Vzpomínky na covid
Ilustrační foto: Pixabay

Vzpomínky na covid

20. 3. 2023

Pomohl jsem mu ke štěstí, ale zákeřný vir ho v pouhých 53 letech usmrtil. Minulý rok skonal můj kamarád Vladan, dvoumetrový obr, ještě 14 dní před smrtí zdravý chlap plný života a síly, který desítky let s námi brouzdal česko-slovenskými horami.

V hlavě mám smutek, v srdci bolest a v očích slzy. Stejný týden měla jeho dcera čtvrté narozeniny a on pohřeb. Doufám, že si na lásku svého tatínka bude pamatovat.

Ne, nebyl to muž, který dostal třetí mízu a dělá potom malé děti. Jen dlouho nemohl najít tu pravou. Pracoval v bance, kde se to ženami hemžilo, ale všechny i on se brali jako kamarádi. Následovalo několik nezdařených vztahů. Vzal jsem jeho osud do ruky já. Seznámil jsem ho s pohlednou dívkou. Byl sice o desítku let starší, ale jí se líbil. Uchvátil ji svou výškou (198 cm), statnou postavou, inteligencí a chováním. Byl rozený gentleman. To ji imponovalo nejvíc, protože podnikala v gastronomii, kde v hospodě se setkávala spíše s opačnými typy. Nabídl jí to, co jí chybělo. Celý den tvrdě pracovala v restauraci, žádné vyžití a nebyl čas ani na koníčky. Kromě doteků a objímání jí ukázal krásy přírody, vzal ji na kolo. Probudil v ní život. Provedl jí po našem městě, ukázal jí jeho krásný byt v historickém centru, který mu zanechal dědeček. Uměla si představit, kde bude žít s ním i s jejich dětmi. Byla z jiného města, takže začali spolu žít na dálku. Nakonec prodala restauraci začali spolu žít a bydlet. Dnes si říkám, měl jsem to dělat? Dítě je sirotek a mladá žena vdovou. Jejich štěstí trvalo pouze 4,5 roku. Myslím si, že ano. Přišel na svět nový človíček a žena v pozdějším věku poznala, co je být matkou.

Naposledy jsem ho viděl týden před skonem, jak hrdě kráčí do školky vyzvednout svou dcerku. Našel smysl života. Miloval svou rodinu a byl rád, že k ní doputoval. Zemřel poměrně mlád a svou úlohu vychovat dítě mu bohužel nebylo souzeno. Měl skvělou kondici, jezdil na kole dlouhé trasy a překonával na horách značné výškové rozdíly a najednou nápor nemoci jeho trénované tělo zlomí. Plánovali svou budoucnost, sňatek a rodinu. V prosinci v roce 2021 mi Vladan povídá: „Příští rok v červnu, se vezmeme“. Náhle změna. V lednu mi přiletěla SMS: „Zvu Tě na svatbu, spěchá to“. Takže i příroda jim přála. On se stal konečně ve 49 letech tatínkem a Verunka porodila v 36 letech poprvé dítě. Podle mě, ale jejich štěstí, které trvalo tak krátko, stálo za to. Proč? Bylo silné jako elektrický proud a určitě mělo smysl!

koronavirus smrt
Hodnocení:
(4.6 b. / 19 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Smutný příběh. Vím, o čem píšete někomu prostě v životě nevýjde nic. Může být slušný, vzdělaný, pracovitý, kamarádský. Příjde domů a je sám. Pak se usměje štěstí, ale jen na chvíli, jakoby si ho nezasloužil! Některé věci nezměníme.
Marie Faldynová
Jsou věci, které neovlivníme. Také u nás covid nepřežil sportovec, u kterého jsme to nečekali.
Miloslava Richterová
Každý jsme jiný a to je dobře, nebo není ? Více tolerance, přátelé a bude na světě fajn.
Jiří Dostal
:-) Žádný vtip, vážení! Pan Berka je známý emocionální kreativec, kterému se z citových výlevů vytrácí člověk. Prostě pozér... :-)
Miloslava Richterová
P. Berko, to je tak, dnes se pod každým článkem diskutuje, někdo třeba zemře a pod tím je diskuse, zbytečná, no a lidi píšou blbosti, to nejde jinak napsat, než takto. Váš článek se mi líbí, i když je smutný. Někdo má potřebu být vtipný za každou cenu.
Lydie Jakubcová
P. Jindrichu i ja patrim mezi Ty kteri prodelali tezky covid skoncilo to pro me tragicky ja jsem prezila bohuzel jsem prisla o manzela zdravy chlap ktery se mi nevratil zustala jsem upne sama...
Jindřich Berka
Pane Dostál, děkuji za "rady". Asi nevíte co cítím o čem píši. To není o nekrologu, ale o lidském štěstí a neštěstí. Ani slohová práce. To jsou pane mé emoce, která vás stejně nezajímají. To je to co mě tady na některých lidech tady vadí. Zpochybnit, hledat chyby, ale nápad, to je to hlavní!!!!! Jindra
Ludmila Černá
Krásný a smutný.
Jiří Dostal
:-) K nekrologu je lépe psát úvahy až po smrti autora... :-)
Zdenka Soukupová
To je moc smutné. Přeju paní I Verunce hodně štěstí.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.