FEJETON: O nablblém bobrovi a sladké slečně Kiki
Ilustrace: Tomáš Polák. Poskytnuto portálu i60

FEJETON: O nablblém bobrovi a sladké slečně Kiki

7. 5. 2023

Tohle je určitě ta nejpoťapanější sázka, jakou Tonda s Honzou spolu uzavřeli, a to jsme přitom u těchhle dvou sázkových šílenců na ledacos zvyklí. Sázejí se o kdejakou pitominu už přes padesát let, přesněji řečeno od chvíle, kdy spolu usedli do jedné lavice na textilní průmyslovce v Liberci.

Vyprávěli nám, že vůbec první sázku uzavřeli při písemce z tkalcovství už v prvním járu. Spočívala v tom, že kdo dostane horší známku, vytrhne ze své učebnice všechny stránky příslušné kapitoly a sežere je. Oba ale naštěstí dostali za čtyři mínus, takže se nic nežralo. Honza ale přece jen zvítězil, protože z opravného zkoušení u tabule dostal trojku s výstrahou, kdežto Toncek čistou čtyřku, takže musel vlastním chrupem přehlodat asi pěticentimetrovou borovicovou větev. „Vypadal tenkrát jako nablblej bobr,“ lebedí si dodnes Honza, ale Tonda mu nezůstává nic dlužnej: „…ty jsi zase vypadal jako sladká slečna Kiki, když jsi špacíroval v těch kurvích silonkách.“ Tak tohle nás zajímá. Dozvídáme se, že po prohrané sázce kdo dučůrá vejš na sloup veřejného osvětlení musel v roce 1970 Honza týden chodit po Liberci v šortkách a elegantních síťových dámských punčocháčích. On ale dodnes tuto porážku považuje za nespravedlivou, protože prohrál pouze o čtyři centimetry, přičemž Tonda je o celých šest cenťáků vyšší.

Jak říkám, ti dva se při svých sázkových soubojích nezastaví před ničím. Tentokrát ale už fakt jde o záležitost fatální až démonickou. Uzavřeli totiž dohodu, že když tento ročník fotbalové ligy vyhraje Sparta, dá si zarytý slávista Tonda vytetovat na levé předloktí sparťanský znak a nápis „Sparta je nejlepší!“ A naopak, v případě prvenství Slavie bude celoživotní skalní sparťan Honza povinen totéž učinit ve slávistické verzi. Dokonce sepsali dokument o technických parametrech toho tetování – znak musí být vyvedený v barvě a musí mít průměr nejmíň tři centimetry, písmo bude vysoké osm milimetrů.

Naprosté šílenství, oni jsou kvůli fotbalu schopni sáhnout až k doživotnímu sebepoškození, byť si samozřejmě žádný z nich teď vůbec nepřipouští, že to postihne právě jeho. Už loni měli sázku na toto téma, šlo ale jen o celoroční viditelné nošení protivníkova znaku na svrchním oblečení. I to nám připadalo dost kruté, naštěstí ligu nakonec překvapivě vyhrála Plzeň. Naši úlevu tenkrát vyjádřil Olda: „Honza se slávistickou plackou a Toncek se sparťanskou – řeknu vám, to je strašná představa. To by byl pro tuto zemi možná větší průser, než kdyby nám zase vyhořelo Národní divadlo.“

Dokud je ještě čas, pokusili jsme se s oběma stranami sázky odděleně vyjednávat. Poukazovali jsme na trvalost a nevratnost osobní ideové potupy, které bude poražený vystaven, navrhovali spoustu jiných variant sázkové podstaty. Dobračka Alena je dokonce obětavě přemlouvala, ať se vsadí o prachy, že jako naše parta by se případně na poraženého i diskrétně složila. Vše marno! Oba hošani se momentálně vznášejí v oparu očekávání tutového triumfu a při každé příležitosti si to navzájem dávají řádně sežrat: „Ty, Toncku, víš co je důležitý? To, že s tím krásným sparťanským tetováním budeš alespoň na starý kolena malinko sympatičtější chlap.“ „Ty, Honzo, už jsi odnesl do charity všechny svý košile a trika s krátkým rukávem, nebo to uděláš až po skončení ligy?“

Situaci významně komplikuje i skutečnost, že oba kluci jsou rozvedení a nemají tudíž doma obvyklý nadřízený orgán, který by jim tuhle skopičinu zatrhl. Naše parta teď uvažuje, jaké možnosti nám vlastně ještě k odvrácení blížící se tragédie jednoho z kamarádů zbývají. Modlit se, aby zase vyhrála Plzeň? To asi nevyjde, letos je slabší než loni. Zapálit stadiony Sparty i Slavie, všechny jejich hráče a funkcionáře pochytat, unést je někam do méně civilizovaných končin a tam je prodat do otroctví? No jo, ale kde dneska seženeš otrokáře, jenž by chtěl zrovna české fotbalisty, tedy osoby, které o normální práci nemají ani ponětí. Prosadit v parlamentu zrušení fotbalu v Čechách? To také nevyjde, tam se teď hlavně musejí zabývat nebezpečím přílišného bohatnutí důchodců. Se zřejmě nejrealističtější, byť zdánlivě drobátko nehumánní možností přišla dobračka Alena: „Nedá se nic dělat, pánové, budeme muset Tondovi a Honzovi useknout levou ruku v lokti. Určitě se s tím ti dva cvoci smíří líp, než kdyby tam měli mít vytetovanou oslavu úhlavního protivníka.“

Tomáš Polák

Fejetony Tomáše Poláka
Hodnocení:
(5.1 b. / 12 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Humor je kořením života. Kořeníte skvěle.
Jana Vargová
Asi byste měli dát pozor, aby oba sázkaři bez vašeho vědomí nezměnilo místo tetování: třeba na prodloužená záda nebo na čelo. Co pak? Dekapitace? To by byla škoda, přišli bychom o další povedené taškařice vašeho zajímavého společenství. :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.