Třebíč osvětlená vlídnými tvářemi
Všechny fotografie: Eva Pokormá

Třebíč osvětlená vlídnými tvářemi

16. 12. 2022

Jsme Pražáci celou duší. V tuto předvánoční dobu rozesíláme po známých fotografie různých pražských zákoutí s vánoční atmosférou, vyzdobené tramvaje, lampáře, náměstí zaplněné stovkami lidí se svařáky...

A pak na nás z prestižního časopisu "vyskočí" informace: Nejlépe vánočně vyzdobené město je Třebíč. „Je úplně nejdále ve všech směrech a rovinách. Mají tam krásné vánoční městečko s mapkou a ozdobený železniční most“. Jasně, že tomu nevěříme!

Shoda okolností nám nahrála třídenní výlet do Třebíče. Přijeli jsme v odpoledních hodinách, takže po ubytování v hotelu jsme vycházeli na mírně se šeřící obrovské Karlovo náměstí. A bylo to tu: krásně nazdobený stromeček, jesličky, stánky, kolotoč... Stačí ale vyjít i kousek nad náměstí nebo pod něj a upoutá Vás tu obří svíčka uprostřed kopce, na kopci světelné brány, andělé a různé instalace, ozdobené obyčejné stromy, věže kostelů, po kterých padají sněhové vločky. Ta podvečerní procházka měla opravdu neopakovatelnou atmosféru poklidu, stánků bez front a opilých hlučných strkajících se cizinců.

A vyvolala v nás tu správnou turistickou zvědavost - celý druhý den jsme objevovali místa, která v nás vzbudila zájem svým osvětlením: co je v místě, kde jsme viděli tu velkou svíčku a co je to tam v dálce, kde jsme z náměstí nerozeznali, co konkrétně je nasvícené? Troufám si říct, že jsme postupně objevili všechny třebíčské poklady - ohromila nás bazilika, užili jsme si nečekaně soukromou prohlídku zámku, obdivovali jsme "zachránce" domů židovského města, zklidnění a s pokorou jsme procházeli starým židovským hřbitovem.

Byla zima, takže jsme se zastavovali na svařák, kávu, oběd... a tam se začala rozsvěcovat i "světýlka" v nás. Potkali jsme spoustu milých vstřícných lidí, na kterých bylo vidět, že dělají svou práci rádi, že je nepřestalo bavit nabídnout horkou čokoládu a ještě ty bláznivé důchodce u toho vyfotit. I ten pan průvodce ze Zámku, který mohl být nešťastný z toho, že musí za pár korun provádět jen dva lidi, nakonec přidal kousek osobního povídání a nechal nás nakouknout do svého života.

Třebíči, zažili jsme tu krásné dny a rozsvítila jsi v nás to správné světlo, děkujeme.

cestování města a obce
Autor: Eva Pokorná
Hodnocení:
(4.9 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Tak to musel být opravdu kouzelný zážitek. Díky za hezký článek a fotky, které přiblížily tu pěknou atmosféru.
Jana Šenbergerová
Moc hezké čtení o městě, které se mi líbilo i před lety v létě na rodinném srazu. Dnes víc než kdykoliv předtím je dobré vědět, že lidství v nás stále žije.
Soňa Prachfeldová
Milé povídání o hezkém nazdobeném městě, s milými lidmi, jak je hned člověku dobře.
Helena Přibilová
Děkuji za hezký článek. Třebíč jsem navštívila před lety a mezi jejími památkami mě nejvíce zaujala zachovalá židovská čtvrť a zejména překrásná synagoga.
Jan Zelenka
Do Třebíče jsem jezdil na Nezvalovy oslavy, ale to už je 60 let. Je to hezké město. Zvlášť, když je takto nazdobené.
Jana Tulejová
Hezký článek, Třebíč neznám a jsem nalákána. Děkuji.
Jarmila Komberec Jakubcová
Děkuji za připomenutí krásné Třebíče. Byla jsem v červenci s naší expedicí, kterou každoročně pořádáme a jeden ze čtyř dnů byl věnován Třebíči, hlavně její židovské čtvrti a dalším památkám.
Daniela Řeřichová
Děkuji za milou připomínku krásné Třebíče. Jezdívala jsem tam v květnu na veletrh muzeí pořádaný Asociací a Muzeem Vysočiny. Jistě jste tam byli. Sídlí v bývalém benediktinském klášteře a je proslulé expozicí betlémů, dýmek a moravských vltavínů. Škoda, že si letos vánoční západomoravskou metropoli musím nechat ujít.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.