Televize, sociální sítě vs. staré dobré knihy
Roald Dahl. FOTO: wikipedia

Televize, sociální sítě vs. staré dobré knihy

29. 6. 2023

Ráda bych využila toho, že nás počasí teď „vytahuje“ spíše ven, než že bychom seděli u televize. Moc se mi líbil citát od Roalda Dahla: „Prosíme, žádáme vás, modlíme se, vyhoďte televizor a na jeho místo si přidělejte krásnou polici na knihy.“

Je  otázka – jestli bychom neměli „vyhodit“ jenom televizi nebo i zrušit Netflix nebo naše sledování sociálních sítí. Myslím, že se to netýká jenom mladých lidí, u kterých říkáme, jak jsou pořád na sítích, a že jejich svět přešel do onlinu. Ale upřímně – jsem až překvapená, kolik času já sama věnuji online světu.

Chápu, že televize je fajn, že někdy je dobré vůbec „slyšet nějaké hlasy“, že tam dávají i dobré pořady, ale možná, že bychom mohli televizi omezit.

Zavedla jsem malé změny do svého života.

  • Ráno zkontroluji sociální sítě, co je tam nového, co mě zaujme. A pak se to v průběhu dne snažím omezovat.
  • V metru nebo v tramvaji pozoruji lidi. Vždycky mě to bavilo a přinášelo inspiraci i do mé práce. To víte – psycholog, co už se mnou uděláte.
  • Zase jsem zavedla svoje sedánky s knihami v Neoluxoru nebo Academii. Jsou to domy plné knih s kavárnou. Vyberu si 10 knih, které mne zaujaly, odnesu si je do jejich kavárny, objednám si něco dobrého a jen tak si je pročítám. A pak si vyberu jednu, dvě, které si koupím. Je to prima čas, který trávím s knihami a s lidmi, kteří také rádi čtou.
  • Když vařím nebo dělám něco doma, ráda si poslechnu zajímavé rozhovory.
  • Před spaním se snažím na sítě nekoukat vůbec, vyhovuje mi se zaposlouchat do podcastu o cestování. Na čtení knihy to v posteli u mě není.

Snažím se – ale ne vždy to dodržím! A když jsem hledala nějaké zajímavosti o R. Dahlovi (britský romanopisec, povídkář, básník, stíhací pilot a scenárista 1916–1990), tak se mi moc líbil i jeho konec.

S postupujícím věkem ho postihla nemoc kostní dřeně a jeho stav se rapidně zhoršoval. Byl převezen do nemocnice a bylo jasné, že mu zbývá velmi málo času. Obklopen rodinou vyřkl ta nejkrásnější poslední slova:

“Víte, nebojím se smrti. Jen mi budete všichni strašně chybět.”

Poté zavřel oči a přestal reagovat. Sestřička, pod dojmem, že upadl do bezvědomí, naplnila injekci morfinem, aby jeho odchod ulehčila. V momentě, kdy do něj píchla jehlu, Dahl sebou cukl a zaječel “Aw FUCK!”. Za pár minut zemřel...

Za mě – tomuhle se říká stylový odchod. Byl to fakt cool chlapík.

 

glosa životní styl
Hodnocení:
(5.3 b. / 7 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Lenka Kočandrlová
Tak já bych bez čtení knih nevydržela ani jeden den.Chodím do tří knihoven,abych měla pořád zásobu nových,ale dostávám se i k jiným zdrojům , a to je pak počteníčko,např. nyní mám Kalendáře paní a dívek z let 1900 až 1916,to je také o naší dřívější historii,o vlastenectví, o bojích žen za rovnoprávnost.A ty úžasné reklamy ! téměř všechno,co máme dnes,už měli i naši předkové - všeliké léčebné masti a prostředky na bolesti,výběr vín,šaty,kožešiny, ústní vody a prášek na zuby Osan,prášek ku kynutí těsta Fermentin,balsám na vlasy Celsior,tehdy už uměli léčit rakovinu a lupus dle nových method bez operace v ambulatoriu dra Černého,mohli jste si zakoupit poprsí Aloisa Jiráska o rozměrech : výška 3/4 m a šířce 56 cm.Pás průtržní, náplast na kuří oka,piano,hodinky,šněrovačky a přímidla,kolínskou kávu,uhlí,umělé máslo,mechatinové pokroutky ,krkonošské košile zdravotní,paličky,rukavice,koberce,J.Anděla zámořský prášek,co hubil štěnice,rusy ,svinky a další.....Miluji staré knihy a chtěla bych někdy nahlédnou do toho tehdejšího světa... Nějaké trapné čtečky se můžou jít klouzat !
Jitka Caklová
Televizi zapínám sporadicky a knihovnu nemám. Sice číst umím, ale než životy hrdinů románů, nebo filmů, raději prožívám život svůj, se vším, co k němu podle mě patří. Ráda pozoruji děti, do šesti let jsou výbornými učiteli. To, co dělají druzí není pro mě důležité, je to každého věc.
Vlasta Ledlová
Děkuji za zajímavý článek. Roald Dahl patří i k mým oblíbeným spisovatelům. A s online světem jsem na tom podobně jako autorka článku. Jen místo podcastů poslouchám audioknihy - v přírodě během dlouhých procházek.
Zuzana Pivcová
Lidi nepozoruji (ve smyslu sledovat) ráda, protože mně samotné to rovněž není příjemné. Vadí mi i cestující děti, které třeba klečí na sedadle přede mnou a zblízka se mi dívají bez hnutí do tváře, ale matky nebo babičky je nechají. Dále si nedovedu představit, že bych si v knihkupectví vybrala 10 knih a ty si v kavárně při konzumaci něčeho dobrého "jen tak pročítala". Dort mi nejspíš upadne na knihu, asi jen povrchně listuji, možná mi stačí u všech 10 knih jen začátek a konec, abych si vybrala a koupila. Asi fakt nejsem cool.
Jarmila Komberec Jakubcová
Bohužel v Plzni metro zatím nemáme. V MHD pokud jedu, tak jízda trvá pár minut a nikoho nesleduji. Většínou jezdím autem a to spíše sleduji dopravní značky, semafory a na sledování lidí čas není. Kromě íčka žádné sociální sítě nechci. Knihy si čtu většinou buď před spaním nebo sama v zimní zahradě. A protože pracuji jako OSVČ nemám zase tolik času nazbyt.
Naděžda Špásová
Tak tenhle životní styl by mi moc nevyhovoval, navíc nejsem sama, což mi vyhovuje.
Jindřich Berka
Dobrý den, někdo chce si sám v MHD číst někdo povídat s cizími lidmi. Já naopak preferuji to to druhé. Někdo je introvert a někdo extrovert. Buď mě to obohatí nebo mám zkušenost. Třeba dobrou nebo nedobrou, ale ona je tam vždy. Já si čtu naopak když jsem sám. Doma, u stolu, v posteli, pod břízou, pod skálou nebo u vody. Rozvor nebo četba má něco víc než manipulace na sociálních sítích. Toho člověka vidím, jak se tváří, sleduji řeč těla. U knihy sním. Jsem tam sám a příběh. Ať žijí lidi, ať žijí knihy!!! To miluji. Jindra
Jan Zelenka
Pěkné. S řadou vašich zvyků se ztotožňuji.
Magda Škodová
Roald Dahl, nikdy Ronald! To snad není tak těžké ověřit na internetu, nebo snad ano?
Monika Monca
Vidite, vy v MHD pozorujete lidi, ja treba kvuli lidem, jako vy, v MHD projizdim ty soc.site... nic svetoborneho se z nich clovek nedozvi, spis zamestnam oci, protoze jako introvert mam problem s tim, kdyz na me cizi lidi civi. Prijde mi to neslusne. Kdyz jsem si v MHD cetla, obvykle se ke me prifaril nejaky cizi clovek a chtel si povidat o tom, co ctu. To je takovy problem, respektovat cizi lidi, prece kdyz si ctu, tak na to potrebuju klid a ne aby me kdekdo otravoval... Televizi doma mame, vicemene si poustime pouze to, co chceme...muz sport a dokumenty, ja spis filmy. Netflix u nas slouzi hlavne detem, i kdyz obcas take vyuziju moznosti podivat se na to, co chci, kdy chci a nemuset cekat, az to bude na programu. Zato mam pretekajici knihovnu :)

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.

Aktuální soutěže
Kvíz i60 - 19. týden

V pátek 10. května startuje Mistrovství světa v hokeji, jehož pořadatelem je Česká republika. Vědomostní kvíz se tedy bude tento týden věnovat hokeji.