Audrey Hepburnová zůstane navždy symbolem křehké krásy
FOTO: wikimedia.commons

Audrey Hepburnová zůstane navždy symbolem křehké krásy

21. 1. 2018

Její křehký půvab povznášel duši a otevíral dveře ke krásným pocitům. Americká herečka Audrey Hepburnová zůstává dodnes symbolem elegance, noblesy a oduševnělosti. Její útlý vzhled často řídil vývoj módy a navíc byla výjimečně herecky a pohybově nadaná. Své schopnosti později věnovala i službě neprivilegovaným. Včera uplynulo 25 let od jejího úmrtí.

Nad čtveráckým úsměvem Audrey jihla srdce filmových fanoušků a mezi její ctitele patřili Gary Cooper, Fred Astaire či Humphrey Bogart. Kromě toho hovořila plynně sedmi světovými jazyky.

Filmové plátno dobyla v roce 1953 jako princezna Anna v Prázdninách v Římě (s Gregorym Peckem), později jako prostořeká Líza Doolitleová z muzikálu My Fair Lady (1964) či skotačivá Holly Golightlyová ze Snídaně u Tiffanyho (1961).

Ušlechtilost a humanita

Cosi aristokratického v jejím vzezření mělo rodový základ. Její matka pocházela ze staré a významné nizozemské rodové šlechty (rod van Heemstra), příjmení Hepburn se odvozovalo od skotských šlechtických předků jejího otce Josepha Rustona, kterého do Bruselu zavedly obchody.

Audrey se narodila v Bruselu 4. května 1929 jako Edda van Heemstra Hepburn-Rustonová. Rodiče se rozvedli, když jí bylo šest. Pár měsíců strávila v internátní škole v Anglii, později s matkou přesídlila do holandského Arnhemu. Tam za 2. světové války poznaly hlad a velké útrapy.

Tato zkušenost přivedla Audrey později do služeb UNICEF a k aktivní pomoci chudým a neprivilegovaným tohoto světa. V osmdesátých letech 20. století obětavě pracovala v oblastech Afriky, Jižní Ameriky a Asie.

Filmová star i módní ikona

Filmoví producenti si jí všimli na pódiích s baletem. Objevila se v několika britských filmech a v broadwayském muzikálu Gigi. Šedesátá léta jí přinesla další filmové úspěchy – Příběh jeptišky (1959), Šarádu (1963), muzikál My Fair Lady (1964) a Čekej do tmy (1967). Jako jedna mála hereček vyhrála všechny možné ceny: Oscara, Emmy, Grammy a Tony.

Ve snímku Sabrina se poprvé objevila v šatech od francouzského návrháře Huberta de Givenchyho, jehož šaty, takzvané malé černé, později proslavila. Vznikl styl, jemuž se dodnes říká "Audrey Hepburn look" a který je ztělesněním elegance a jednoduchosti. Givenchy pro ni navrhl kostýmy do řady filmů a v roce 1957 pro ni vytvořil parfém L'Interdit.

Dvě nepovedená manželství

Na muže Audrey paradoxně příliš štěstí neměla. Ve filmu Ondine z roku 1954 se setkala s hercem Melem Ferrerem. Vzali se o dva roky později ve Švýcarsku při natáčení epopeje Vojna a mír. Hepburnová však přišla o dítě a svazek tížený nepříznivým osudem skončil v roce 1968 rozvodem.

Následovaly těžké hereččiny deprese a posléze nový sňatek v roce 1969 s psychiatrem Andreou Dottim. Audrey přesídlila do Říma a zanedlouho se jim narodil syn Luca, ovšem i toto manželství se bohužel rozpadlo.

Největší lásku nakonec Audrey našla v herci Robertu Woldersovi. Její poslední rolí byl anděl ve filmu Navždy Stevena Spielberga. Poté onemocněla a zemřela na rakovinu 20. ledna 1993 ve švýcarském Tolochenaz, kde je také pochována.

Hvězda světového kalibru Audrey Hepburnová připomíná na hollywoodském chodníku slávy jednu z nejkrásnějších žen světa, o které platilo tvrzení, že krása je věcí duše.

herecké legendy Hollywood
Autor: Redakce
Hodnocení:
(4.7 b. / 14 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Zdenka Jírová
Moc se mi vždy líbila. Ve filmu Prázdniny v Římě byla vynikající, i její Líza ve slavném muzikálu byla okouzlující. Výjimečně se v ní snoubila tělesná krása i krása ducha.
Marie Doušová
Audrey byla krásná, citlivá a skromná bytost. Její filmy byly a jsou stále okouzlující .
Zuzana Pivcová
Líbila se mi svým vzhledem, hereckým uměním a hlavně pak svou přirozenou skromností a empatií. Byla z těch, kteří ve snaze zachraňovat druhé si toho na sebe naloží příliš mnoho. Nedávno jsem četla, že ve slavném filmu My Fair Lady měla hrát Lízu jiná americká hvězda Julie Andrews, která v této roli vystupovala léta v muzikálu na Broadwayi. Nakonec dali roli Audrey, že je mezinárodně známější. Ta z toho neměla dobrý pocit, o to víc, když zjistila, že její zpěv musí být předabován. Julie pak paralelně slavila úspěch ve filmové roli Mary Poppins, za niž získala vedle dalších cen i Oscara.
Dana Tomanová
Byla to výjimečná žena. Byla nejen krásnou a úspěšnou herečkou, ale velmi inteligentní a vzdělanou ženou s velkým citlivým srdcem. Ta křehká bytost měla neuvěřitelnou vnitřní sílu a dovedla se vcítit do bolesti druhých, i když sama život moc šťastný neměla. Celý život se snažila pomáhat slabším a potřebným.
Naděžda Špásová
Mám tuto herečku moc ráda, byla skvělá, a náhrada se opravdu těžko hledá.
Věra Ježková
Mám ji moc ráda.
Libor Farský
Nádherná žena a osobnost, nejen ve filmu.
Dagmar Bartušková
Půvabná, křehká bytost. Prázdniny v Římě neměly chybu, ale víc jsem zbožňovala Gr. Pecka. Čekej do tmy - super film. Neštěstí se ale nikomu nevyhýbá, tudíž ani hercům a herečkám. To je život.
Jitka Hašková
Vždy, když v televizi opakují My Fair Lady, tak se dívám. Je výborné, že je to vždy s titulky, takže si mimo úžasnou Audrey užiji i angličtinu. škoda, že jste nepřidali k článku několik fotek z jejích filmů.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.