Ženy, které cestují samy. Každý rok jich přibývá
Ilustrační foto: Pexels

Ženy, které cestují samy. Každý rok jich přibývá

20. 5. 2023

Knihkupectví jsou plná cestopisů napsaných ženami, které vyrážejí samy do světa. Cestovní kanceláře zaznamenávají čím dál větší zájem žen vyjet si na dovolenou bez partnera, bez přátel, bez dětí.

Ženské single cestování se stalo fenoménem a týká se jak mladých dobrodružek, tak dam v seniorském věku.

Když se dříve řeklo slovo cestovatel, většina lidí si představila odvážného muže prozkoumávajícího cizí krajiny. Nyní je však mezi cestovatelkami tolik žen, že se muži dostávají do menšiny. Každý si pod pojmem cestování samozřejmě představuje něco jiného. Někdo prozkoumávání neprostupných pralesů, někdo přejíždění z jednoho řeckého ostrova na druhý, jiný výlet do Říma, další plácnutí se k moři a vycházky do okolních městeček. Ve všech těchto disciplínách jsou však nyní ženy mnohem aktivnější než bývaly. Přestaly mít strach, získaly sebevědomí, ale hlavně poznaly, že být ženou na cestách není nic divného, naopak. Tento trend je na vzestupu několik let a stále nabírá na síle.

„Když jsem před pěti lety poprvé jela sama k moři, bála jsem se, že se na mě lidé budou dívat divně. Co tady ta ženská sama pohledává? Nějaké takové pohledy jsem v autobuse cestou z letiště cítila, přece jen s cestovkou jely samé páry nebo rodiny s dětmi. Ale spíše jsem si jen namlouvala, že lidem připadá divné, že jsem sama, ve skutečnosti je to každému jedno,“ vypráví devětapadesátiletá Zuzana z Ostravska. Když vyjela poprvé sama, byla rok vdovou. „Před tím jsme jezdili k moři s manželem a já si uvědomila, jak moc mi to chybí. Byl to takový pokus o záchranu sama sebe. Poprvé to bylo krušné, bylo mi smutno, byla jsem nejistá, připadalo mi nevhodné jít si sama sednout na jídlo. Teď se naopak na cestách sama cítím nejlépe,“ vysvětluje. Loni byla u moře s kamarádkou, ale říká, že letos opět jede sama. „Je těžké najít někoho, s kým si stoprocentně sednete, tak jsme si trošku lezly na nervy a pro mě to nebylo ono, už jsem si na sólo cestování dost zvykla,“ přiznává.

V poslední době vyráží sama do Řecka, s malou cestovkou, která jí zajistí pobyt a letenku. Na místě se stravuje sama, sama si organizuje výlety. Vyrazila už i sama do Říma, do Florencie, do Londýna. „Dodalo mi to sebevědomí. Moje máma to nechápe, ta pořád říká, že cestovat sama je pro ženu nebezpečné,“ podotýká.

„Počet klientek, které cestují samy, se každoročně zvyšuje, často jde o ženy ve věku mezi čtyřiceti a až šedesáti lety,“ uvedla Andrea Řezníčková z cestovní agentury Invia. Toto je typ cestovatelek, které preferují hotely u moře, klid, pohodu a jistotu, že jim vše zařídí některá cestovní kancelář. Další skupinu single cestovatelek tvoří dobrodružky, které vyrážejí na cesty úplně samy. Samy si koupí letenku, samy si zařídí noclehy, některé ani to ne a cestují se spacákem či stanem. Ano, i mezi tímto typem dobrodruhů v poslední době přibylo mnoho žen a svědčí o tom obrovský nárůst knížek, jejichž autorky popisují, jak přecházely americká pohoří, jihoamerické pralesy nebo putovaly Evropou. V tomto případě jde samozřejmě převážně o mladší fyzicky dobře vybavené ženy, nicméně i ony jsou důkazem toho, jak se postoj k cestování mění. Copak by někdo dříve považoval za běžné, že se třicetiletá žena vypraví na trek a spí v horách sama pod širákem?

Podle údajů americké agentury REI Adventures, která se zaměřuje výlety do divočiny, se za posledních deset let zvýšil počet single cestovatelek o šedesát procent a navíc ženy tvoří téměř šedesát procent jejich klientů. Jezdí s nimi mladá děvčata stejně jako mámy, které si chtějí odpočinout od rodin, i fyzicky zdatné seniorky, které si chtějí splnit sen a vidět nějaké atraktivní exotické místo.

„Hlavní je se nebát. Zpočátku jsem byla vystrašená, když jsem jela sama do Chorvatska a to jsem měla přes cestovku vše zařízené. Jenže jsem byla sama! To pro mě byla noční můra. Ale překonala jsem strach a teď jezdím zásadně single,“ vypráví pětašedesátiletá Táňa. Dostala se do fáze, kdy si sama předem zařídí noclehy, zajistí letenky a vyráží do Itálie nebo na řecké ostrovy. „Takto  sama to pořídím levněji než přes cestovku. No a když chci mít klid a jistotu, využiju služby cestovky. Je to jednoduché. Zpočátku jsem se taky bála, že se nedomluvím. Přece jen jsem z generace, kdy je mi ruština bližší než angličtina. Ale naučila jsem se používat překladač, ruce, nohy. A je to motivace, proč přes zimu chodím do kurzu angličtiny,“ říká.

„Starší lidé někdy mají obavy z toho, že se v cizině nedomluví, ale je to zbytečné. Musím se přiznat, že jazyk je i můj problém, přesto mě nikdy v mém cestovatelském nadšení nebrzdil. Základy jsem se postupně naučil, nosím sebou obrázkový řecký slovník, mám Google překladač. Navíc existují neuvěřitelně chytré věci, jak třeba Vasco překladač, kterému řeknete větu česky a on vám ji přeloží do řečtiny a obráceně,“ uvádí Zdeněk Šenkyřík, zakladatel webu Řecko nás baví, který sdružuje milovníky Řecka a velký znalec této země. I on má zkušenost s tím, že nyní Řecko neprozkoumávají mladí dobrodruzi, ale především lidé středního a vyššího věku, mezi nimiž nechybí zralé dámy.

Většina žen, které se ve středním a vyšším věku rozhodly zkusit vyrazit na cesty samy, se shoduje, že jim první zkušenost výrazně zvedla sebevědomí a nezůstalo pak u jedné cesty.  Naopak, rok od roku se cítí být odvážnější, zkušenější a pouštějí se na zajímavější místa. Zkrátka plní si sny. A je úplně jedno, jestli tím snem bylo vidět Neapol nebo se koupat na ostrově Milos nebo se podívat k Baltu. Podstatné je, že nesedí doma a nestěžují si, že nemají s kým jet nebo že jejich partner s nimi nechce jet. A protože jich přibývá, dodávají tak odvahu dalším a dalším ženám.

 

 

aktivní senioři cestování
Hodnocení:
(4.7 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jitka Caklová
S odstupem času bych cestování brala stejně jako paní Libuše 12:43. Sice pokoj pro jednoho vyjde dráž, ale určitě levněji, než dvojnásobná útrata :-)
Jindřich Berka
Jen nás chlapů ubývá!!! Jsme křehcí. Nevydržíme toho tolik, máme tenký kořínek. Proto vás ženy, prosím. "Pokud chcete, aby partner vám, co nejvíc vydržel. Pečujte o něho, žeňte ho k doktorovi. My si myslíme, že jsme silní, ale je to právě naopak. Děkuji vám včetně mé ženy. Jindra
Libuše Zímová
Kdysi jsem si dala slib že až budu v důchodě začnu cestovat. Psal se rok 2007 a já se vybrala poprvé v životě sama do světa. Prošla jsem cestovky a přitáhla domů spoustu katalogů.A nakonec jsem si vybrala nádherný ostrov Kypr...první životní let letadlem.Udělala jsem dobře byl to zážitek,ovšem v tu dobu jsem ještě neměla počítač.A fotila jsem na kino film,za fotky jsem doma dala majlant.Tak mně uchvátilo cestování že se toulám už 16 let a pořád sama.Má to obrovskou výhodu,nemusím se ohlížet na potřeby partnera kam chce on. Jednu závadu to má a to že musím zaplati dost peněz za pokoj pro jednoho.Ráda se toulám i po zemi České a to dost často.Máme nádhernou zemičku a já miluji poznávání krásných míst.Je mi 74 let a stále mám touhu objevovat svět.A tak držím palce všem co rádi cestují a také se toulají po hezkých místech,ať si užívají pokud je to možné....
Marie Hrádková
Sama necestuji, protože ráda sdílím zážitky s někým. Jednou jsem četla knížku od ženy, která cestovala sama na motorce po Jižní Americe. Nedozvěděla jsem se o těchto zemí, nic, jenom, co se jí pokazilo na motorce, s kým se bavila. Nic o městech, architektuře, přírodě, dojmy, nic.. Akorát napsala Machu Picchu - pecka. Knížku jsem nedočetla.
Karel Hyndrák
Překladač jako Vasco (je dokonalý) vypadá jako větší mobil a stojí klidně 8 000 Kč a má zabudovanou SIM kartu na celou Evropu (to my už teď máme skoro taky - roaming). Nám ale stačí udělat stejnou službu ke stažení zdarma do mobilu aplikace Google Překladač. Funguje na Wifině, ale už teď i na mobilních sítích skoro všude (to dřív nebylo. Jsou to placená data). Když si tam ještě při instalaci zadáte (zafajfkujete) nějaké jazyky (řeči) např. angličtinu, řečtinu a češtinu k provozu offline, pak je omezená služba i bez napojení na Internet. To znamená, že když namíříte foťák na nějaký řecký text (kniha, web, firemní cedule), tak to přeloží do češtiny = pohoda. Totéž je při napsání na klávesnici (funguje jako slovník). Při provozu na Internetu je to pohádka, vyberete si např. čeština - řečtina, zmáčnete Mluv! a řeknete např.:Ahoj Máňo, jak se máš? (ano celá věta). Ono to napíše na displej ten text v češtině, pod tím v řečtině na displej a přečte ho řecky (1x). Za 10 minut budete válet, jako od malička. Hodně to teď používali Češi s uprchlíky.
Alena Gebauerová
Mnohdy jsou příplatky za pokoj dvojnásobné. A mnohdy je to z nutnosti. Už 2x jsme měly s kámoškou zkažené dovolenou protože v hotelech ubývají pokoje s oddělenými postelemi. Je opravdu nevhodné spát spolu na posteli typu letiště a ještě pod jednou dekou nebo prostěradlem, copak jezdí spolu jen lesbické páry?
Lenka Kočandrlová
Tak nějak se mi už nikam nechce....Jó za mlada,to bych poznávala svět ze všech stran,určitě bych po cestě našla spřízněné duše.Bohužel jsme si mohli tak leda trhnout,pak už byly děti a starosti,no a nyní stará kolena,co spí nejraději ve své posteli doma. Stačí mi dívat se na cestopisy,nebo si o tom přečíst,ale nemrzí mne,že ten svět neuvidím na vlastní oči.
Vlasta Štolůnová
Nevidím žádnou odvahu v tom jet sama, ale s cestovkou. Spíš je to pořád pocit upozaděnosti a nízkého sebevědomí. Cestovat sama znamená nejprve zvládnout alespoň. částečně nejlépe angličtinu. Potom si udělat jasnou představu kam chci a co tam chci vidět. Pak si koupit nějakého knižního průvodce a prostudovat si na internetu další informace a zkušenosti jiných cestovatelů. A samozřejmě mít dobrou mapu, nejen na Googlu. No a nakonec si zajistit letenku nebo něco jiného a pobyt. Mě je 65 let a dělám to tak už patnáct let.
Jarmila Fialová
Cizina mě neláká, protože u nás je spousta krásných míst, kde jsem ještě nebyla. Jezdím sama a celkem snadno najdu levné ubytování pro jednoho. Léta jsem jezdila na Šumavu, letos budu v Jizerkách a na Náchodsku
Marie Faldynová
Cestovat sama je výhodné v tom, že si udělám kdy chci co chci, ale nevýhodné v tom, že jsem na všechno sama. Ale pořád lepší, než sedět doma.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 13. týden

Na Zelený čtvrtek začíná na státních hradech a zámcích turistická sezona. Tak si vyzkoušíme vaše znalosti na téma "České hrady a zámky."

AKTUÁLNÍ ANKETA

Provedli jste nějaké úpravy svého bytu či domu na stáří? (sprchový kout místo vany, bezpečnostní madla, bezbariérové prahy apod.)

Ano, úpravy bytu jsem (jsme provedli)

29%

Ano, ale zatím jen částečně

15%

Nevím, jaké úpravy by to měly být

11%

Ne, ale zvažujeme to

13%

Ne, o žádných úpravách neuvažuji

17%

Ne, protože na to nemám peníze

15%