Za odměnu do Lázní Mšené
FOTO: Marie Měchurová

Za odměnu do Lázní Mšené

30. 3. 2023

Byla jsem to já, které "íčkaři" dali nejvíc hlasů v soutěži Můj největší zážitek roku 2022, a tím mě poslali na relaxační pobyt do Lázní Mšené.

Chtěla bych tímto článkem poděkovat jak redakci, tak všem, kterým se můj příspěvěk líbil a umožnili mi prožít nové nezapomenutelné zážitky, a načerpat sílu do dalšího roku.

Historii i současnost lázní už nám hezky popsala Soňa Prachveldová v jejím příspěvku, proto se zaměřím spíš na krásné okolí lázní a kouzelnou krajinu Českého středohoří. 

Lázně Mšené jsou od Holešova vzdálené asi 400 km, a proto jsem na výlet vzala svého manžela Mirka. Na takové dlouhé cestě bych se mohla docela klidně i ztratit, a to by byla nenahraditelná ztráta. Cesta vlakem přes Olomouc, Kolín a Poděbrady až do Mělníka trvala 5 hodin. Potom jsme přestoupili na autobus do Roudnice nad Labem, a po dalším přestupu na jiný autobus jsme dorazili do cíle. Počasí bylo přímo ukázkové.

Ve středu 22.března byl nádherný jarní den. Proto jsme se hned po přidělení pokoje v pavilonu Villa Slovanka vydali na průzkum lázní a okolí. Po zdolání schodů, lemovaných malými soškami, jsme si prohlédli nedokončenou Kapli sv. Jana Nepomuckého. Stavba kaple začala v roce 1802, v roce 1804 byla přerušena a kaple nebyla nikdy dokončena. Za ní v lese za křovím jsme uviděli velký viadukt, který jsme s nasazením vlastního života přešli, neměl žádné zábradlí. Všude kolem kvetly fialky a nějaké nám neznámé žluté kytky. Po prohlídce okolí všech lázeňských pavilonů jsme šli na první večeři do krásné jídelny v secesním domě Dvorana, postaveného v roce 1905 podle návrhu architekta Jana Letze. Potom už nás čekalo jen plavání v bazénu.

Druhý den jsme museli oželet koupel a masáž, protože jsme se vydali na celodenní výlet na posvátnou horu Říp. Počasí se trošku pokazilo, sluníčko se schovalo za mraky. Přesto se nám výlet vydařil. Na cestu nahoru jsme vyrazili z vesnice Krabčice, kam nás dovezl autobus. Nazpátek jsme to protáhli až do Roudnice nad Labem. Na Řípu nás překvapila vyhřátá chata, dobré pivo a úchvatné pohledy do okolní krajiny. Rotunda sv. Jiří a sv. Vojtěcha byla v tomto ročním období ještě zavřena. 

Třetí den po snídani jsme absolvovali parafinový zábal na ruce, a potom již nastal čas na zabalení zavazadel a odevzdání klíčů od pokoje. Čekal nás ale ještě jeden společný zážitek v podobě setkání s kamarádkou z i60 -  Alenkou Tollarovou. Domluvili jsme se, že na nás počká u autobusu na náměstí v Roudnici nad Labem. Napřed jsme zamířili do vyhlášené cukrárny Dortletky. Tato cukrárna v prvorepublikovém stylu byla kouzelná a dortíky s kávou moc dobré. Potom jsme si s výkladem naší průvodyně prošli náměstí, okolní uličky až ke Hlásce, a na závěr jsme obešli Roudnický zámek. Roudnice nad Labem má stejný počet obyvatel jako náš Holešov, proto jsme se tam cítili jako doma, a chvíle strávené s Alčou byly moc hezké. Den ale ještě nekončil. Rychlík nás odvezl o něco severněji do města Děčína, k rodině naší starší dcery Radky, jejího manžela Vaška a už dospělých vnuků Matěje a Zuzky. Unavení, plní zážitků, jsme po dobré večeři a horké koupeli usedli k TV a usnuli. Před sebou jsme měli ale ještě další dobrodružné chvíle v Krkonoších, kam jsme se přesunuli druhý den. O tom ale až příště.

 

Předposlední fotografie: Alena Tollarová

 

 

cestování lázně
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Bylo to tam pěkné a což teprve až vše rozkvete. Asi se tam ještě jednou rozjedeme. Jsem ráda, Maruško, že se ti náš kraj líbí.
Zdenka Soukupová
Marie, jako vždycky, krásný cestopis. Výhru jsi získala zaslouženě. ☼
Jitka Hašková
To je dobře, že jste si to užili v lázních i v okolí a v Roudnici.
Alena Tollarová
Jsem ráda, že se vám v našem kraji líbilo a máte splněn i výstup na Říp. Po viaduktu jezdí Podřipský motoráček, ale jeho sezóna začne až v dubnu. Chvíle s vámi byly fajn a můžu vzpomínat na další setkání s kamarády z íčka u nás v Roudnici :)
Blanka Lazarová
Marie, moc pěkně zdokumentováno. Jste s Mirkem bezva akční dvojka. Vy když někam vyrazíte, tak už se těším, až si o tom přečtu. Díky. :-)
Daniela Řeřichová
Marie, mně se také líbil tvůj vítězný příspěvek a líbí se mi i tento spolu s fotografiemi. Přeji ti zasloužené hezké zážitky na všech dalších cestách.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.