Zvyklostem budiž chvála (anebo ne?)
Úvodní foto autor, ilustrační foto Pixabay

Zvyklostem budiž chvála (anebo ne?)

2. 4. 2023

Říká se, že zvyk je železná košile. Toto rčení je však pozitivní jen zdánlivě. Občas se totiž stává, že ta železná košile zreziví a člověk najednou zjistí, že mu ujel vlak. Ustálený zvyk nám pomáhá ve vědomí, že vše stále probíhá, jak probíhat má. Ale také se říká, že změna je život. A ta náhlá změna nás z ustáleného zvyku může mnohdy i hodně vykolejit. Zvyky jsou příjemné, ale schopnost přizpůsobit se životním změnám je zase potřebná k tomu, abychom si vybudovali zvyklosti nové.

Athénský zákonodárce Solón vyslovil na přelomu sedmého a šestého století př. n. l., moudrou myšlenku:

„Dokud žiješ, uč se! Nečekej, že moudrost s sebou přinese stáří.“

Čili, učme se žít. Také se o to snažím. Stáří mi sice moc moudrosti nepřináší, zato přináší něco, co se stářím úzce souvisí. Zdravotní problémy. Ale i na ty se snažím si vypěstovat zvyklost. Nic jiného mi nezbývá. Jo, a ještě na něco jsem si zvykl. A to něco je pro mne ještě více než ta zmíněná železná košile. Je to něco, co vyplňuje můj pozdní čas. Je to přiměřená literární aktivita a setkávání s přáteli. 

Souhlasím proto s  antickým mudrcem Solónem. Nečekám sice na tu jeho moudrost, ale pozdní věk nemá jen samá negativa. Hlavně, pokud si člověk zvykne žít.

 

                             

  * * *

glosa Můj příběh
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Víc než zvyknout si na něco (zde starší věk či přímo stáří) bych to u sebe nazvala přijetím.
Věra Ježková
Jendo, já bych k pozitivním zvyklostem přidala stereotypy (možná je to trochu synonymum). Stereotypy uklidňují, přidávají žití řád. No, ale taky se říká: „Každá změna je k horšímu. Změna je život“. Přeji ti co nejvíc pozitivních zvyklostí a pozitiv pozdního věku. :-)
Anna Potůčková
S tvými slovy musím jen souhlasit. A učíme se opravdu celý svůj život. Ten přináší stále nové a nové poznatky.
Stanislava Honcová
Aj, rychleji píšu, než myslím. "A těm" - mělo být "a k těm" a "mi jsme" je hrůza, jasně, že "my jsme". Ano, dokud žiješ, uč se :-)! Je to hluboká pravda.
Stanislava Honcová
Moudrá slova. Rozumím "víc, než bych chtěla". V tom smyslu, že zdravotní neduhy mi v posledních letech připravily taky hodně těžkou překážkovou dráhu. Trvalo mi, než jsem pochopila, že je třeba žít dál a hledat, co jde a ne jen tesknit nad tím, co mne trápí. Moc ráda čtu Vaše příspěvky, vždycky na mne dýchne pocit, že jsme "na stejné vlně". Aby ne, jsem z Litoměřicka, narozená ve lvu :-). A těm "železným zvykům": Moji rodiče byli z válečné generace. Šetřilo se, kde se dalo. Maminka vždycky složila do lednice papír od másla a když pekla, ještě ho použila na vymazání plechu. Zcela automaticky jsem tuto zvyklost převzala. Tak se to u nás prostě "odjakživa" dělalo, proč to tedy měnit. Co na tom, že už to ztrácí význam i logiku. Probrala mne až nedávná návštěva dlouholeté přítelkyně, bodré ženy ze samoty na Valašsku, kde se rozhodně neplýtvá. Můj zvyk ji uvedl nejprve v neskrývaný údiv a následně v záchvat smíchu, který uzavřela myšlenkou: "No tož, to mi jsme tedy hodně hamižní, ale toto.... ?" :-) Prostě, někdy dozraje čas i na revizi zajetých zvyků :-). Přeji, ať psaní pomáhá alespoň na chvíli na zdravotní neduhy zapomenout a ať sluníčko svítí do života, co to jde. A těším se na Vaše další články.
Alena Velková
O tom, že zvyk je železná košile by mohly vyprávět moje děti... vždycky, jsem si zafixovala, kde mají nějaký kroužek, a pokud se místo změnilo, stejně jsem autem vyrazila na to původní místo...tak už mě pak hlídaly :-))
Naděžda Špásová
S tím zvykem a železnou košilí souhlasím, aspoň já to tak mám. Přeji ti hodně tvůrčích nápadů a inspirace.
Miloslava Richterová
Literární aktivita a setkávání s přáteli je prima, hodně zdraví, slunečné, teplé jaro a pěkný velikonoční čas :-)
Alena Švancarová
Je stále čemu se učit.A je dobře,když je k vědění člověk stále nakloněn.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.