové nadílky. 

  A je velmi bohatá, když jsem odhazovala sníh z balkonu, tak sníh měl výšku určitě 20 centimetrů.

  Když mi dovolí zdraví, tak si mohu udělat radost i pro sebe a to nejvíce tím, že si občas někam zajedu.

  Včera se mi ozvala telefonem moje známá z firmy, která se zabývá výzkumem trhu - do letoška jsem s nimi spolupracovala, ale hlavně formou papírových dotazníků. Poslední letošní papírový výzkum byl kolem začleňování Ukrajinců do naší společnosti - měla jsem papírové dotazníky v češtině, ukrajinštině i ruštině - většina mnou oslovených mluvila rusky.

  A já vidím sama, jaký je u nás ve všech oborech nedostatek pracovníků. A kdyby teď od nových jízdních řádů u nás nezačali jezdit také ukrajinští řidiči, tak by na některých linkách už neměl ani kdo jezdit. Naši mnozí řidiči jsou důchodového věku a moc dlouho přesluhují - díky tomu všemu ještě doprava nezkolabovala.

  Ale abych se zase vrátila zpět k výzkumu trhu. V dnešní době už jsou to dotazníky jen přes tablet a tak mi ho milá paní chce v lednu dovézt - abych zase v této externí práci mohla nadále pokračovat.

  A tato dobrá zpráva mi dodala skutečně tu nejsilnější pozitivní energií - protože zase o moc víc budu mít příležitost k setkávání s novými a určitě moc dobrými lidmi.

  A já už zase znovu musím vzít lopatu na sníh a odhazovat další větší dávky sněhu ♠

  Ale cestou z obchodu autobusem jsem vnímala přes jeho okno krásu bílého, nádherného, nebesky čistého  - mnohdy ještě neposkvrněného okolí.

  Tuto úžasnou čistou bílou krajinku přeji vám všem v celé naší zemi - snad nám zase chvíli vydrží.

  A vám všem mojí milí na tomto webu i60 přeji aby i vás všechny potkávali lidé jen a jen podobní hodným andílkům a se srdíčkem na tom správném místě.*

Můj příběh Podzimní soutěžení 2022
Hodnocení:
(5 b. / 24 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Všichni moji dobří známí i neznámí - děkuji vám ze srdce za vaše dobrá slova*
Marie Faldynová
Také já děkuji za článek plný pohody, přeji ještě hodně sil ke všem úkolům, které Vám Bůh ukáže.
Jarmila Komberec Jakubcová
Paní Marie přeji Vám krásné Vánoce a hodně zdraví v Novém roce. Článek je moc hezký a dobře napsaný.
Dana Puchalská
Maruško, také Ti přeju hezké svátky a ať si další rok prožiješ co nejlépe.
Anna Potůčková
Moc hezky napsaný článek. Jsme s manželem zatím oba na naše hospodaření. A i přesto se snažíme neplýtvat surovinami a hotovými potravinami, a šetřit kde to jen jde. Občas také nějakou korunu věnujeme na dobročinné účely a zrovna ve středu povezu krabici s cukrovím paní, která pochovala obě své děti a nemá jí kdo napéct. Pekla ji vždy dcera, ta zemřela v květnu a stále se s tím nemůže vyrovnat. Vám přeji spokojené a klidné Vánoce a mnoho zdraví a štěstí v Novém roce 2023!
Soňa Prachfeldová
Maruško máš boží srdíčko. Ano je pravdivé, pomoz druhým, pomůžeš sobě. Kéž by byly skutky všech čisté, jak čerstvě napadaný sníh, hned by bylo na tom světě líp.
Alena Velková
Moc hezky jste vše napsala...sníh byl u nás krásný dva dny...teď je z něj klouzavá hnědá břečka...lituji, že budou Vánoce na blátě...přeji vše dobré!
Jana Šenbergerová
Díky za hezký článek a milé přání. Kéž vás provází to dobré, které posíláte dál. ♥
Zuzana Pivcová
Milá Maruško, věřím, že Ty potkáváš lidi se srdcem na pravém místě, protože jaký je člověk sám, takové lidi si k sobě podvědomě přitahuje.
Jana Jurečková
Hezky napsané, taky odhazuji sníh a na jedné straně jsem ráda, že se donutím jít ven na čerstvý vzduch. Jinak jsem zalezlá doma a nikam se mi nechce. Dnes jsem zazvonila na kamarádku, ať vezme pejska a půjdem ven, ale měla rozdělané žehlení, tak se nedalo nic dělat a aspoň jsem koukla, kdy mají v obchodě naposledy otevřeno / na Štědrý den / a pak už budeme užívat svátků. Docela se těším, jako každý rok.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.