O královi v klobouku
Všechny fotograsfie: Jana Hošková

O královi v klobouku

21. 5. 2023

V nemocnici v Praze na Karlově náměstí stojí v malém parčíku socha. Je to socha „Krále v klobouku“, jak se mu prý říkalo a „Přítele prostého lidu“. Stála jsem tuhle před ní, dívala se mu do tváře a vzpomínala, co všechno o něm vím.

A pociťovala jsem respekt, obdiv a úctu. Napsalo se toho o něm hodně, že ne všechno se mu povedlo (jak jinak), ale jeho práce a skutky mluví dodnes za něj.

Pražská Všeobecná fakultní nemocnice, sídlící na Karlově náměstí, vděčí za svůj vznik císaři Josefu II. Jeho majestát brzy po svém nástupu na trůn – v r. 1781 – vydal tzv. direktivní pravidla, v nichž bylo stanoveno, jakým způsobem mají být vybudovány zdravotní ústavy. Všeobecné nemocnice měly pečovat o chudé nemocné, v porodnicích měly rodit nemajetné rodičky. Součástí nemocnice měly být i nalezince, sirotčince, chorobince pro chudé, chronicky nemocné pacienty a blázince.

Josef II. byl vymodleným synem Marie Terezie po třech dcerách, tedy synem pokrokové panovnice a navzdory tomu, že byl v době svého dospívání považován u dvora za slabomyslného, dokázal prý už jako šestiletý číst a psát v několika jazycích a v mnohém předčil své učitele. Stal se skutečným osvícencem na trůnu a některé z jeho reforem ho natrvalo zapsaly do učebnic dějepisu, i když do smrti své matky žil vlastně v jejím stínu.

Potom se však pustil s vervou do práce. Snad si tak vynahrazoval soukromý život, který pro něj nebyl příliš příznivý, spíš smutný - zemřely mu totiž obě jeho manželky i dvě dcerky. Jako by tušil, že i jemu nezbývá mnoho času na jeho reformy, pracoval denně spousty hodin. Sám totiž zemřel brzo, zřejmě na tuberkulózu a přepracování.

Byl monarchou, který podnikal spoustu cest, poznával zemi i prostý lid, byl v chudobincích, sfáral do šachty, nechal se údajně zavřít i do vězení a zažil hladomor v Čechách. Přesto, že prosazoval germanizaci a odmítal se stát českým králem, jako první Habsburk se naučil česky. Během deseti let jeho vlády prošla habsburská říše větší proměnou než za celé století. Pracoval až osmnáct hodin denně a v průběhu své vlády vydal přes 6000 výnosů.

Své reformy začal prosazovat u církve. V roce 1782 nechal zrušit nepotřebné řády a kláštery. Ponechal jen ty, které se věnovaly charitě, vědecko-pedagogické činnosti nebo péči o nemocné. Pouhé rozjímání bylo pro Josefa zbytečné. Mezi jeho další významné reformy patří zrušení cenzury a nevolnictví nebo vydání tolerančního patentu, který byl prvním krokem k nastolení náboženské svobody. Celkově přispěl k hospodářskému rozvoji monarchie, posílení armády, centralizaci moci, přeměnil trestní právo, zavedl reformy školství a zřídil sítě nemocnic.

Pro některé byl prý ale idealista s despotickou povahou, který toužil napravit svět…opět  zde platí ono okřídlené rčení : Není na světě člověk ten, jenž by se zavděčil lidem všem.

Ale tento idealista zajistil i další změny, například zlepšení postavení Židů, kteří se od té doby mohli věnovat většině běžných povolání, studovat na univerzitách, v některých oblastech dokonce mohli vlastnit půdu.

Provedl například reformu trestního práva, jíž v podstatě zrušil trest smrti. Zavedl nové úřady a úřední hodiny, zřídil síť nemocnic, porodnic, nalezinců, blázinec, reformoval školství. Díky němu bylo zrušeno nevolnictví a nahrazeno mírnějším poddanstvím a nadále byla zachována robota, prakticky až do roku 1848. Poddaní již nepotřebovali souhlas vrchnosti k odstěhování z panství, nebo když chtěli uzavřít sňatek s osobou žijící mimo panství, či když chtěli dát své děti vyučit řemeslu či studovat. Z poddanství rovněž bylo možné se vykoupit.

Nepřímým důsledkem tohoto opatření byl nárůst vzdělanosti a podnikatelské činnosti, což výrazně podpořilo průmyslovou revoluci v českých zemích. Možnost stěhování do měst podpořilo i český živel ve městech. Takže i díky tomu vlastně naše země začala vzkvétat.

Mimoděk mne napadá: To se mu to reformovalo, když byl vládcem, co rozhodl, to muselo platit a nikdo mu do toho nesměl „kecat“. Štěstím samozřejmě bylo, že byl vladařem osvíceným a evidentně rozumným.

Josef II. byl na sebe velmi přísný. Chtěl stihnout vše. Běžně prý pracoval 18 hodin denně. Sám při svých cestách poznal realitu života v říši. Často cestoval na zapřenou pod jménem hrabě Falkenštejn. Nasadil laťku příliš vysoko a zvolil tempo, na jaké společnost nebyla připravena.

Devět let před svou smrtí (v únoru 1781) napsal arcibiskupu solnohradskému:"Říše, kterou spravuji, musí býti spravována dle mých zásad; předsudky, fanatism, stranictví a otroctví ducha musí býti potlačeno, a každý poddaný musí býti dosazen v požívání svobod občanských."

Josef II. zkrátka viděl do budoucnosti, to je umožněno jen málokomu, to je dopřáno jen opravdovým vizionářům a je to vlastně dar. 

Po staletích se ovšem něco nezměnilo, či změnilo ? V pamětním spisu Josefa II. z roku 1771 si můžeme přečíst následující řádky:

"A tak byly mezi ministry pořádány hotové dražby na královské milosti, na zvýšení platů, na čestné tituly, postupy a řády. Každý z ministrů nutně potřeboval svých podřízených jednak k zvýšení své vážnosti a k vykonávání prací, jež pak vydával za své, jednak k vyhledávání malých a tajných intrik. Z toho pak vznikl úmyslný úskok na státní pokladnu; v tom byla příčina, že všechny úřady byly rozmnožovány, zřizována místa nových zbytečných prezidentů, neschopní lidé podržováni a povyšováni, a jim po bok ustaveni jiní, aby za ně pracovali…"

Škoda, že takových „osvícených“ se nerodí víc…

historie města a obce Praha
Hodnocení:
(5 b. / 21 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Hošková
Díky za všechny vaše příspěvky! Samozřejmě-kdo by neměl rád chválu a miloval kritiku - ale i ta kritika je nutná. Aby si člověk nemyslel,že snad vyrostl do nebe. Nikdo nejsme dokonalý a každý děláme chyby. Já nejdřív vždycky přemýšlím,zda není kritika náhodou oprávněná. A jelikož beru většinou všechno s humorem,snažím se leccos zlehčit. V písemném projevu to ale může kolikrát vyznít úplně jinak,než když to říkáte z očí do očí.Takže podle mne kritika musí být,ale nesmí být zlá a ubližující. S pí Modrou to není tak zlé a já se těším na nějaky ten její článek. Když bude dobrý,tak samozřejmě pochválím!!! :-)) .
Jaroslava Handlová
Příspěvek považuji za velmi dobře zpracované informace o osobnosti Josefa II. Janě Hoškové děkuji i za její dříve publikované články. Dost dobře nechápu kritickou reakci paní Evy Modré a ráda bych od ní viděla nějaký její stylisticky dokonalý příspěvek. Kritizovat je lehké, ale učinit cokoliv na výbornou je mnohem těžší.
Martina Růžičková
Děkuji za zajímavý článek. O té soše jsem neměla tušení.
Naděžda Špásová
Jano, nevím, proč se rozčilujete, já jsem si to nevymyslela, jsou to povinné údaje při registraci na íčko. Máte vzkaz.
Jana Hošková
Dodatek: Ty otazníky tam nepatří,jen se mi psalo hůř než na PC.
Jana Hošková
Tak předně musím reagovat na pár věcí - nejsem robot,nenosím všechny informace v hlavě,to nedokáže nikdo,takže samozřejmě čerpám kolikrát informace do svých článků z různých zdrojů a nečiním tak určitě sama. Snažím se psát o tom,co mne zajímá a myslím si,že by mohlo zajímat i ostatní. Pokud to někoho nezajímá,je nejjednodušší to zkrátka nečíst.Paní Špásová toho možná ví víc a ještě k tomu potřebuje nevímproč,znát mé míry a váhy?- takže měřím asi 172,jestli jsem se už svými skoro 70 lety nezmenšila,fotku jsem na profilu měla hned ze začátku,jestli na ní tak trváte,tak vám ji pošlu. Myslím si,že víc než míry a váhy o mne vypovídají mé články. A abych nezapomněla-mé vzdělání je jenom středoškolské. Ale představte si,že já hodnotím lidi podle docela jiných měřítek.?
Soňa Prachfeldová
Mně se článek moc se líbil, kéž by současní demokratičtí představitelé státu pracovali více pro rozvoj naší země.
Alena Velková
Článek je zajímavý.
Zuzana Pivcová
Napsat při svém vstupu na portál o prvním článku, že je stylisticky chabý, to jste tedy odbornice, paní Modrá. Budete přispívat i Vy?
Naděžda Špásová
O tomto císaři leccos vím, ovšem o vás nevím nic. Váš profil, kromě Prahy, zeje prázdnotou. V pravidlech íčka je uvedeno, že se má uvést kromě jména a místa také věk, případně profese a fotografie. Je to slušnost.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.