Malá porce hádanek
Ilustrační foto: Pixabay

Malá porce hádanek

7. 2. 2023

Pro ty, kteří mají rádi hádanky, jsem jich zase pár připravila. Možná se budou v těchto mrazivých dnech hodit.

1. Ach ty děti!
Novákovi mají pět dětí. Polovina z nich jsou dcery. Jak je to možné? A předpokládejme aspoň pro tuto úlohu, že stále panují ony staromódní časy, kdy existovala pouze dvě pohlaví.

 

2. Propojky

Doplňte tolik písmen, kolik je v závorce teček tak, aby tyto slovní propojky ukončily první slovo a zároveň započaly slovo druhé. Některá zadání mohou mít více řešení.

Příklad: HR (…) KY -> HR NEC KY = HRNEC + NECKY

POD (..) NÍK

POD (…) NÍK

NÁ (…) NICE

KOLO (…) NA

ZÁ (…) OT

S (…) KA

POD (…) ÍK

DA (…) EVIZE

PA (…) KO 

 

3. Obrázek

Tentokrát se mi podařilo najít hodně starodávný obrázek, takže hledání chyb na něm nebude úplně jednoduché. Zkuste se soustředit a najít všech 12 chyb. 

rodina-vecere-chyby.jpg 

 

4. Čeština

Nalezněte co nejvíce slov, ve kterých je co nejvíce samohlásek I. Pozor, jak známo, hláska není totéž, co písmeno, diakritika tedy nehraje žádnou roli. Může se jednat o jakýkoli slovní druh v libovolné variantě.

Příklad: protiimperialistickými - 6 i

 

Jako vždy své výsledky HNED v komentářích NEPROZRAZUJTE, nechte prostor i pro další zájemce. Výsledky zveřejním sama v komentářích zhruba jeden den po uveřejnění tohoto pŕíspěvku. 

 

Vyjímku tvoří pouze hádanka č.4 - svá slova obsahující více než 5 měkkých i nebo í pište do komentáŕů hned. Uvidíme, kdo vymyslí slovo s největším počtem i. 

 

zdroje hádanek: www.mozkolam.cz (2, 4), www.kreativnija.cz

zábava
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Kollinová
Paní Vladislavo, děkuji za vysvětlení hádanky č. 1, která mi nedala spát. Když přijmu "teoretický" úhel pohledu, tak je řešení "logické." Díky za podnět k namáhání šedých buněk. :-)
Vladislava Dejmková
Omlouvám se, na to jsem zapomněla. Řešení hádanky “propojky”: POD LE NÍK POD VOD NÍK NÁ ZOR NICE nebo NÁ VOD NICE KOLO TOČ NA ZÁ MEK OT S LET KA POD NOS ÍK DA TEL EVIZE PA PÍR KO . Ale možná se najdou i další. Hádanka s polovinou dětí je jen o jiném úhlu pohledu na věc. Polovina nemusí být jen “fyzická”, ale může být i “teoretická”.
Zuzana Pivcová
Vlaďko, ještě, prosím, čekáme na vyluštění propojek. Sice máme příklady ve všech případech, ale pro zajímavost, jaké jsou další. Problém ale pro nás je u těch 5 dětí. Pět přece nejde rozdělit na 2 poloviny (dcery). Nebo to je nějaký slovní chyták??
Zuzana Pivcová
Rozumím tomu ale, Jani, tak, že máme hledat slova s co největším počtem samohlásky i/í, nikoliv s největším počtem slabik.
Jana Šenbergerová
Myslím, že mám všech 12 chyb. Interkontinentálními (8) internacionalistickými (10) invalidizujícími (8) neinvestigativními (8) administrativními (7) anesteziologickými (9) expresionistickými (8) literárněhistorickými (9) nejneobhospodařovávatelnějšími (13) paleolontologickými (9) neoperovatelnými (8)
Vladislava Dejmková
Řešení hádanky 1: Novákovi mají pět dcer, v tomto případě jednu i druhou polovinu tvoří dcery. Řešení hádanky 3 (chyby na obrázku):
Vladislava Dejmková
Zrcadlo je zavěšené pouze na jednom řetízku. Konferenčnímu stolku chybí na jedné straně noha. Chlapec má na očích brýle, jejichž tvar se liší. Z elektrického krbu se kouří. V ptačí kleci si místo opeřence hoví kocour. Muž na gauči si čte noviny, které jsou ale obrácené vzhůru nohama. Olejová lampa je zapojena do elektrické zásuvky. Malá holčička si míchá čaj nožem místo lžičkou. Obraz visí na stěně vzhůru nohama. Chlapec má v rukou krajíc chleba, který ale svým tvarem neodpovídá rozkrojenému bochníku. Chyby na obrázku: Žena nalévá čaj z konvice, kterou ale nemá za co držet, je totiž bez rukojeti. U nalévaní ještě zůstaneme. Dáma lije čaj na stůl, ne do hrníčku.
Zuzana Pivcová
Vlaďko, vymyslela jsem zase takové ideově hodnotné slovo" antiimperialistickými". A pak jsem si všimla, že Ty to zde máš, jen s jinou předponou.
Miloslava Richterová
,,i" se mi podaří vždy jen na pět :-)
Věra Ježková
Propojky jsem zvládla, na obrázku našla deset chyb, „i“ se mi nechtěla vymýšlet.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.