Samomluva
FOTO: Věra Ježková

Samomluva

8. 6. 2023

Mluvíte k sobě, sami se sebou? Nahlas, nebo jen v myšlenkách? Jste-li sami, nebo i na veřejnosti? Záměrně se neptám, zda trpíte samomluvou. Ta otázka by evokovala, že jde o negativní jev.

A přitom samomluva má řadu kladných rysů. V určitých mezích je běžným jevem. Navenek však vypadá nezvykle. Proto se za ni i stydíme.

Samomluva se projevuje při nedostatku sociálního kontaktu, potřebě odreagovat emoce či při řešení problémů, slouží k regulaci proudu myšlenek při plnění složitějších úkolů. Lidé k sobě mluví, pokud něco zapomenou, jsou-li ve stresu a snaží se uklidnit, podrobují se kritice (vynadají si) … Hlasitá samomluva pomáhá člověku soustředit se na daný úkol, rozhodovat se, zlepšuje jeho vnímání, přispívá k lepšímu učení a zapamatování.

Hlasitá samomluva se objevuje již v dětství. Dítě se pouští do úkonu, který musí být koordinovaný, jako je například zavazování bot, etapu po etapě, a říká si, co má dělat.

Odborníci dokládají, že lidé, kteří se nebojí nahlas mluvit sami se sebou, vykazují vyšší inteligenci. Jako příklad uvádějí Alberta Einsteina. Bylo zjištěno, že samomluva je o to efektivnější, pokud při ní člověk používá druhou osobu. (To se ti, holka, povedlo. x To se mi povedlo.) Hlasitou samomluvu lze pozorovat u profesionálních sportovců, například tenistů. Pomáhá jim udržovat stoprocentní pozornost, posiluje také jejich motivaci.

Nejčastěji k sobě mluví lidé, kteří žijí sami, a jedináčci. Často také mluví se svými domácími mazlíčky. Ve spojení s velkou osamoceností může být samomluva rizikovým faktorem. Kdo je sám a stále si mluví pro sebe, pocit samoty tím ještě posiluje, což může mít neblahé následky na psychiku. V psychiatrii je samomluva jedním z prvních izolovaných projevů schizofrenie a některých psychóz, může doprovázet autismus.

Velmi častým jevem je mluvení k sobě samému v duchu. Uvádí se, že mluvením sami k sobě trávíme čtvrtinu bdělého života. 

Potichu se sebou mluvím běžně. Říkám si, co budu dělat, co se mi líbí a co ne, hodnotím se, rozhoduji. Prostě přemýšlím v duchu o běžných denních záležitostech, asi jako každý. Před náročnějšími situacemi – například před zkouškami nebo lékařským zákrokem – zavřu oči, danou situaci si představím a v duchu si říkám, že jsem v klidu a zvládnu ji. Funguje to.

Nahlas na sebe mluvím jen občas. Třídím si tak myšlenky, dávám průchod emocím, napomenu se. Ale už jsem se několikrát přistihla, že bych promluvila nahlas na ulici. Slova deroucí se ven jsem na poslední chvíli zatlačila zpět do úst. Když jsem se učila na zkoušky, látku jsem si přeříkávala nahlas. A většinou jsem u toho chodila.

Mluvím na kočičky a pejsky. Že neodpovídají? Ale ano. Stačí se jim podívat do očí nebo pozorovat řeč jejich těla.  

 

S využitím zdrojů:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Samomluva

https://eurozpravy.cz/veda-a-technika/veda/213202-samomluva-je-normalni-kdyz-si-povidame-sami-se-sebou

https://plus.rozhlas.cz/je-samomluva-prvnim-znakem-silenstvi-nebo-cestou-k-uspechu-6517391

https://www.cmhcd.cz/stopstigma/poradna/psychiatr/samomluva/

https://www.lidovky.cz/orientace/veda/samomluva-chrani-pred-samotou.

https://www.lidovky.cz/relax/zajimavosti/samomluva-muze-byt-nekdy-velmi-uzitecna-pise-francouzsky-denik

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-mluvite-casto-sami-se-sebou-proc-je-to-podle-odborniku-prospesne

https://www.novinky.cz/clanek/zena-zdravi-samomluva-jako-projev-dusevni-choroby-ale-i-pozornosti-a-koncentrace-40037194

 

psychika životní styl
Hodnocení:
(5.1 b. / 35 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Jiří Svoboda
Velice mě uklidnilo zjištění odborníků, že lidé mluvící sami se sebou, vykazují větší inteligenci. Já jsem schopen si nahlas i vynadat a když se nenajde nikdo jiný, sem tam se i pochválím. V poslední době vede ta první varianta. Tak teď nevím, co by na to řekli odborníci, kdyby slyšeli, jak se sebekriticky vyjadřuji ke stavu své inteligence, když na něco zapomenu, nebo mi něco upadne, nebo...no, je toho až, až, vždyť to znáte sami. Zda by mi dali za pravdu, nebo se drželi svých zjištění...
Eva Mužíková
Věrko, kam Ty na ty nápady chodíš? Zase další povedený článek. Já samomluvou netrpím, ale co není, může být.
Marie Ženatová
Milá Věrko, moc děkuji za výborný článek*. Já jsem také velký příznivce samomluvy - hlavně večer. To si projdu nahlas celý den a buď se pochválím, že jsem zvládla všechno tak jak jsem si plánovala ráno - nebo naopak se pokárám, že jsem všechno nestihla? Když se někam chystám tak si také nahlas přeříkávám co nesmím zapomenout. Ale jinak si velmi často zpívám a to i u nějaké práce - zdá se mi, že zpěv mi dopomáhá víc dobíjet ubývající energii.
Hana Rypáčková
Pro sebe si nemluvím, jen si občas nadávám. S Eliškou a zvířaty mluvím. Když jsou ta sluchátka, někdy si myslím, že jsem narazila na samomluvícího, ale jen telefonuje. Vypadá to legračně.
Eva Braunová
Musím se přiznat,že jsem se přistihla,že mluvím venku nahlas pro sebe,ale rachle stichnu a koukám jestli někdo nekouká.Doma si zpívám a mluvím s kocourem,který mě odpovídá vrčením.
Marcela Pivcová
Samomluva se mě také někdy týká. Když se mi něco nedaří nebo něco zapomenu, řeknu si: jsem prostě pitomá - blbá. Sebe, jako druhou osobu, neoslovuji. Venku si raději dávám na hlasitá slova pozor. Nejčastěji mluvím doma na kočky - když se mi připletou do cesty, podle momentální situce se jim buď omluvím nebo jim vynadám. Ale určitě si s nimi denně i povídám. Vím, že mnohým slovům rozumějí. Do školy jsem se učila potichu, texty jsem si pro sebe hlasitě snad nikdy neříkala.
Libuše Heulerová
Věrko, taky si ráda sama se sebou popovídám...
Marie Měchurová
Mluvím docela často, taky sama se sebou, když není na blízku nikdo jiný. Prý při tom i gestikuluju.
Věra Ježková
Děkuji podruhé. :-)
Daniela Řeřichová
Samomluvou netrpím. Zatím.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.