Čekání
FOTO: Věra Ježková

Čekání

8. 4. 2023

Čekání. Ten prázdný čas po něčem před něčím. Časoprostor, často ničím nevyplněný. Čekání jsou různá. Záleží na tom, kde, kdy a na co člověk čeká. Mám na mysli hlavně čekání krátkodobá až mírně střednědobá, tedy ne například čekání v zimě na jaro.

Čekání na tramvaj, autobus, vlak; ve frontě v obchodě; bezmocné čekání v dopravní špičce.

Čekání v čekárně u lékaře – zde záleží i na tom, u jakého. Někdo se bojí při čekání u zubaře (já ne), my ženy míváme obavy před vyšetřením u ženského lékaře nebo vyšetřením mamologickým. Možná i pánové mají své obavy. Čekání na výsledek vyšetření – vlastního i toho, o koho se bojíme.

Někdo si při čekání čte, baví se s čekajícím neznámým člověkem, dělá cosi na mobilu, dřímá … Já při čekání jen čekám. Případně prohodím pár slov s druhým spolučekajícím. Nedokážu se na nic soustředit. Pokud nemůžu při čekání na tramvaj nebo autobus sedět, chodím. Stání na místě mě unavuje a umocňuje moji netrpělivost.

Nečekané čekání pod přístřeškem, až přestane pršet, pokud jsme se neprozřetelně vydali ven za podmračeného dne bez deštníku a cestou nás zastihl déšť.

Čekání v restauraci na objednané jídlo. Může být příjemné, až totožné s těšením.

Čekání, až se konečně dostaví spánek.

Snadno se lze vypořádat s čekáním, až skončí otravná reklama v televizi.

Čekání na příchod toho, koho máme rádi. To bývá spíš radostné očekávání. Na rozdíl od čekání na opozdilce – kdykoliv a kdekoliv. Jak praví aforismus: „Dochvilnost není nic jiného než nutnost čekat na ostatní.“ Čekání, až zazvoní telefon.

Akademická čtvrthodinka. Například dychtivé čekání na vyučujícího, jehož předmět máme rádi. Nebo naopak, nadějné čekání, že vyučující neoblíbeného předmětu se nedostaví. To se ovšem většiny z nás starších už asi netýká.

Čekání vnímám převážně jako pocit nelibý. Nejčastěji čekám před odchodem nebo odjezdem někam. Vždy vím, kdy odjíždí příslušný dopravní prostředek. A protože nerada chodím na poslední chvíli, jsem připravena dřív – a čekám. Pokud jedu za někým, nudné čekání se mísí s těšením. Pokud ovšem od někoho blízkého odjíždím, je mi při čekání trochu smutno – navzdory tomu, že jedu domů, kde jsem ráda.

Byla-li člověku dána do vínku trpělivost, čekání snáší jistě lépe než my, kteří tímto darem neoplýváme.

Jak jste na tom s čekáním vy?

glosa životní styl
Hodnocení:
(5 b. / 29 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zuzana Pivcová
Dřív jsem byla netrpělivá a neaktivní čekání mě ubíjelo. Dnes beru vnímaný pocit čekání jako pohánění času ke konci života zde, a to nějak nechci. Vše má svůj čas a každá myšlenka své místo.
Eva Mužíková
Věrko, píšeš mi z duše. Právě dnes dopoledne skončilo mé čekání na to, jak dopadnou výsledky vyšetření mé nejlepší kamarádky.. HURÁ, žádný problém, od té dob kdy mi zavolala byl den hned růžový... Hezký článek.
Ilona Erika Kolář
Naučila jsem se být hodně trpělivá a vyplácí se. Čekání mi nevadí.
Dana Puchalská
Věrko, čekání je krásná úvaha. U mně to je jako na houpačce. Záleží na tom kde a kdy.... V čekárně u lékaře mám občas pocit ,že jsem kandidátka na vysezení důlku.
Jana Šenbergerová
Moc hezké téma k dumání. Pro mě skoro na samostatný článek. Jsem docela trpělivá, někdy až příliš. Radost mi udělalo seznámení s teorií relativity. Došlo mi, že každé nepříjemné čekání mi vlastně prodlužuje život. Při čekání nasávám atmosféru místa, ve kterém se nacházím. Rozhodně se při tom nenudím. A hlavně nečekám já, ale to, co čeká na mě. Například zubařské křeslo, zatímco já se bavím něčím, co čtu v časopisu, který leží v čekárně, nebo si s někým povídám. Teď mě čeká operace. Zítra. Na obavy času dost, tak proč si jimi kazit čas předčasně.
Věra Ježková
Děkuji podruhé.
Irena Mertová
Hezky napsaný článek. Čekání ráda nemám. Snad jsem se naučila trpělivosti...
Jitka Caklová
„Čas ubíhá různě, podle toho, s kým.“ Tak tomu já říkám závislost. K zubařce chodím jednou za rok, abych nebyla vyškrtnuta z registrace. K lékaři jednou za dva roky, v rámci vydání osvědčení o způsobilosti k řízení motorového vozidla, proběhne i preventivní prohlídka. Takže suma sumárum, moje čekání na smrt je vlastně plnohodnotný život, bez nesmyslného čekání ♥
Jiří Dostal
:-) Vtipné předvedení, že čekání je dítětem i matkou malých příběhů :-)
ivana kosťunová
V mládí jsem čekala co mi další den přinese nového, čím mě překvapí. Ale čekání na něco(někoho ) konkrétního snáším nelibě. Nejhůře jsem nesla čekání na výsledky u jakýchkoliv zkoušek při studiu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.