Hlaváčková stráň v Klenči
Všechny fotografie: Alena Tollarová

Hlaváčková stráň v Klenči

22. 4. 2023

Nevím, jak jste na tom vy ve chvíli, kdy sluneční paprsek zavelí k útoku a mlaďoučká zelená travička začíná špičičky prostrkovat starou uschlou trávou. Mě přepadne chvění kolem žaludku, nemám stání, pozoruji vývoj počasí a nutně potřebuji vyrazit na stráně.

Mám svoje místa, která musím vidět zas a znovu. Mezi ně patří i hlaváčkové a koniklecové stráně a pohled na zlatá sluníčka hlaváčků a fialové chlupaté zvonky konikleců se mi nikdy nepřejí. Kolem poloviny března začínají pomalu zdobit stráně a v dubnu dosahují největšího rozkvětu. Zatímco za koniklecy pěšky nedojdu, hlaváčkové stráně mám za humny rovnou dvě. Jedna z nich je schovaná v polích a vědí o ní jen místní, o té psát nebudu. Druhá je kousek pod Řípem. Ta je známá a opatřená informační tabulí. Říp z ní sice neuvidíte, ale stačí obejít stráň po cestě a na druhou stranu a budete ho mít jako na talíři. Přírodní památku Lagroun najdete v obci Kleneč.

V neděli odpoledne vysvitlo sluníčko a rozhodla jsem se podívat, jak si hlaváčky vedou. Stráň je sice dost prudká a střevíčky na podpatku se do ní zrovna nehodí, ale jen trochu zdatná "horská koza" v teniskách si poradí. Hlaváčky nastavují tvářičky sluníčku, ve slunci se jen lesknou a lákají hmyz k hostině. Nad strání je lavička, kde můžete posedět a jen tak lelkovat a kochat se.

Nevím, jak kdo, ale já si po dobrém obědě ráda dám ještě zákusek. Pro dnešek to bude vycházka z Klenče přes brod na potoce Čepel ke staré usedlosti Vladimírov na samotě uprostřed krajiny pod Řípem. Toto léta opuštěné hospodářství se postupně opravuje a vrací se mu původní podoba. Polní cesty mě dovedou do vsi Vesce a kolem hospůdky Štípárna alejí Svatopluka Čecha do Roudnice nad Labem. Stihla jsem dojít tak tak před dalším z četných deštů. 

Do stovky 2023 fotografování příroda
Hodnocení:
(4.9 b. / 27 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Alena Velková
Výlet neměl chybu!
Irena Mertová
Krásné fotky:-)
Marie Ženatová
Milá Alenko*, díky moc za zajímavý článeček a tu žlutou* nádheru - také ji mám moc a moc ráda ♥ ♥ ♥
Alena Vávrová
Jako vždy - moc krásný výlet a fotky!
Marie Novotná
Takový krásy je kolem tebe a tak pěkně jsi je nafotila a nám tady na íčku ukázala.Díky.
Dana Kolářová
Díky za "zákusek", moc dobrý.
Věra Ježková
Ráda jsem se podívala. I když sluneční paprsky mě nikam nevyhánějí. :-)
Anna Potůčková
Hezká a určitě příjemné toulání krásnou přírodou plnou krásných jarních žlutých květů hlaváčků. Ráda jsem se na fotky podívala, žlutá k jaru neodmyslitelně patří a přírodu zdobí. A v zeleni je to prostě nádhera.
Zuzana Pivcová
Jsou krásné a fotka taky.
Lenka Kočandrlová
Mám svoje vlastní hlaváčky na zahradě,také se zrovna rozkvetly.... Koniklece ještě nekvetou a taky se těším na modré zvony hořců....V naší oblasti máme upolíny, také chráněné,kdysi jich bylo všude plno,nyní znám jen jedno místo,kde ještě jsou....

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.