Proč se někteří lidé rozvádějí a jiní spolu zestárnou?
Ilustrační foto: Ingimage

Proč se někteří lidé rozvádějí a jiní spolu zestárnou?

29. 1. 2023

Šel jsem za kamarádem se domluvit na turistice. Dorazím k brance domu a nad zvonkem je jmenovka jejich dcery, která bydlí nad nimi. Zírám na nové jméno, které tam přibylo. Překvapilo mě to.

Mladí mají 2 děti do 10 let, šikovného kluka a hezkou holčičku. Vždy mě vítají s úsměvem, dnes byly děti zamlklé. Asi milují oba rodiče a chtěly by je mít spolu doma. Vzpomněl jsem si, jak před 10 lety byla dcera zamilovaná do fešáka, kterého si po měsíční známosti rozzářená pyšně vedla na rodinnou slavnost.

Časy se mění. Touha slábne, a jiskření bylo jen na začátku. Prý mají rozdílné povahy, tak šli od sebe. Co vlastně tento argument, který při rozvodu většina lidí uvádí, znamená? Myslím si, že nejsem hloupý, ale na to jsem ještě nepřišel. My se ženou jsme spolu 41 let, přestože jsme každý jiný. Já jsem oheň, ona voda. Osobností jsem extravert, ona introvert. Já velký optimista a ona pesimista. Z 10 možností vidím 7 dobrých a jen 3 špatné. Ona to má naopak. Já se vrhám dopředu, srším nápady, ona mě brzdí a ukazuje mi na rizika. Přidávám ji trochu ze svého sebevědomí. Ano, vzájemně se doplňujeme. To, co jednomu chybí, dostane od druhého. Co nás dnes spolu spojuje? Děti, vnoučata a hezké vzpomínky. Co máme společného? Hodnotový systém a pár zálib, které spolu pořád provozujeme. Po letech jí pořád voním a ráda se mě dotýká. Pokud se na mě nezlobí. Neměla to se mnou ani nemá jednoduché.

Navrhl bych prezidentovi, aby státní vyznamenání dal i obyčejným ženám, které se neobyčejně starají o své muže, děti, za jejich lásku a péči, za krásný domov, kde to to voní láskou a kde jsme rádi. Když nejsme doma, tak jim chybíme a také mají obavy o naše zdraví. Ano, aby vztah dlouho vydržel, tak musí být vytvořeny podmínky. Je lépe když začnete mladí, nové pruty se také lépe ohýbají a potom si na sebe lépe zvyknete. Na startu musíte oba cítit, že vás ten druhý přitahuje, vůně je hlavně pro ženy moc důležitá, roli hraje podobná hodnotová orientace, je třeba mít pár společných zájmů. Zeslábne vášeň, ale zvýší se intenzita lásky. Je nutné vzájemně se pohladit, políbit, obejmout a nadále spolu intimně žít. Už se potom nechováte jako Romeo a Julie, ale můžete si spolu vyrazit na výlet, na hudební skupinu, k moři nebo jen tak poklábosit s přáteli v hospůdce. Pohoupat společně děti nebo vnuky. Když si lezete na nervy, tak se na chvíli od sebe můžeme vzdálit, po vychladnutí se opět sblížit. Také jeden druhému poděkovat. Třeba za oběd nebo drobnou opravu v domácnosti. Pokud je někdo dvakrát i vícekrát rozvedený by se měl hlavně zamyslet nad sebou, co dělá špatně a ne především hledat chyby u druhých!

Muži pozor! Ženy nás neustále sledují, hodnotí, srovnávají, zkoumají a kontrolují. V hlavách jim někdy víří nepříjemné otázky: "Je mi příjemné, když se mě dotýká? Voní mě ještě? Neztratil humor? Nenudím se s ním? Proč leží na gauči a nejde se mnou na procházku"? Otázek je mnoho. Počítejte s tím!

Hlavně musíme neustále na vztahu pracovat, a nepřetržitě spolu komunikovat,. Zejména když se nám něco na druhém nelíbí, tak si to vyříkat. Mnozí lidé si bláhově myslí, že pokud si vymění partnery, tak jejich problémy zmizí. Nikdo není ideální, ani bez chyby, kdo si to myslí, ten lže. Mluvte na sebe, mluvte, někdy to nemá ani řešení, musí se i něco spolknout, ale mělo se jít na kompromis, aby z toho měli oba dva prospěch. Nikdo nesmí prohrát! Dnes se rozvod týká skoro každé širší rodiny, včetně té mojí.
 

rodina rozvod
Hodnocení:
(4.8 b. / 32 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jindřich Berka
Paní Halátová, já jsem to nepsal proto, abych někomu něco přikazoval nebo se chlubil. Pracuji ještě na pár hodin ve škole a tento fenomén rozvodů je v naší společnosti značně rozšířen. V mé třídě je nadpoloviční většina dětí je z rozvedených rodin. Vidím naživo jak děti tím strádají. Mnohdy se lidé rozvedou s malicherných důvodů. Hlavně, když jsou problémy, tak spolu nekomunikují a vyvrcholí to rozvodem. Mé manželství také není idylické. Jeden čas jsem zlobil a manželka podala žádost o rozvod. Po pár měsících to stáhla, protože zjistila, že jsem pro ni ten pravý. Jak píši pořád jí voním a pokud není na mě naštvaná, tak se mě ráda i po letech dotýká. Já jsem si uvědomil, že je ta nejlepší žena, kterou jsem mohl potkat. Vy píšete, že jste zůstala s manželem až do jeho smrti. Z tónu vašeho psaní cítím, že jste asi nebyla v tomto svazku šťastná, proto ta kritika z vaší strany. Máte na to právo. Já to respektuji. Každý má své zkušenosti a názory. Jindra
Věra Halátová
Proč? No protože ty vztahy má každý jinak. Moje babička, ročník 1901 měla tuto filosofii: Pije? Tož trochu. Kúří? Tož někdy. Peníze ti dává? Dává. Bije ťa? Nebije. Tož co chceš. Asi nešli kdysi od sebe, protože žena byla na muži závislá. Vy dáváte na veřejnost svou spokojenost s tím, jak je Vaše žena spokojená s Vámi. Vaše žena to nepíše. Víte, ono, co je dobré, to se chválí samo. Píšete o tom, že někteří se rozejdou, jiní spolu "jsou šťastní", zřejmě až do smrti. Já jsem zcela jiný případ. Já jsem vždy tvrdila, že se rozvádět nebudu, budu vdova, byť i vlastní rukou. A to, že jsem to s manželem vydržela až do jeho smrti, to neznamená, že to budu doporučovat všem a nutit je, aby se nerozcházeli. Je to jen a jen jejich věc.
Jindřich Berka
Tak to vidím pouze já. Každý má jiný názor, já nikoho neházím do jednoho pytle, ale obecně to platí, co píši. Předpokládám, že lidem, kteří mají za sebou několik rozvodů se můj náhled nemusí líbit. Po dlouholeté zkušenosti, když se mi něco obecně nedaří, tak začínám u sebe, co jsem mohl udělat jinak a jaké chyby jsem se dopustil. Jindra
Soňa Prachfeldová
Mají velké štěstí, kde jim to vydrží až do smrti. Někde to vzdají , někdy je za tím nové pobláznění, nebo nemožnost soužití a spousta jiných důvodů. Asi to nebyla ta správná láska. nelze všechny házet do stejného pytle.
Jindřich Berka
Paní Monico Mončo, já nemám rád slovo šťastný, raději jsem spokojený. Štěstí je prchlivé sice se občas dostaví, ale je choulostivé a za chvíli na něj stejně zapomenete, protože to vysněné jste dostala. Kdežto naopak spokojenost je trvalá jako cukrovka nebo vysoký tlak. Také podle mě sexismus je slovo módní mi nic neříkající. Já například i rád uvařím, jenže manželka nechce. Když jsme měli jednu dobu ošklivé období, tak jsem si vypral a vyžehlil. Dokonce jsem byl rychlejší. Záleží jak ti dva ty služby vzájemně cítí. Někdy žena ráda pečuje o rodinu a nestěžuje si, druhá nadává. Hezký den přeji Jindra.
Jitka Caklová
S láskou vzpomínám na své rodiče, soukromě hospodařící rolníky, kteří spolu byli, do tatínkova "odchodu", 24 hodin denně, 7 dní v týdnu, 47 let. Nikdy jsme neslyšeli, že by se hádali a přitom jejich všechny 4 děti prošly rozvodem.
Lenka Pavlíková
Krásný článek, moji rodiče byli spolu téměř 50 let, bohužel tatínek rok předtím zemřel a maminka zemřela vloni. Měla jsem v nich obrovský příklad, přesto jsem byla vdaná jednou, po téměř 20 letech jsem se rozvedla a můj druhý vztah trval téměř 16 let, dost dlouho se jevil jako pravý, bohužel nyní skončil také. Vždycky mě muži po mém boku pouze využívali (asi proto to vydrželo tak dlouho), ale současně měli paralelní vztahy a já jsem byla stále slepá. Chyba je tedy zřejmě na mojí straně, teď už jsem dost stará na to, abych zkoušela cokoli ještě do třetice (je mi jasné, že si do života stále přitahuju ty nepravé lidi, raději už fakt nebudu pokoušet osud). Ale těm, kterým vztah vyšel, to skutečně ze srdce přeji a v dobrém závidím. Je to dneska vzácnost, převážně viděná u starší generace.
Jiří Dostal
:-) Rodina je součástí obrazu společnosti a trvalosti jistot, pro které ji stojí za to pěstovat a udržet. Beseda o jejím dnešním stavu by mohla skončit protistátními postoji... :-)
Marie Měchurová
V dubnu to bude 52 let od naší svatby. Slovo rozvod u nás za celou dobu nepadlo. Nejdůležitější je tolerance, stejné koníčky a taky smysl pro humor.
Lenka Kočandrlová
Nechtěla jsem se vůbec vdávat,protože manželství mých rodičů nebylo dobré a po 29 letech se rozvedli.Jenže se mi podařilo najít někoho,kdo mi stál za všechno,i za to manželství,je to stále dobré - letos 40 let. Musí být hlavně vůle vše vyřešit co nejdřív,aby si člověk šel (třeba i pozdě k ránu) lehnout s pocitem ,že se máme stále rádi.Dnes je doma stále oáza pohody a vstřícnosti.Člověk se těší domů, a to je podle mne to hlavní.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.