Revizoři
Ilustrační foto: Pixabay

Revizoři

25. 1. 2023

Revizorů se nebojím. Kupuju si roční tramvajenku, a tak můžu být v klidu. Zvláště nedám dopustit na revizory v tramvajích. Pravidelně se ke mně připlíží zezadu, mávnou mi před očima plackou a něco nesrozumitelného zamumlají.

Já se vždycky leknu a vyskočí mi opar, a to i přestože mám čisté svědomí. Nicméně jsem ráda, že mě kontrolují, mám pocit důležitosti, že jim za to ještě stojím, a že nevypadám natolik sešle, aby mě vynechávali.

To revizoři v metru mě štvou. Nevím proč, ale nikdy mě nekontrolují, ani když mám vysoké podpatky ani různobarevné vlasy ani krátkou sukni. Obvykle stávají nahoře nebo dole u eskalátorů a neproklouzne jim ani myš. Pokud mezi nimi procházím já, ustoupí stranou, ledva přívětivě kynouce. „Kruci, zase nic. Snad to vyjde příště,“ tiše v duchu doufám.

Příště vidím skupinku pěti revizorů, mezi nimiž je i jedna žena, jak společně nastupují na eskalátor. Pospíším si a vmísím se mezi ně. „Tak aspoň ta bába by mě mohla zkontrolovat,“ říkám si. Nic. Stojím s nimi i na peróně a… pořád nic. Přijíždí vlak. Nastupuji s nejmladším z nich do stejných dveří. Je narváno. Stojím u tyče a dívám se po očku, kde je a co dělá. Vidím, že ke mně přistupuje, a že se nadechuje. „Asi mi chce něco říct. Konečně se dočkám,“ raduju se. To, co mi řekne, mi ale vyrazí dech: „Promiňte madam, já se tady okolo vás jenom protáhnu.“ No nezabili byste ho?

Přestupuju. Sedám si na čtyřku, kde už sedí mladý pár. Kde se vzal, tu se vzal, zjevil se revizor. Mě si ani nevšiml a rovnou zkontroloval ten páreček. Oba jeli na černo a jen slečna měla občanku. Tak vypsal nejdříve pokutu jí. Slečna si to přečetla a povídá:

„No to jste mě moc nepotěšil, že budu platit patnáct set.“

„To je podle Drážního zákona těch tisíc pět set korun, ale když zaplatíte do patnácti dnů, bude to jen za osm set,“ vysvětloval revizor.

„Ježíš, to jste hodnej,“ zajásala slečna.

„To je podle zákona,“ snažil se objasnit revizor, že zas tak velkou zásluhu na slevě nemá.

Slečnino nadšení však nepolevovalo: „Teda, to jste mi udělal radost.“

Tehdy revizor pochopil, že nemá cenu dál ztrácet čas a začal se věnovat mladíkovi, který nejen že neměl občanku, ale navíc držel v ruce otevřenou plechovku s pivem.  Tak mu povídá:

„Podle přepravního řádu zde nesmíte pít alkoholické nápoje.“

„Já nepiju,“ oponoval mladík.

„Ale máte to otevřené,“ trpělivě vysvětloval revizor.

„Já nevěděl, že to nesmím mít ani otevřené a teď koukám, že už to nejde zavřít,“ hájil se kluk.

„Já ti to říkala,“ ozvala se náhle slečna. „Občanku nemá, a ještě mi dělá ostudu,“ smála se a spiklenecky na mě mrkala. Taky jsem se smála a taky jsem na ní spiklenecky mrkala. Doufala jsem, že alespoň touto cestou upoutám pozornost revizora. Nestalo se. Jelikož jsem byla ve své cílové stanici, musela jsem neoslovena a nezkontrolována vystoupit. U eskalátorů stáli další dva revizoři. Jen se trošku rozestoupili a lehce se uklonili, když jsem kolem nich procházela.

Přesto neztrácím naději. Jednou to prostě musí vyjít.

Hodnocení:
(5 b. / 34 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Hašková
Už jsem stará a jezdím zadarmo 13 let a jsem ráda, že si mě revizoři nevšímají.
Eva Mužíková
Já mám koupenou OPUS kartu /snad je to dobře/, kterou si vždy koncem prosince dobíjím. Mohu na ni jezdit "zadarmo"celý rok v celém Libereckém kraji v MHD, autobusech a vlacích. Dříve stála 500,-Kč,nyní asi 1.100,- Kč. Ale protože často cestuji vlakem, autobusem korunky se mi " vrátí" a hlavně je to pohodlné, nemusím si jízdenku na vlak kupovat. V autobusu řeknu řidiči že mám senior pas a kam jedu. Vytiskne mi jízdenku a hotovo. Revizoři mne zatím kontrolují, ale už několikrát jsem se zeptala: " Nestačilo by se jen pořádně podívat"?? Moc hezký vtipný článek:)))
Marie Hellebrandová
Také mne pražští revizoři míjejí bez povšimnutí,ale mám pro vás dobrou zprávu. Jeďte do Čeckých Budějovic. Nejen,že by v nich chtěl žít každý,ale revizory se to tam jen hemží.Nedávno mě na trase Nádraží - České Vrbné konrolovali třikrát,pokaždý jiný.
Dana Puchalská
Děkuju za úsměvný článek.
Marcela Pivcová
Na mně žádal revizor v MHD občanku asi před půl rokem, ale to bylo jedenkrát - úplně výjimečně, možná to způsobila džínová bunda, batůžek, případně nějaká nebabičkovská čepice. Zato v linkovém autobuse řidiči většinou OP chtějí. Asi mají jiné předpisy než revizoři v MHD.
Blanka Tabaszová
Vtipný a hezký článek! Úplně vás chápu, sama mám pocit, že jsem od určitého času na ulici přímo neviditelná!
Naděžda Špásová
Tak abych pravdu řekla, mně nezájem revizora naopak vyhovuje, hledat po kapsách jízdenku, kterou už nepotřebuji, mě nebaví a novou kartu po mně zatím nechtějí, což mi taky vyhovuje. Naštěstí moc MHD nepoužívám. Loni metrem jsem jela zadarmo. Ale vtipné to je, jako vždy.
Alena Tollarová
Že si nevšímají mě, to mě sice docela štve, ale už se tomu bohužel až tak nedivím. Doba, kdy mi průvodčí ve vlaku s úsměvem řekla, že ten OP chce vidět, protože mi seniorskou slevu nevěří, už je pryč. Ale že si nevšímají Tebe, to nechápu :)
Zdenka Soukupová
Aleno, s chutí jsem se zasmála. A vzpomněla jsem si na podobný zážitek. V metru, ve stanici na okraji Prahy, už nebylo moc cestujících. Najednou všichni zvedli oči od mobilů a začali hledat jízdenky. Zaregistrovala jsem revizora a tak jsem taky našla jízdenku. Mladou paní na sedadle vedle mě zkontroloval, na mě se usmál a šel dál. Měla jsem sto chutí dát mu jednu do zubů. Pak jsem si řekla, no, on za to nemůže, že já jsem stará. Tak to třeba taky jednou vyjde.... ☼
Zuzana Pivcová
Dříve mě kontrolovali docela rafinovaně, např. si ke mně někdo sedl jako spolucestující, začal se se mnou bavit a pak mě pořádal o jízdenku. Pak nastalo období, že mě chtěli kontrolovat, na což jsem zamumlala, že už jezdím zadarmo, no a teď mě už míjejí a smlsnou si na někom jiném. Jsou mým ukazatelem času.:-D

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.