Žena vysvětluje, muž odchází. Zlobit se kvůli tomu je zbytečné
Ilustrační foto: Ingimage

Žena vysvětluje, muž odchází. Zlobit se kvůli tomu je zbytečné

6. 2. 2023

Odchází. Prostě se otočí a jde pryč. Prchá. To je velmi častá strategie mužů při hádce se ženou. Ať už jde o banalitu nebo řešení vážných problémů, mnohé probíhají tak, že žena vysvětluje, argumentuje, hádá se, křičí, pláče. Muž se po chvíli otočí a mizí.

Je to naprosto přirozený jev, který ovšem chápou jen muži. Ženy ho nejenže nedovedou pochopit, ony se s ním ani nedokážou smířit. A tak pak vyprávějí kamarádkám a psychoterapeutům: Chápete to? Já na něj mluvím a on se prostě otočí a odejde, hulvát jeden!

Jenže to není projev hulvátství. Není to ani projev zbabělosti či neschopnosti řešit problém. Je to jeden z nejvýraznějších rozdílů mezi muži a ženami. Nic víc a nic míň a tak je to třeba vnímat.

„Co jsme odešli do penze, manžel prchá častěji než dříve. Něco mu říkám, on se po chvíli nenápadně vytrácí do předsíně a než za ním dojdu, už tam není. Pak ho z okna vidím, jak mizí v garáži. Tam sedí, kouká do mobilu, asi po hodině se zase zjeví jako by nic,“ vypráví osmašedesátiletá Jitka. Tvrdí, že po odchodu do důchodu se více projevilo, že má s manželem odlišné představy o životě. „On je evidentně spokojený, mně chybí kontakt s lidmi. V práci jsem neustále s někým mluvila, dělala jsem sekretářku ředitele velké firmy. Když si teď chci vyprávět s manželem, po chvíli vidím, že ho to nebaví. Nereaguje, jen přikyvuje. Občas z toho vypěním a hned je hádka. Tedy, není to hádka, já se mu snažím vysvětlit, co mi vadí, pobavit se s ním, jak bychom mohli náš život vylepšit, on se stahuje čím dál více do sebe,“ tvrdí.

Podobnou zkušenost má padesátiletá Monika. „Nenávidím ty chvíle, kdy se hádáme a partner se prostě obrátí a odejde do jiného pokoje. Říká, že to je jediné správné řešení konfliktu. Já si to nemyslím, jen se tím problém zasouvá pod koberec. Proč mi neřekne svůj názor, co by chtěl, co mu vadí, proč něco nenavrhne?“ říká.

Její manžel na to: „Ale mně nic nevadí, já nic navrhovat nechci, já jsem v pohodě. Jen prostě nesnáším, když se vytočí a její hlas se mění v ječák. Nestává se to často, Monika je fajn holka, ale když to na ni přijde, prostě mizím. Je to tak nejlepší, už to mám vyzkoušené.“

„To, že se muž sebere a před hádkou prchá, je přirozené. Tak to prostě je – žena mluví, muž mlčí. Lepším řešením je, pokud ve vyhrocené situaci muž přijde a svou ženu obejme. Dá tím najevo, že je jí oporou a zároveň, že je pánem situace,“ říkávala psycholožka Jiřina Prekopová, která se zbývala vztahy v rodinách a často tvrdila, že je špatné, že pozice mužů v rodinách v poslední době zeslábla. Dokonce říkávala, že se z nich stali bezcenní slouhové, kterých si partnerky přestávají vážit.

„Hádka by měla směřovat k nějaké dohodě nebo poznání,“ říká psychoterapeutka Jana Tamchynová  a potvrzuje, že situace, kdy partner při hádce prostě odejde, toho druhého může ponížit, ještě více rozzlobit. Člověk jde do konfliktu, protože to považuje za důležité a odchod druhého v něm vyvolává dojem, že protějšek má pocit, že jde o banalitu, která nestojí za pozornost. Takže na jedné straně může odchod partnera ponížit, na straně druhé může hádku docela dobře ukončit. „Není špatné ji takto ukončit a pak si sednout a vše si vysvětlit. Je ale potřeba rozlišit, když člověk potřebuje situaci jen vydýchat a kdy tímto způsobem trucuje. To je pak známka emoční nezralosti,“ uvedla psychoterapeutka.

Na internetu a v různých motivačních příručkách se nyní dají najít stovky návodů na to, jak se hádat takzvaně správně, efektivně. Velmi často je mezi nimi i návrh hádku prostě ukončit odchodem. Někdo to sice může považovat za vrchol nezdvořilosti, někomu se to naopak osvědčilo jako způsob, jak neříct nebo nevyslechnout slova, která rozhodně slyšet nechceme.

Z tohoto pohledu se zdá, že mužský způsob ukončování konfliktů, který ženám tolik leze na nervy, je veskrze rozumný a prospěšný. Ostatně, naši předkové přece říkávali, že ráno je moudřejší večera.

 

 

psychika vztahy a sex
Hodnocení:
(5 b. / 10 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
10:25 - ...to bude tím, že jste neviděl mého manžela :-) :-)
Ludmila Černá
Ono je to jak kdy a jak kde. I já mívám prchací nápady. Naposled jsem odešla na Silvestra. Prostě jsem měla blbou náladu a nechtěla jsem vyvolat zbytečný konflikt. Hezky jsem se prošla, vyčistila si hlavu a večer se povedl. Kdybych zůstala doma, pronesla bych nějakou jedovatost a večer by stál za houby. Když vidím, že manžel nemá chuť si povídat, mlčím taky. Je to jistější. Někdy člověk prostě nemá chuť mluvit, něco si řeší sám se sebou. Pamatuji se, že i moji rodiče někdy celé dopoledne spolu nemluvili, maminka vařila, tatínek četl noviny nebo něco vyřizoval, ale byli v pohodě. Povídali si pak u jídla.
Jindřich Berka
Paní Caklová opět jste mi nepochopila. Mluvím o způsobu jak dosáhnout toho, aby jsme chápali, co chcete. To není o koši, ale o komunikaci mezi mužem a ženou!!! Pokud se nám něco neřekne něco "po lopatě, tak tomu nepřikládáme žádný význam". Ideální muže neboli správného jsem ještě neviděl. Jindra
Jitka Kozlová
Reakce manželů, které se v článku popisují, jsou u nás doma obráceně. Manžel by neustále něco "řešil" a rozebíral, ale mě to už po 45 letech manželství nebaví poslouchat - je to stále totéž, a proto, jakmile se můžu uvolnit z "marné diskuze", mizím k počítači se slovy : musím zkontrolovat banku ....... " To se pak urazí a já mám klid a hlavně ticho.
Jitka Caklová
Správný chlap si všimne, že koš na odpadky je plný, nečeká ani na povel, ani na prosbu, prostě ho vynese, čehož si správná žena určitě všimne :-)
Jindřich Berka
Prostě my chlapi si chceme s problémy porvat sami někde v klidu o samotě. Ženy to musí s někým rozebrat. Prostě je to tak nastavené. Pokud chcete nějaké vážné téma s mužem rozebrat, tak mu řekněte natvrdo, kdy má čas na rozmluvu a nastiňte mu o čem chcete mluvit. Domluvíte si čas, místo a nemůže cuknout! Nám se vše musí říkat napřímo, "po lopatě". Špatně je: Měl by se vynést koš"?? Správně je: "Prosím Tě vynes koš"!! Jindra
Lenka Kočandrlová
Nic takového neznám.My s mužem spolu pořád mluvíme,nikdo se neuráží,že by někdo z nás odcházel - nepamatuji se. Já osobně jsem znala spíš ženy,které se urazily,s manželem/dětmi/spolupracovníky nemluvily,nikdy nevysvětlily,když po jisté době začaly zase mluvit,proč to udělaly.....
Jaroslav Richter
I policejní vyšetřovatelé doporučují: "nikdy se nehádejte v kuchyni". Odchod je opravdu to nejrozumnější, co se dá udělat. Navíc objetí by mohlo být později u soudu interpretováno jako sexuální násilí.
Jitka Caklová
Dokud toho "ignoranta" bere žena jako trest boží, ta by se měla zamyslet především nad sebou. V opačném případě to platí rovněž.
Marie Faldynová
Vztahům mezi lidmi se dřív nevěnovala pozornost. Dneska si člověk leccos přečte - ale když druhý nespolupracuje, moc to nepomůže. Já si chodím povídat s kamarádkami, myslím, že nejsem sama.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.