Můj první výlet roku 2023
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Můj první výlet roku 2023

4. 1. 2023

O půlnoci ze soboty na neděli se s námi rozloučil rok 2022 a přehoupl se do novotou vonícího roku 2023. Seděla jsem doma u televize, uzobávala vanilkové rohlíčky a váhavě přemítala o tom, že moje boky se přes svátky opět zaoblily.

Není divu - jíst mi chutná, příjem by byl, leč výdej poněkud vázne. Už dlouho jsem nikde nebyla a musím přiznat, že výmluvy na počasí neobstojí. Nedá se nic dělat, musím se rozhýbat.

Rozhodla jsem se, že hned druhý den vyrazím do přírody. Naplánovala jsem si trasu, zabalila svačinku a vyrazila. Autobus mě vysadil u Labe v Křešicích a od této chvíle už jsem jen stoupala. První zastávkou byl zdaleka viditelný raně barokní kostel Svaté Trojice na návrší nad obcí Zahořany s volně stojící zvonicí. Kostel je bohužel už od 19. století staticky narušený a není přístupný. Krásnou výzdobu se mi podařilo zahlédnout jen škvírou ve dveřích. Z iniciativy obyvatel Zahořan vznikla veřejná sbírka na záchranu kostela a v minulém roce zazářilo jeho průčelí novou fasádou. Kostel obklopuje malý hřbitůvek se starými náhrobky, svědčícími o původním německém obyvatelstvu.

Od kostela na východ je vidět fotovoltaická elektrárna a za ní se zvedá hlavní cíl mého výletu - Holý vrch. Se svou výškou 302 m nejde o žádný významný kopec, ale spíš o procházku trochu do kopce. Ačkoliv vrch se jmenuje Holý, z velké části ho pokrývá les. Cesta byla pěkně blátivá a jen jsem bezmocně sledovala, jak se mi boty obalují a těžknou. Na první vyvýšenině je posezení s lavičkami a výhledem na kostel, vrch Křemín za ním a vzdálené České středohoří. Viditelnost bohužel nebyla valná a kopečky se daly v oparu spíš jen tušit. Poseděla jsem a poté došla na vrchol s výhledem i k domovu na Říp.

Z Holého vrchu jsem sešla druhou stranou k silnici, pokusila se o trávu očistit boty a vydala se do Encovan. S překvapením jsem zjistila, že tamní léta chátrající zámek se opravuje. Silnička mě vedla dál a v teple, nezvyklém pro 2. leden, jsem s rozepnutou bundou došla do Hrušovan, kde můj první výlet roku 2023 skončil. Na 10 km jsem prošla 4 vesnice, vyšla na návrší s kostelem a přešla celý kopec.

Bezva počin na začátek roku a já vám všem přeji putování rokem 2023 bez nehod!

cestování Do stovky 2023 Tip na výlet
Hodnocení:
(5 b. / 39 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Seitlová
Krásně jsi začala, jsi nezmar, obdivuji tě, že chodíš sama. Tvůj kraj neznám, nešlo by udělat setkání ička někde u vás.
Dana Hošková
U nás Pardubáků je to 1. ledna tradičně Kuňka (Kunětická hora). Bylo tam nádherně.
Libuše Heulerová
Ali, přeju Ti, ať brzo splníš 100!!! Je to moc krásný kraj...
Daniela Řeřichová
Už jsem chválila na FB, jsi nezmar, jak píší i další. Snad se mi podaří také někdy navštívit tento požehnaný kraj.
Anna Potůčková
Ty jsi Ali nezmar výletnice! Moc Ti přeji spoustu hezkých výletů v tomto roce a aby jich bylo co nejvíce, tak přeji také zdraví, žádné bolesti svalů a kostí a také dobré světlo aby jsi pro nás ty krásy naší vlasti mohla zachytit!
Naděžda Špásová
Mám to podobně, já jsem zvolila Miladu.
Soňa Prachfeldová
Gratuluji k prvnímu výletu, krása v našem Středohoří.
Ľubica Šobatová
Milá Alenka, krásny výlet a krásne fotky. Srdečne pozdravujem a želám šťastný nový rok 2023.
Jindřich Berka
Musí to tam u vás být kouzelné. Znám všechny hory v Česku i Slovensku, ale u Labe, třeba na Radobýlu a kolem Litoměřic to neznám. Možná, že to ještě stihnu i když mám umělý kolenní kloub a kardiostimulátor. Chodím do 20 km.
Věra Ježková
Milá výletnice, přeji ti hodně šťastných kilometrů tímto rokem. :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.