Ze zajímavostí krkonošské obce Křížlice
Evangelický kostel v Křížlicích, FOTO: M. Richterová

Ze zajímavostí krkonošské obce Křížlice

16. 4. 2023

Křížlice jsou dnes součástí obce Jestřabí v Krkonoších, nacházejí se asi 6 km severně od Jilemnice. Než spatříme samotnou obec, povšimneme si nejprve její dominanty, bílého kostelíku, stojícího na vyvýšené louce těsně za obcí. V pozadí uvidíme vrchy Přední a Zadní Žalý, pod nimi Benecko.

První zmínky o zdejším osídlení jsou z roku 1492, dřevěný kostelík však zde stál již od roku 1358. V 15. st. byl využíván církví podobojí, jelikož v tomto kraji docházelo k rozvoji protestantství. Po bitvě na Bílé hoře byla sice nekatolická vyznání zapovězena, ale sem, do odlehlého koutu hor, jakoby zákaz nedošel. Po vydání tolerančního patentu Josefem II. v roce 1781 vznikl v Křížlicích, a to o rok později, největší evangelický sbor v Čechách a přihlásil se k luterskému vyznání.

Vyvstala potřeba vlastního kostela. Protestantům se podařilo shromáždit patřičný finanční obnos na jeho výstavbu, pozemek byl věnován místním sedlákem a začátkem roku 1786 byl kostel posvěcen. Varhany byly díky sbírkám postaveny v roce 1842, roku 1878 byla dostavěna věž. V roce 1881 byly na věži instalovány tři zvony, Víra, Naděje a Láska, které se během 2. sv. války podařilo ubránit před rekvírováním. V roce 1918 se zdejší sbor stal součástí Českobratrské církve evangelické. Od roku 2019 je kostel památkově chráněn.

Bílý kostelík, který se pěkně vyjímá na zelené louce, je obklopený malým hřbitovem a stojí kousek za vesnicí. Jeho zvony bývají slyšet daleko po horských stráních a údolích. Uvnitř má původní, skromné vybavení, trochu jiné než známe z katolických kostelů. Kazatelna s typickou bíle natřenou vyřezávanou luterskou zahrádkou je umístěna nad malým oltářem s kalichem, naproti oltáři jsou nahoře varhany a po bocích jsou starobylé dřevěné galerie podepřené dřevěnými sloupy. V přízemí jsou původní dřevěné hrubé lavice.

Na prostranství před kostelíkem se koná vždy druhou sobotu v září minifestival Křížlické podletí, finanční výtěžek z něho je střádán na opravu kostelní střechy. Při této příležitosti bývá kostelík návštěvníkům otevřený a konají se zde koncerty.

Vnitřek působí dojmem, jako bychom se přenesli do dávných, starých časů.

Právě při Podletí jsem měla možnost se v galerii posadit. Představovala jsem si, jaké to zde bývalo dřív, třeba jak kolem usedají do pořádných zimníků zabalení sousedé po tom, co u vchodu sklepali ze sebe sníh a zaposlouchávají se do zvuků varhan a kázání.

Zajímavostí Křížlic je, že v obci stojí ještě jeden kostel, katolický Kostel sv. Jana Křtitele z roku 1814, postavený v empírovém slohu. Je také se hřbitůvkem, s farou a je památkově chráněn od roku 2022.

V Křížlicích se nachází i nedávno zbudovaná naučná stezka ,,Po zarostlých místech Kavánových obrazů“, která zájemce provede po místech, kde své obrazy maloval slavný akademický malíř František Kaván (1866-1941), rodák ze sousední Víchovské Lhoty. Půjdeme-li po stezce, najdeme 12 stanovišť, na kterých je vždy umístěný obraz Fr. Kavána, natočený tak, abychom poznali, odkud malíř pozoroval krajinu, co viděl před sebou a co maloval. I my se můžeme zahledět do krajiny, hledat shody a rozdíly v obraze, vnímat působení času v krajině. Můžeme si představit, jak tu malíř stál u stojanu, v zimě i několik hodin mu nohy mrzly ve sněhu, a snažil se zachytit krásu své domoviny, milovaných hor.

Při pohledu na blízké hory, na jejich velikost, co do výšky i věku, si možná připomeneme, jak kratičký je náš čas tady na Zemi a jak je dobré si vážit každého okamžiku. Jak dobré by bylo žít v souladu nejen s přírodou, ale aby ve shodě žili i lidé mezi sebou.

 

Křížlice jsou můj oblíbený cíl při toulkách Krkonošemi, fotky jsou pořízené mobilem při procházce v dešti. Informace jsem vyhledala na internetu.  

 

 

cestování Do stovky 2023 města a obce
Hodnocení:
(5.1 b. / 16 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Martina Růžičková
Děkuji za hezké vyprávění o historii malebného kostelíku i o zajímavé stezce s obrazy Františka Kavána. Krkonoše mám moc ráda, ale tento kout neznám. Fotky se navzdory dešti povedly. Moc se mi líbí ta první s cestou. :-)
Miloslava Richterová
Děkuji vám všem a jak píše Sonička, krás je kolem nás mnoho, ale to je přece dobře, že ? :-)
Zuzana Pivcová
Bydleli jsme v Podkrkonoší. Tohle je na mě už moc do hor. O to víc děkuji za informaci.
Soňa Prachfeldová
Miluji atmosféru starých kostelů a památek. Obdivuji stavitelský um, co vše si tyto kostely a kostelíčky musí pamatovat, čím vším krajina a lidé v ní prošli. Tuto krajinu bych také ráda více poznala. Naposledy jsem byla v Jilemnici, krasný zámek a Zvědavá ulička. Ale těch nádher je tak mnoho, to by člověk musel být poutníkem, jen chodit, dívat se. Díky Mílo, zase jeden krásný kus histori a ještě lepší je, že to kolem žije.
Miloslava Richterová
Děkuji čtenářům za přečtení i za vaše odpovědi. Vlaďko, však jsem si taky na tebe vzpomněla :-)
Jitka Hašková
Děkuji za hezký článek. I když jsem jezdila do Krkonoš hodně, tak tento krásný kout neznám.
Alena Vávrová
Také mám ráda naše hory Krkonoše a na Benecku jsme bývali velmi často na podnikové rekreaci. Na Žalý jsme vyšli na rozhlednu, ale Křížlice nepamatuji.
Taťana Veselá
Krkonoše miluji, na Benecku jsme byli kdysi na putovní dovolené. Křížlice neznám, děkuji za tip :-)
Alena Velková
Ta naučná stezka Františka Kavána mě zaujala...díky za inspiraci.
Hana Rypáčková
Líbí se mi cestovat po místech s názvem kříž..

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.