Střípky z Brna – Špilberk
Všechny fotografie: Blanka Lazarová

Střípky z Brna – Špilberk

18. 3. 2023

Hranolová věž. Královská kaple. Rozhledna. Zvonkohra. Studna.

O historii hradu psát nechci a nebudu. Snad jen, že byl založen kolem poloviny 13. století na příkrém skalnatém vrchu nad historickým centrem Brna, a to údajně Přemyslem Otakarem II.

Najdeme zde kromě stálých expozic i mnoho výstav. Jmenovala bych např. Žalář národů, Kasematy, tematické okruhy z brněnské historie, výtvarné umění od 16. století až po současnost, výstavu zbraní, fotografií, exponáty z depořitářů Brna a mnohé další. Koná se tu spoustu kulturních akcí, včetně koncertů a divadelních představení, které mají nezapomenutelnou atmosféru.

Hranolová věž je tvořena krásnými reprezentativními prostorami. Jsou zde vysoké stropy s dřevěnými krovy, také kachlová dlažba se znaky zemí, které ovládal Přemysl Otakar II. Na zdi vidíme dřevěnou orlici z 18. století, která je znakem Moravy. Vedle Hranolové věže stojí Královská kaple s krásnými vitrážemi. Tyto prostory se nyní využívají k výstavám, svatbám, ale i jiným pronájmům.

Během rekonstrukce v roce 1999 byla do makovice nárožní věže vložena časová kapsle se vzkazem pro budoucí generace.

Rozhledna nám skýtá krásný pohled (360 st.) na celé Brno a je to nejvyšší možný bod, ze kterého se můžeme na město dívat. Výš už to v Brně prostě nejde. 

Na velkém nádvoří je od roku 1990 umístěna nad hradní studnou zvonkohra. Tvoří ji 15 zvonů o hmotnosti 16 – 220 kg. Jsou uchyceny napevno, hýbou se jen jejich srdce. Jsou odlité ve zvonařské dílně Laetitie Dytrychové v Brodku u Přerova. Autorem reliéfů na zvonech, erbů města Brna, je sochař Otmar Oliva. Hraje v každou celou hodinu od 9 do 18. hod. V zásobě je 32 různých skladeb, např. Lásko, bože lásko., Moravo, Moravo., Nabucco., Čechy krásné, Čechy mé., ...

Pod zvonkohrou je středověká studna, která patří k nejhlubším hradním studnám u nás. V letech 1714-1717 byla prohloubena z 39 m na téměř 112 m.  Nad studnou byl původně studniční domek a v něm dřevěné kolo k čerpání vody. Tuto práci vykonávali vězňové ze špilberské věznice.

 

Zvonkohra z brněnského Špilberku :

 

Hodnocení:
(5 b. / 18 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Hana Polednová
Blani, hezky jsem se s Tebou prošla, na Špilberku jsem byla, ale je to už hodně dlouho. Díky!
Blanka Lazarová
Děkuji vám za sdílení mých brněnských toulek. :-)
Eliška Murasová
Blani, díky za připomenutí toho, co jsem viděla, a taky za nakouknutí do mi neznámých prostor. Zvonkohra kouzelnááá. :-)
Blanka Lazarová
Zuzko, myslím, že to je uvedeno i v historii hradu v části o stavebních úpravách od prvopočátků. Četla jsem to na str. Špilberku. :-)
Martina Růžičková
V Brně jsem byla před mnoha lety, už si z té návštěvy skoro nic nepamatuji. Proto moc děkuji za článek, bezva fotky a za zvonkohru, tu jsem si poslechla několikrát! :-)
Marie Měchurová
Blanko, Brno mám moc ráda a Špilberk obzvlášt. Jezdila jsem tam deset roků na kontrolu na Žlutý kopec. Vracela jsem se vždy přes Špilberk a poseděla jsem na lavičce a přemýšlela jsem o životě. Pohled na Brno býval kouzelný v každé roční době.
Helena Přibilová
V době svého mládí, kdy jsem ještě žila na Moravě, jsem do Brna jezdila častěji než nyní. Ráda bych tam opět na několik dní zavítala a připomněla si místa, která jsem znala nebo která během posledních let prošla proměnou. Děkuji za hezký a podnětný článek.
Zuzana Pivcová
Blanko, nevím, jestli je veřejně známo, že Špilberk byl za války, tedy za protektorátu, celkově zrekostruován německou Vojenskou stavební správou. Ve vojenském ústředním archivu, kde jsem pracovala, je k tomu uložena obsáhlá dokumentace, složená z různých stavebních výkazů a hlavně kartonů plných dobových fotografií. Když odmyslíme válku, jsou to skutečně cenné fotografie objektu.
Libuše Heulerová
Blani, díky za pěkný a zajímavý článek...doplněný krásnými fotkami. Letos se s mužem chystáme Brno navštívit.....snad mám to dopadne.
Vladislava Dejmková
Blanko, díky. Ráda jsem si přečetla článek a pokochala se fotkami.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...