Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus  -  Radujme se, dokud jsme mladí
FOTO: Marie Ženatová

Gaudeamus igitur, iuvenes dum sumus - Radujme se, dokud jsme mladí

28. 4. 2023

Dnešní ráno v Boskovicích bylo velmi studené, ale já si přesto s sebou na delší pěší nákupní cestu vzala svůj foťáček. Udělala jsem moc dobře.  Totiž včera byl den teplejší, já šla také pěšky a už cestou přes náměstí jsem viděla ve výlohách obchodů některá letošní hezká maturitní tabla. Také jsem potkávala několik skupinek veselých budoucích maturantů z Pedagogická školy.

Ano, blíží se maturity. A tak mnozí máme možnost vidět "Poslední zvonění." Je to tradice udržovaná na středních školách, kdy se studenti převlékají do kostýmů a masek a obchází s kasičkami třídy. A často vyrazí i do ulic města, kde jim občas někdo přispěje několika drobnými, kterými pak hlavně uhradí slavnostní ukončení maturit. Byla jsem také mnohými studentkami oslovena, bohužel jsem neměla drobné mince, ale i tak jsem jim všem ze srdce přála, aby jim zkouška dospělosti dobře dopadla.

Vzpomněla jsem si velmi ráda na naše "Poslední zvonění" v roce 1965 a tím jsem se velmi dobře vrátila do hezkého a téměř bezstarostného mládí.

Dnes jsem si vzala s sebou i nějaké kovové mince, protože jsem věděla, že do ulic určitě vyrazí skupinky budoucích maturantů z boskovického Gymnazia, které navštěvují i někteří moji vnuci. Bohužel jsem nikoho nepotkala. Ale při cestě z obchodu na nádraží jsem přece jen jednu skupinku zastihla. Byli všichni veselí, rádi mi zapózovali i když jim byla určitě veliká zima.

A kdy vznikla hezká a vznešená melodie neoficiální Studentské hymny? Už ve 13. století. My starší si můžeme při pohledu na velmi aktivní mládež také dobře zavzpomínat a snad se i jejich elánem a mládím trochu nakazit  -  radovat se s nimi. A moc ze srdce přát, aby se všem zkouška dospělosti dobře vydařila a tím i odstartovala jejich šťastný start a vzlet v jejich dalších životech.

 

 

 

Můj příběh škola
Hodnocení:
(5.1 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Marie Ženatová
Všechny moje milé*, děkuji vám ze srdce moc za vaše dobrá slova*
Soňa Prachfeldová
Zlaté bezstarostné mládí, přeji jim že srdce, že se mládež umi radovat, čas nezastavíme.
Věra Ježková
Poslední zvonění je pěkná tradice. Hezké a téměř bezstarostné mládí jsem rozhodně neměla, na gymnázium nemám dobré vzpomínky. Ale vynahradila mi to pedagogická fakulta.
Daniela Řeřichová
Hezký článek. Poslední zvonění byla hezká tradice, ale zdá se, že se od ní v poslední době upouští. V Praze už nejsou k vidění ani maturitní tabla.
Jitka Hašková
Hezká vzpomínka. měla jsem na střední škole latinu a zpívali jsme si Gaudeamus igitur... Maturovala jsem v roce 1962.
Helena Přibilová
Jako mnozí čtenáři také já ráda vzpomínám na svá studentská léta. Na SPŠ oděvní v Prostějově bylo navíc tradicí, že se před Vánocemi konaly tzv. "zpěvy na schodech". Byla to taková recese podobná "poslednímu zvonění", kdy studentky maturitních ročníků parodovaly známé písně pro pobavení, ale zároveň poděkování profesorům.
Dana Puchalská
Ano, poslední zvonění má svoje neopakovatelné kouzlo.... :-) :-)
Taťana Veselá
Poslední zvonění bylo boží, zrovna nedávno jsem našla i fotky :)
Naděžda Špásová
Na tohle si taky pamatuju, běhaly (byly jsme holčičí škola SPŠO) po Holešovicích a loudily korunky. Už se nepamatuju, kolik jsme vyžebraly.
Alena Velková
Článkem jsem si připomněla i naše poslední zvonění...jako by to bylo včera :-)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.