Jak moje múzy trucovaly
Ilustrace: Pixabay

Jak moje múzy trucovaly

26. 5. 2023

Je večer, sedím v  pracovně u počítače, před sebou sklenku střiku a usilovně přemýšlím, která z  oněch mytických Múz by mě měla právě teď navštívit a třeba i mírně nakopnout, aby mi pomohla vyplnit momentální pusto a prázdno v mé hlavě.

Mohl bych pak i dokončit jeden rozpracovaný text.

Když jsem probral jednotlivé Múzy, předem jsem vyloučil Múzu tance. Pokud bych ji měl akceptovat, ta jedna sklenka vína by mi určitě nestačila. A navíc, vzhledem k mému  momentálnímu tělesnému stavu by to byl spíše tanec svatého Víta. Vyloučil jsem i Múzu tragickou, Múzu astronomickou a Múzu sborového zpěvu. V tomto mém problému by mi asi těžko pomohly.

Ta občasná absence tvůrčí invence není nic příjemného. Nutí člověka až k pesimistickým úvahám, jestli na to psaní vůbec má. Určitě to není jen můj problém. Pro antické Řeky byly nejrůznější umělecké činnosti dílem božské inspirace Múz. Když se jim něco nepovedlo, měli to alespoň na koho svést. Ať už to bylo básnění, tanec nebo zpěv. Byl to pustý alibismus. Já to můžu svést jen na sebe.

Tak jsem nechal raději múzy múzami, otevřel jsem si web a začal pročítat některé články zabývající se politikou a současnou situací ve světě. Bylo to až pesimisticky drastické. Svět médií prožívá žně. A já si uvědomil, že toto můj svět rozhodně není.

Co se však nestalo! Milé Múzy se kupodivu, jakoby protiváhou k těmto nepěkným mediálním zprávám, začaly najednou slétat, aby mne zbavily toho nepříjemného, až stresujícího pocitu prázdnoty. A já, díky znovuobnovené inspiraci, jsem se mohl vrátit opět na příjemnější cesty literární.

Britney si ustlala vedle mne na zemi, před obrazovkou stále stojí sklenka střiku a přede mnou je, již déle rozpracované, náročné téma o vývojových sinusoidách starověkých civilizací. Takový svět mám mnohem raději.

 

glosa kultura
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.2 b. / 15 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jana Jurečková
Dokážu si představit vaši pracovnu a v nějaké skulince jsou schované můzy. Objeví se tehdy, až je přestaneme hledat nebo až to vzdáme a jdeme dělat něco jiného. Moc se těším, až zase něco napíšete.
Soňa Prachfeldová
Nakonec Múzy přijdou, ony jsou také trochu vrtkavé i potměšilé, ale když mají dobrou náladu, zjeví se jak obláček a pomohou.
Dalibor Polanský
Můzy jsou prostě strašně vrtkavé a zvládnout je nadlidský úkol. :)
Věra Ježková
Jendo, dobrý. Mě by asi nenapadlo psát o tom, že nevím, co psát. :-)
Anna Potůčková
Múzy doma zamkni na několik zámků, aby Tě nikdy už nemohly opustit.
Zuzana Pivcová
Jendo, ke mně Múzy nechodí ani na pozvání, ani ze zvědavosti. Řekla bych, že si ojediněle spletou adresu a zabloudí ke mně. Vy jste s nimi asi domluven. Dájy,
Jana Kollinová
I múzy potřebují oddechový čas. :-)
Dana Puchalská
Honzo, špatným múzám zmar a těm hezkým zdar. A pohlaď za mě tvojí psí princeznu.
Alena Velková
Tak ať u vás dlouho zůstanou!
Zdenka Soukupová
To je dobře, že se múzy vrátily. Máme se zase na co těšit.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.