Fortna – okouzlující místo nejen pro rozjímání
FPOTO: Dušan Brabec

Fortna – okouzlující místo nejen pro rozjímání

18. 5. 2023

Fortna je klášterem řádu bosých karmelitánů. Objekt s kostelem sv. Benedikta na Hradčanském náměstí v Praze jen málokdo zná, a to přesto, že je veřejnosti přístupný.

Řád bosých karmelitánů je řeholní řád, který vznikl reformou původního karmelitánského řádu sv. Terezií z Ávily a sv. Janem od Kříže ve druhé polovině 16. století ve Španělsku a jeho následným oddělením od původního řádu roku 1593.

V Česku existují komunity ve Slaném (klášter Slaný, který řád převzal v roce 1997 od františkánů) a v Praze na Malé Straně u kostela Panny Marie Vítězné (klášter bosých karmelitánů „U Pražského Jezulátka“, kam se řád vrátil po více než dvoustech letech v roce 1993) a právě též na Hradčanech (Fortna, kam řád přišel teprve v roce 2020 poté, co se z něho do svého nového kláštera v Drastech u Prahy přestěhovaly bosé karmelitky). Historii tohoto místa lze shlédnou na krátkém videu:

 

 

Výraz „karmel“ znamená hebrejsky zahrada a je to pohoří nad izraelským městem Haifa vybíhajícím do Středozemního moře, které je spojené s příběhem a působením starozákonního proroka Eliáše, a kde má karmelitský řád své kořeny. Obecně se řád bosých karmelitánů věnuje tiché modlitbě v komunitě a práci s lidmi. I proto se stal hradčanský klášter otevřeným domem spirituality. Kromě různých kurzů, meditací, psychologických konzultací, osobního koučinku, pravidelných setkání a nedělních mší je nabízen též pobyt v tichu s ubytováním v jednoduše, ale vkusně a účelně zařízených 25 pokojích k zastavení, ztišení a odpočinku pro načerpání sil do dalších dnů zejména v dnešní nelehké době.

Nicméně je zde také možnost zastavit se zcela individuálně, zazvonit na nenápadný zvonek u vchodových dveří s cedulkou Fortna a jen sám či s partnerem se na chvíli ponořit v rajské zahradě osázené stromy, keři a květinami (aktuálně různobarevně kvetoucími tulipány) s nádherným výhledem na Prahu do nadčasového ducha tohoto místa. Posadit se a vnitřně si sám zameditovat.

Optimální je zajít mezi 9 a 17 hodinou. Podrobnosti o Fortně lze nalézt na odkazu www.fortna.eu.

 

 

cestování památky Praha
Autor: Dušan Brabec
Hodnocení:
(5 b. / 11 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Dušan Brabec
Pouze doplňuji, že o Fortně běžel rovněž pořad Z Metropole 8.4.2023 na ČT - viz https://www.ceskatelevize.cz/porady/10116288835-z-metropole/223411058230014/
Soňa Prachfeldová
Určitě by bylo zajímavé se tam podívat.
Martina Růžičková
Moc děkuji za zajímavý tip. Netušila jsem, že je objekt přístupný.
Blanka Lazarová
Šla jsem okolo cca před týdnem. Tak tam zavítám někdy příště. Díky za informace. :-)
Helena Přibilová
Děkuji za velmi zajímavé informace. Ráda do tohoto kláštera zavítám.
Alena Velková
Pro mě nová informace...V kostele jsem sice byla asi před rokem, ale nevěděla jsem, že je možné jít i do zahrady.
Jana Šenbergerová
Díky za zajímavé informace.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.