Žádné maso, ani práce na zahradě. Co se smí a nesmí dělat na Velký pátek?
Ilustrační foto: Pixabay

Žádné maso, ani práce na zahradě. Co se smí a nesmí dělat na Velký pátek?

7. 4. 2023

Na Velký pátek se otevírá země s ukrytými poklady. Podle zvyků a tradic se nesmí pracovat na poli, prát, péct ani uklízet. Velký pátek je zároveň také vrcholným dnem půstu. To znamená, že lidé by v tento den neměli jíst žádné maso.

Velký pátek je nejvýznamnějším velikonočním dnem. Podle křesťanské tradice je to den ukřižování a smrti Páně, smrti Ježíše Krista. Je prvním dnem takzvaného velikonočního tridua. Následuje po něm Bílá sobota, kdy v podvečer začíná slavnost Kristova vzkříšení a nočními obřady přechází v neděli, kdy se slaví zmrtvýchvstání.

Triduum v řadě církevních společenství představuje vrchol liturgického roku, neboť obsahuje ústřední bod křesťanské zvěsti: vykoupení lidstva skrze oběť Ježíše Krista za hříchy člověka a jeho vítězství nad smrtí v události zmrtvýchvstání.

Na Velký pátek se neslaví mše svatá, konají se namísto toho obřady uctívání kříže. Podobně jako na Květnou neděli se zpívá zpráva z evangelia o Ježíšově smrti (tzv. pašije). Těžištěm bohoslužby slova jsou pašije podle evangelisty Jana. Poukazují na Ježíše - beránka a ztotožňují jeho oběť na kříži s velikonoční obětí na odpuštění hříchů a vítězstvím nad smrtí. Kříž je zde zobrazen jako vítězné znamení vykoupení. Ježíšovo "dokonáno jest" na kříži je jeho triumfem. Nápis na Ježíšově kříži (INRI - Ježíš Nazaretský, král židovský) napsaný hebrejsky, řecky a latinsky - v tehdejších jazycích, poukazuje na fakt, že Ježíš přináší spásu lidem všech národů. Jedním z projevů účasti na Kristově utrpení za naše hříchy je právě onen velkopáteční půst.

K Velkému pátku se vážou i lidové tradice, které nejsou součástí křesťanství. V lidových pověrách je tento den spojován s magickými silami, údajně se otevírají hory a vydávají poklady. Na Velký pátek se nemělo nic půjčovat, protože půjčená věc by mohla být očarována.

Další lidové pověry mluví o tom, že se nesmí hýbat se zemí, tedy rýt, kopat a okopávat, ani prát prádlo, protože by bylo namáčeno do Kristovy krve. Velká moc se však připisovala koupelím, ještě před svítáním lidé vycházeli k potůčkům, aby si zajistili pevné zdraví na celý rok. Někteří věřili, že země vydává své poklady nebo že vodníci vycházejí na souš. Řada pověr byla také spojena s vírou v čarodějnice a s hledáním ochrany před uhranutím.

 

 

křesťanství tradice Velikonoce
Autor: Redakce
Hodnocení:
(5.2 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Faldynová
Mě se o velkopáteční ztišení postaral virus. Poslouchám Rádio7 a vyháním z těla bacily. Pokud jste nevydali své životy Pánu Ježíši, je celkem jedno, co na Velký Pátek děláte a neděláte.
Anna Potůčková
Ač věřící, tak jsem dnes také pekla. Maso však v tento den u nás není, všechna jídla jsou bezmasá. A aby se nepracovalo na zahrádkách tak o to se dokonale postaralo počasí.
Marie Macková
Článek se mi opravdu líbí. Rozlišuje křesťanskou praxi a pověru. To opravdu v magazínech není časté?. Velikonoce jsou pro nás top svátky. Není podstatné, kdy pečeme mazance, půst je dobrým prostředkem pro člověka k hlubšimu proživání. Přála bych každému možnost prožít v klidu a s otevřeným srdcem všechny 3 bohoslužby tridua. Je to veliký zážitek, plný čtení ze Starého i Nového zákona, starodávných rituálů, symbolů a hudby. Moudrosti a krásy. Jinak : o hříchu praví katechismus toto: hřích je provinění proti rozumu, pravdě a správnému svědomí. Přestupek proti lásce k Bohu a bližnímu způsobený lpěním na určitých věcech. Pokud to mohu posoudit, paní Měchurová, hrát karty s vnukem na Velký pátek, hřích není. ? Prožijte krásné Velikonoce.
Jitka Caklová
Co je vlastně hřích? Hříchy vymysleli mocní, aby své poddané měli čím držet ve strachu z trestu.
Marie Měchurová
Práce na zasněžené zahrádce nehrozí. Maso nebylo. Těsto na mazance kyne. Přijede vnuk, budeme mazat karty. Není to hřích?
Hana Rypáčková
Zatím jsem dobrá. Nic nedělám. Jen radosti. Upletla jsm pomlázku.
Jitka Caklová
Jakýpak průšvih, když se dílo daří. Mazance mám pečené a kuře s nádivkou bude k večeři, přijedou mladí a zbyde ještě na zítra k obědu. Hlavně, že nám chutná :-)
Eva Klímová
Také jsem v průšvihu , právě vytahuji nádivku z trouby / a ta je navíc s uzeným masem/ Ta se ale povedla . . . . . Veselé a pohodové velikonoční svátky všem
Alena Švancarová
Tak to je velký průšvih,chystám se péct mazance.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.