Neokrádejte důchodce o nejkrásnější léta
Ilustrační foto: Pixabay

Neokrádejte důchodce o nejkrásnější léta

3. 3. 2023

Můj spolužák Dagobert zemřel v šestašedesáti na infarkt, kamarád Josef měl devětašedesát. Mrtvička. Soused Vráťa bojoval s rakovinou střev dlouhé čtyři roky a podlehl jí v osmašedesáti. Ani jeden z nich si neužil toho krásného nicnedělání, totiž penze.

Kdybych byl věřící, děkoval bych Bohu, že mi zatím zdraví jakž takž slouží a mohu si tak zaslouženě penzistentně lelkovat. Nevím, jak vy, vážení vrstevníci, ale já považuji léta v důchodu za nejkrásnější období života. Žádné stresy v práci, už žádné starosti s dětmi. Vstávám, až uznám za vhodné, že bych už opravdu vstát měl a než spustím nohy z postele na zem, promyslím, co budu ten den dělat. Jestli si trochu zakutím v dílně (právě vyrábím police do sklepa), nebo cosi zryju na zahradě a pak půjdu s dědkama na pivo, u kterého si rozdáme karty a okomentujeme aktuální zápasy ve fotbale, sněmovně či našich domácnostech. Žena už dávno pochopila, že mě nepřinutí k ničemu, co sám nechci, a tak se raději toulá po vlastech českých se svými stejně aktivními spoluseniorkami. Čas od času nám dcery přivezou vnoučata k pomazlení, a to je také jediná chvíle, kdy musím ze sebe vydat trochu více energie, než je obvyklé. Ale dělá mi to radost, protože vím, že to nemusí trvat dlouho.

A teď si představím, že slavím teprve padesátku, což byla ta doba, kdy už mě opravdu tu a tam začala brát záda a občas mi ruplo v koleně a já mám před sebou ještě dlouhých osmnáct let, než si budu moci říct "tak konečně padla, hurá do důchodu!"

Zkrátit lidem penzi, na kterou se člověk skoro padesát let těší? Obrat je o ty nádherné dny superextra lenošení (v mém případě) nebo výlety, výstavy, divadla, které mají rády hlavně seniorky jako je má žena? Poslat starce z fabriky rovnou do krematoria?

Zvažované posunutí odchodu do penze v osmašedesáti je - slušně řečeno - blbost. Kde ti téměř sedmdesátiletí dědci budou pracovat, když už teď se padesátníci potýkají ve svých zaměstnáních s věkovou diskriminací? Budou snad ve Škodovce čekat, až se Franta dobelhá na směnu se svou bolavou kyčlí, protože se ještě nedočkal endoprotézy? Počkají cestujicí autobusu na zástávce, až si řidič Jarda po poledni krapet zdřímne, protože to prostě ve svých sedmašedesáti potřebuje? Nechá si někdo vrtat zub od doktora, kterému se třepe ruka?

Chápu, že výdaje na důchody jsou obrovské, v dalších letech budou výrazně růst a stát na ně už teď nemá (tady bychom měli hrozit holí všem předchozíím vládám, které se na korekce důchodového systému záměrně vyprdly, protože věděly, jak by lidi řvali). Přesto by se měli úředníci, kteří nyní parametry důchodové reformy vymýšlejí, nejdříve zeptat svých rodičů či prarodičů, jak se jim po šedesátce pracuje či pracovalo. A zaměstnavatelů, jestli je pro ně šedesátník ještě perspektivně mlád. Penzijní reforma, k níž se odhodlala po třiceti letech až současná vláda, je jistě nezbytná. Zdroje na důchody je ale nutné hledat jinde, třeba právě v přebujelé státní správě, kde vznikají podobné nápady jako je posunutí hranice odchodu do důchodu.

Tak a teď si jdu dát šlofíka, už mě to psaní poněkud unavilo.

 

 

důchody peníze penze
Hodnocení:
(4.9 b. / 37 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Světlana Kočí
Babi, i fotky a knihy zůstaly mi doma po Tobě. Psávala jsi kdysi slavným a tak měkké jsi měla dlaně.
Ludmila Černá
Hezky jste to vystihl. Ještě v hluboké totalitě jsem v RP narazila na článek ohledně důchodu. Byl tam nakreslený strom života. Vycházel z toho, kolik dětí lidi mívali a kolik jich mají teď. Mohl to být tak rok 1985. Už tenkrát prognostici viděli problém v tom, kolik se rodí dětí. Měla jsem tři sourozence, čili 4 děti uživí (teoreticky) své rodiče. V tu dobu už bylo hodně rodin s jedním nebo dvěma dětmi, čili nebyl kdo by "vydělával a uživil". Takže nic nového pod sluncem, jenže každá vláda se bála situaci řešit. Pamatujete na Kalouska? Jeden z mála ministrů financí, který chtěl šetřit, aby bylo na důchody. Samozřejmě se stal velmi neoblíbeným. Každý, kdo to bude řešit, bude napadán. Jinak i já musím říct, že jsem se neměla nikdy tak dobře jako teď. Ale ještě bych chtěla říct něco k tomu zdraví. Je to jen a jen na nás, jak se o sebe staráme, jakou děláme práci a jak žijeme.
Olga Škopánová
Zaměstnavatelé dřív nebo později budou muset pochopit, že i starší člověk je pro ně přínosem. Ostatně nic jiného jim nezbude, protože mladých bude stále méně.
Zuzana Pivcová
Napsal jste to velmi dobře. Věková diskriminace je už teď. K tomu, aby staršího člověka nepřijali, stačí uvést jen věk, aniž by se dotyčný osobně předvedl, v jakém je zdravotním stavu a co dokáže. Starší zájemci o místo jsou naprostou většinou hozeni do odpadkového pytle s tím, že se předpokládá, že tato generace již novým poznatkům a pracovním postupům nerozumí, zatímco mladé adepty si firma "vychová". Pro zajímavost, abych nebyla zařazena mezi fňukny: Já jsem pracovala do 68 let. Ovšem na posledním pracovišti jsem byla 27 let. Vedení mě vůbec do důchodu neposílalo, protože věděli, že za mě odpovídající náhradu pro práci s německou dokumentací jen tak neseženou. To je pravda. Ale také dobře vím, že kdybych tehdy předtím začala shánět práci někde jinde, pěkně by se na mě......usmáli.
Soňa Prachfeldová
Kdoví, jak se bude v budoucnu ubírat rozvoj naší společnosti, zdraví jednotlivce a vše ostatní. U každého je to jinak, ale až do 68 let pracovat, to bych budoucím důchodcům rozhodně nepřála. Pokud jsou zdraví a mohou a chtějí, ať pracují.
Olga Škopánová
Musím říct, že já stále pracuji, doufám, že to bude tak i v budoucnu a okradená se necítím.
Miloslava Richterová
Jasně že krásná léta mohou být každá, tak jak jde život, nepochybuji o tom, a taky že krásné roky to byly. Dětství, mládí, střední věk, tak proč ne i stáří ? Neokrádejme ne důchodce, ale člověka o jeho léta na sklonku života, dopřejme mu ten čas odpočinku, kdy rozhoduje o sobě jen on sám, jak ho prožije. Život nejsou jen povinnosti a starosti, může mít i pohodovou stránku.
Roman Jeschke
Nevidím vůbec snahu určit odpracované roky. Někdo dělá od 14 - 18 let a někdo od 26. Na druhé straně chce Jurečka snížit odpracované roky z 35 na 25 let. Mne to vychází v roce 2029 na 50 let a 5 měsíců. Pokud se vůbec dožiji. Otec 55+, dědové 47 a 49 let. Bohužel stát špatně hospodaří. Před 25 lety posílali do předčasných důchodů mnoho lidí a ještě jim dali pěkné peníze na odstupné. A mnoho z nich má dnes pěkné důchody. Přes 20 - 23 litrů. To mnoho pracujících nemá. Nejhůře jsou na tom rodiny s dětmi. Pokud jim rodina nepomůže, tak skončí u jednoho děcka.
Taťana Veselá
Paráda :-) jasně, člověk zažívá krásná léta průběžně, přesto už stříhám metr a odcházím do důchodu dříve, protože si ho chci užít ještě, doufám, ve zdraví. Myslím, že mám své už odpracováno a fakt už chci odpočinek a svůj klid... Plány už mám :-) PS Pro Boba Gajdoše - kdo je Škopánová??
Marie Faldynová
Souhlasím s tím, že krásná léta má člověk prožívat průběžně, ne jen čekat na důchod.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...