Otevřený dopis
Ilustrační foto: Pixabay

Otevřený dopis

30. 4. 2023

Vážená paní Pernická,

se zájmem jsem si přečetl článek na www.palamentnilisty.cz. Moc z toho radost nemám. Váš nápis spustil vlnu nenávisti. Já mám raději, když se lidi milují, než nenávidí. Na vaší prodejně jste umístila ceduli: „Nepečeme z ukrajinského obilí“. Píšete, že vás kvůli tomu šikanují a prý jste proruská. Nevím, proč jste si to tam dávala. Jako marketinkový tah a reklama výborně. Jenže to spouští nenávist a také jaký je jiný důvod?

Z ukrajinského obilí u nás skoro nikdo nepeče, ale to hlavní. Ukrajinské, stejně jako naše a jiné, není jedovaté. Byly nějaké záchyty na pesticidy a možná i plesnivé. Jenže ty jsou relativně srovnatelné kontrolami obilí z jiných zemi, i tuzemského obilí. Proč ten „humbunk“ vznikl? Je to obrana proti dovozu levného ukrajinského obilí, které konkuruje zemědělcům EU. Nic víc. Manipulace s veřejným míněním. Tanky vám pošleme. Zabíjejte, ale levné obilí od vás nechceme. Víte, kolik milionů tun lidé v EU spotřebují? Těch pár nevyhovujících šarží je jako zrnko v písku. Navíc v sile se to zředí a potom to ani limitu nedosáhne. EU proto má dobře vypracovaný systém bezpečnosti potravin. Každá závadná šarže potravin se musí dohledat a zničit. Je to pouze hnusný boj konkurence, které podněcuje vášně a mě osobně se z toho zvedá žaludek. Stejné to bylo před léty s polskými potravinami. Sám jsem vzorky do laboratoří tehdy odebíral. Ministerstvo nás nutilo kontrolovat jen toto zboží. Naštěstí dnes mají rozum. Poláci si na nás stěžovali v Bruselu a dnes to dělají ještě horší. Zakazují obilí ve velkém. Bez důkazů.

Teď po odborné úrovni. Máte pravdu. Uvedený mlýn, od kterého nakupujete mouku, dodává pro pekaře a cukráře jedny z nejlepších mouk v ČR. Obsahují větší procento lepku, které potřebujete, aby pečivo bylo pružné a drželo klenbu. Více jak 20 let jsem tam chodil na kontrolu a doporučuji jejich mouku hospodyňkám. Má žena peče výhradně z jejích výrobků. Problémy jsem nikdy tam neměl. Dnes kolem potravin se rozpoutala ohromná manipulace. Například v reklamě výrobci se chválí, že mají potraviny bez „éček“. To je další blbost. Třeba E100 je neškodné koření kurkuma. Další jsou emulgátory a další přídatné potraviny nutné k výrobě potravin. Vše musí splňovat požadavky evropského a našeho potravinového práva. Určitě jdou vaše výrobky na odbyt a jsou kvalitní. Myslím si, že je zbytečné si dělat reklamu tímto kontraverzním způsobem, který budí vášně a nenávist.

Váš případ je názorný. Lidé ze sdělovacíh prostředků se dozví polopravdy, někdy v našem případě i lži a podle toho si tvoří názor. Nemají ty potřebné informace, nejsou z oboru a potom se stávají loutky v nějaké vysoké hře producentů potravin, výrobců léků, energií a dalších, dovozců, polititiků a dalších zájmových skupin. Bohužel, takový svět je od nepaměti. Jak se bránit? Nevěřit, ověřit nebo aspoň být kritický.

 

Mgr. Jindřich Berka

Inspektor a auditor systému bezpečnosti a jakosti v orgánu státního dozoru na penzi. Bývalý mlynář, který dvacet let pracoval v různých funkcích ve mlýnech. 

 

potraviny Ukrajina
Hodnocení:
(5.1 b. / 17 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Ludmila Černá
Pane Berka, článek, na který reagujete, jsem nečetla, ale varování před ukrajinskou pšenicí jsem zaznamenala. Děkuji za Vaši reakci. Denně se na nás řítí spousty přiblblých zpráv a informací. Proto nemám už hodně let televizi, zprávy typu "Prezident Pavel doporučuje..."ignoruji. Je smutné, že nejvíc se tyhle hoaxy šíří mezi seniory, kteří už by měli mít dostatek zkušeností s "úpravami pravdy" z doby vlády jedné strany.
Jana Jurečková
Přesně tak, kdo má zdravý rozum, nemůže všemu věřit. Také jsem četla, jak je ukrajinská mouka plná pesticidů. Jenže kontroly to neprokázaly a pokud ano toto balení bylo zlikvidováno.
Jitka Hašková
Dobře napsaný článek.
Alena Velková
Dobře jste to napsal...lidem k vytvoření zcestného názoru mnohdy stačí jen zavádějící titulek.
Miloslava Richterová
Nevěřit, jak sám píšete, to je to správné slovo, bohužel, takto dnes žijeme.
Marie Faldynová
Nejlepší kšeft je obchod se strachem. Tohle jezte a budete tu sto let v plném zdraví, tohle nejezte, je to jedovaté. Kdo chce, ať se nechá strašit. Já děkuji Bohu, že mám co jíst a že jsem ve svém věku schopna se o sebe postarat.
Jana Hošková
Souhlasím s vámi, pane Berko, hlavně s posledním odstavcem !Prošla jsem několika zaměstnáními a měla jsem možnost pracovat i v pekárenském průmyslu i v kontrolní organizaci. Takže vím dobře, o čem mluvíte. Dnes se mluví o dezinformacích, ale ty hlavní se na nás denně řítí z televize, tisku a od redaktorů a lidi, kteří nejsou v obraze a nesledují všechno, pak slepě věří všemu.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 18. týden

Tento týden budou otázky v kvízu na téma "Psi". Protože je mezi vámi, čtenáři, mnoho pejskařů, jistě si s otázkami snadno poradíte...