RSTV RNKL ZCV?
Ilustrační foto: Pixabay

RSTV RNKL ZCV?

29. 4. 2023

Vzpomněl jsem si na jazykové hádanky, které jsme si tu kdysi dávali. Neposílám zkratky, nýbrž shluk souhlásek, který se vyskytuje v českých slovech. Uhodnete, ve kterých? Příklad: skupina RST se objevuje ve slovech prst, srst, versta (toto slovo současná mládež už snad ani nezná).

Kdyby se vám to nepovedlo, tak pozítří tu najdete vyluštění. Hádanky nemám odněkud opsané, shromažďoval jsem si je nějakou dobu…  

Takže ve kterém českém slovu je následující skupina hlásek?

 

Nejdřív pět lehkých na rozcvičení:

CTV

HC

KLN

LSTR

 

A co tyhle?

RHN

RNKL

RSKL

RSTV

RVSTV

RZL

ŘSTV

ZCV

ZPLS

ZST

 

Fotohádanky
Hodnocení:
(5 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Oldřich Čepelka
Dobře vy!
ivana kosťunová
Ale koukám, že už je to vyluštěné - nevadí, aspoň jsem trochu potrápila mozek. Nervstvo- to je to, co jsem nevěděla, :))
ivana kosťunová
1. Kočce,řeznictví, lehce, klnout, polstrovaný, 2.Zdrhnout, brnkl, prskl,zvěrstvo, vrzl, pekařství,zozcvička, zplstnatění, rozstřel. Jedno nevím, ale třeba mě ještě něco napadne.
Oldřich Čepelka
Zuzko, Marcelo a Jano, dnes i Vlasto - velká pochvala! Je viděšt, že jste (jsme) neztratili znalost češtziny ani cit pro ni. Včera jsem někde četl "viset" a "nabít" místo "nabýt". Smutné. Píšu článek na téma "já a čeština", doufám jen originální případy z mého bohatého jazykového života. Pokud možno nebudu psát, co jsem zaslechl jinde, např. že slovo město se skloňuje "město, toběsto, jemusto, námsto, vámsto, jimsto". To je dobrý vtip, ale není to nechtěný překlep. Těch jsem měl spoustu. Třeba když jsem chtěl napsat pecka, ale místo klávesy E jsem se trefil vedle...
Zuzana Pivcová
Oldřichu, a pochvala nebude? :-D :-D
Oldřich Čepelka
Chudáci cizinci, co, tohle vyslovovat. Já tady jen okopíruju, co jsem k tomu měl a většinou máte totéž. CČ → lecčems CTV → např. kadeřnictví, řeznictví, proroctví, letectví HC → lehce, chceme KLN → klnout LSTR → vypolstrovat RHN → zdrhnout RNKL scvrnkls → Prst scvrnkl hrst srst(i) RSKL → prskl RSTV → vrstva, čerstvý RVSTV → nervstvo RZL → zmrzlina ŘSTV → např. pekařství ZCV → zcvoknout se ZPLS → zplstnatět ZST → rozstřílet
Vlasta Ledlová
Díky za zajímavou slovní rozcvičku. Podařilo se mi najít slova na všechny shluky kromě KLN. Nakonec jsem to vzdala a našla na Googlu slovo klnout. Teď jsem zvědavá na vaše rozluštění.
Zuzana Pivcová
My jsme s Marcelou zjistily, že tu napsala příklady Jana, ale opravdu jsme je nečetly a šly hned na článek. Daly jsme hlavy dohromady a vymyslely (v několika případech je víc možností) tyto příklady: Racčí, proroctví, lehce, klnout, polstrovat. Drhnout, brnkl, prskl, bratrstvo, nervstvo, brzlík, vinařství, rozcvička, zplstnatět, bezstarostný.........P. S. vybavila jsem si slovo klnout ve smyslu lát někomu (staré slovo), Marcela řekla proklínat ho.
Jana Kollinová
Máte recht! :-)
Oldřich Čepelka
Ale odklon to není (KLN) a pár zůstalo nevyluštěných...

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.