O realitě života
FOTO: Jan Zelenka. Ilustrace: Pixabay

O realitě života

7. 6. 2023

Náš život, zaplaťpánbůh, nestojí na místě, ale někam stále ubíhá, podřízen té věčné zákonitosti času. Někdy běží až moc rychle, jindy zase příliš pomalu. Většinou se ho však snažíme sami přizpůsobit svým přáním, ale hlavně svým potřebám a možnostem.

Někdy se to daří dobře, někdy už méně dobře a někdy vůbec ne. 

Během času se náš život pochopitelně rozplývá do běžných všedností, důležitých k  lidskému žití. Ale také nám občas přináší i určité nadhodnoty, které si sami vytváříme. Netřeba však přitom přemýšlet nad tím, jakou intenzitu by měla tato případná nadhodnota mít, aby byla přínosem pro náš život. Ať už je jakákoli, bývá vždy pozitivní a vítaná. I drobnosti nám mohou zpříjemnit život.

Reálná úvaha. Reálnější tím víc, jak se náš život blíží od svého podzimu k mrazivé zimě. Něco o tom bohužel už vím. A proto nerad bilancuji. Také proč? To raději přenechám jiným. Ale až někdy. V budoucnu. Pořád si říkám, že je lepší pokusit se být mladý v sedmdesáti než starý ve třiceti.

Zatím žiji přítomností. Ale i občasným ohlédnutím zpátky. Bez naší minulosti by totiž nebyl ani dnešek. Ta nás stvořila. Nezavrhujme proto minulost, ona nám vůbec nebrání v případném optimistickém pohledu do budoucna.

Já se snažím těžit z toho mála, co mi život přinesl a dále přináší, a snažím se o tom něco málo i napsat. Život je pozoruhodný ve své rozmanitosti a určitě stojí za to se pokusit ztvárnit některé jeho aspekty i literárně. Jenže, k tomu člověk potřebuje inspiraci, která se, v mém případě, občas někam zatoulá. Ale bohudíky se zase za čas vrací a já ji moc rád uvítám. Je to taková vrtkavá kamarádka.

Sami si píšeme svůj životní román. Nebývá většinou ani jásavě optimistický, ale ani smutně pesimistický. Je to naše životní realita. Ale tu už si každý musí zhodnotit a přizpůsobit po svém. Podle svých měřítek.

 

 

glosa životní postoj
Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5.1 b. / 20 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jan Zelenka
Pane Berko, díky. Máte pravdu, jsme naladěni podobně. Ale ne totožně. Moc pěkně to napsala Soňa. Jsme podobní a přece rozdílní. Proto je život zajímavý.
Jan Zelenka
Mám rád myšlenky moudrých antických myslitelů, které jsou dodnes platné a aktuální. Římský filosof, básník a politik Lucius Annaeus Seneca, jednou napsal: "Život je jako hra. Nezáleží na tom, jak dlouho trvalo představení, ale na tom, jak dobře bylo zahráno." Ještě jednou vám děkuji za komentáře k tématu. jsem rád, že vás to oslovilo.
Jindřich Berka
Pane, Zelenka, děkuji za článek. Možná víte, že jsme naladěni na stejnou notu. Minulost mě až tak nezajímá. To bylo a z ní se mohu jen poučit. Hlavním motorem kvalitního života je motivace. Hodně lidí v pozdním věku nechce pro zlepšení života nic udělat. Nebojím se říct, že jsou líní. Jen naříkají, stěžují si na lékaře, na děti a na okolí. Život není o dívaní se z okna. Chození od zdi ke zdi. Čekání na jídlo a následné i na smrt. Je třeba se i obléct a podívat se ven. Hned uvidíme, že je ten svět krásnější. Jindra
Soňa Prachfeldová
Životy všech lidí jsou si tak podobné a přesto tak rozdílné. Vše co se událo, nebo se děje v našem životě a v našem okolí, nás ovlivňuje. Záleží na tom, jak si to naše hlava a naše tělo přebere. Jako se střídá počasí, tak se střídají i naše nálady. Hlavně ať převažují ty dobré.
Vladislava Dejmková
Všechno v životě má svůj smysl. Snažím se prožít každou jehomchvíli.
Jitka Caklová
Snažení je málo, za sebe bych řekla, k ničemu, dokonce jeden veřejně známý člověk říká, "na h...o. Dlouho jsem se snažila vytěsnit z paměti neradostnou minulost, začít znovu, někam patřit, "něco" dokázat, žít ve víru radostí ze života...... Jenže ono to bez přijetí sebe sama, bez odpuštění sobě a všem, o kterých jsem se domnívala, že mi ublížili to prostě nejde. Hlavní bylo uvědomění-si, že to co jsem vnímala jako špatné, byla pouhá iluze, neboť co mi život v minulosti dal bylo tím nejlepším, co jsem mohla dostat. Přítomnost mě obdarovává tím nejlepším, co jsem v minulosti postrádala ♥♥♥
VANDA Blaškovič
Velký obdiv i k tomu, co je na monitoru!
Zdenka Jírová
Žiji dneškem na příjemnou minulost ráda vzpomínám a budoucnost neplánuji, ta nás vždy překvapí.
Eva Mužíková
Pro mne je zajímavá jen přítomnost, na minulost nevzpomínám / Bertík je výjimka /, budoucností se nechám překvapit.
Jan Zelenka
Paní Radlická, moudrý názor.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.