Místo mého srdce: Cesta za sluncem
FOTO: Eva a Jan Zelenkovi. Úvodní foto - Poreč, poloostrov Lanterna.

Místo mého srdce: Cesta za sluncem

26. 1. 2023

Touláme se Istrií, náš Peugeot točí kilometry a všemi smysly vnímáme příjemnou pohodu pozdního jadranského léta. Je polovina září a počasí je navzdory „vremenské prognoze“, vyvěšované každý týden na tabuli před recepcí porečské Lanterny, velmi příjemné.

V Praze je nevlídno a déšť. Tady slunce příjemně pálí a 25 stupňů je přesně to, co potřebujeme.

Istrie nás přivítala příjemnou tváří, minimem turistů a perfektním bydlením. Poddáváme se zcela atmosféře pohody, obklopení mořem, nádhernou přírodou  a starobylou historií. Istrie je krajina, která člověka, jen trochu vnímavějšího, musí bezmezně uchvátit. I Římané obdivovali tento požehnaný kraj. A nazývali ho Terra Magica. Tato země má skutečně magickou přitažlivost.

Poreč, pobřežní promenáda

 Miluji Chorvatsko a Istrii zvlášť. Je to krajina, kde jsou malebně rozmístěny staré raně křesťanské kostely, středověká města a městečka, kavárny a restaurace, antické památky, olivové háje a vinice.

A samozřejmě je zde moře. Moře, které každý večer umocňuje dojmy, nabyté za dne na prašných istrijských cestách. To moře, které nabízí večer o sedmé hodině na pobřeží porečské Lanterny  nádherné představení, jehož hlavním aktérem je slunce, zapadající někde v dáli na druhé straně Benátského zálivu. Nechybí zde ani potlesk davů, stojících na pobřeží a sledujících ono pohádkové představení. A jejich fotoaparáty zvěčňují podvečerní atmosféru, aby si ji mohli doma zavřít do rodinného alba.

Slunce právě zapadá. Lanterna, kavárna u majáku

Jedině dva milenci, sedící na kamenné zídce blízko břehu, nefotí. Mají totiž plné ruce. Jednou rukou drží jeden druhého a v druhé mají sklenici vína. Láhev stojí vedle nich na zídce. Těm se tu zjevně zastavil čas.

Lidé, posedávající u stolků malé kavárničky pod majákem při istrijském Teranu, nebo při vynikajícím sladoledu, stejně, jako já i moje žena, otočili své židle a sledují se zájmem celé to nádherné představení, režírované věčně se opakujícím časem.

A zlatavý sluneční pás se postupně zvětšuje a rozbíhá od obzoru až k samému konci poloostrova a já při tom pokaždé cítím cosi zvláštního.

 

Mířím pro sladoled /zmrzlinu/

Na světě je mnoho krásných míst. Člověk má ale většinou tu smůlu, že o nich vůbec neví. A i když ví, je pro něj problémem se tam dostat. Bývá to, většinou, těžko splnitelná touha.

Když stojím na břehu a dívám se na moře, mám silný pocit poznání něčeho mimořádně krásného. Ten pocit asi nikdy nevymizí. Věčná, jednotvárná hra vln, které vznikají daleko v moři, aby se po nějakém čase rozbily o pobřežní útesy, působí na mne pokaždé neobyčejným dojmem. Uvědomuji si, že zatímco vlny, běžící odněkud zdáli, aby se rozplynuly na pobřeží s příjemným a uklidňujícím zvukem příboje, nekonečně věčné moře, které je zrodilo, je v neustálém pohybu, v neustálém neklidu. V neklidu, který však postrádá jakoukoli známku chaosu. V neklidu, který má svůj neměnný řád a který v člověku vyvolává příjemné pocity, bezpečí a klid duše. Vtíravý nepokoj, špatná nálada, problémy, to vše najednou mizí a rozplývá se v šumění vln a vlnění moře.

Čas ale popošel a zlatavá stopa zapadajícího slunce se postupně zkracuje, aby zamířila zpátky tam, odkud se zrodila. Tam, kde tuším, že leží italské Benátky.

Některá vyznání se říkají lehce,  u některých stačí mlčet. Moře je všeobjímající fenomén. Mlčme tedy a dívejme se. Jako ti dva na pobřeží Lanterny. Ti nepotřebují vůbec nic. Slunce právě zapadlo a lahev vedle nich na zídce je už z poloviny vypitá.

Při pohledu na západ slunce jsem si však ani nevšiml, že moje sklínka Teranu je docela prázdná. V takové příjemné večerní chvíli by byla úplná škoda nedat si ještě jednu.

Moje žena

cestování Místo mého srdce 2023 vzpomínky
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 25 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Paní Klosová, velice vám děkuji za příspěvek. Potěšila jste mě.
Marie Magdalena Klosová
Děkuji. I já mám nesčetně vzpomínek na Istrii, konkrétně na Pulu. Vaše vnímání moře, společně se západem slunce, bylo pro mě silným zážitkem a upřímně mě dojalo. Ještě jednou děkuji.mm
Marie Ženatová
Díky moc za nádherné vzpomínky* i fotografie*
Helena Přibilová
Je krásné se ve svých vzpomínkách vracet k cestám, zvláště pokud jsme je prožili s milovaným člověkem.
Soňa Prachfeldová
Nádherné prostředí, moře, slunce a pobývat a prožívat vše se svojí milovanou polovičkou, tak na to už člověk do smrti nezapomene
Jarmila Komberec Jakubcová
CHorvatsko je moje oblíbená destinace. Projela jsem jí poměrně velkou část, ale nejraději jezdím do Omiše nebo do Poreče. jadran je jedno z nejkrásnějších moří na světě,
Jan Zelenka
Děvčata, děkuji za komentáře. Chorvatsko mně skutečně zůstalo v srdci. Navíc jsem se velmi slušně domluvil chorvatsky a to na domácí neobyčejně působí. Byli skvělí. Se ženou jsme poznali nejen Istrii, ale i celé chorvatské pobřeží až do Dubrovníku. I Krásné Biokovo. Autem jsme vyjeli až na sv. Jure - 1702 metrů.
Hana Polednová
Hezký článek s fotkami. Nedivím se Ti, Jendo, že se Ti tam se ženou líbilo. Byli jsme v Chorvatsku autem několikrát, ale jezdili jsme více na jih. Nejdále na poloostrově Pelješac ještě v Jugoslávii a potom stále v autokempu Dole u Živogošče. Pokaždé ve stanu.
Hana Rypáčková
V Poreči jsme často pobývali..Velmi blízké moře a bezva na plavání..Historie a vinárničky. Mám podobné vzpomínky...
Naděžda Špásová
Chorvatsko je i moje srdcovka, byli jsme tam dvakrát a já doufám, že se tam ještě aspoň jednou podívám. Hezké vzpomínky.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...