Kurzivka skoro letní
Úvodní foto Jan Zelenka, ilustrace Pixabay.com

Kurzivka skoro letní

1. 7. 2023

Jaro nám pomalu dává sbohem a to je přesně ten čas, kdy se už těším na léto. Každé roční období má svou charakteristickou tvář. Něco, co člověku přináší potěšení, nebo naopak, nepříjemné pocity.

Zatímco jaro nám přináší, po šedivé a studené zimě, pestrobarevnou paletu probouzející se přírody a optimistický příslib nového života, léto přináší především teplo, příjemný čas dozrávání všeho možného, úspornější oblečení i případné putování příjemnou letní krajinou.

Když ženy na jaře sundávají zimní obutí i zimní šat, tak v  létě toho odkládají daleko víc. A to je pak na ně podstatně příjemnější pohled než na kabáty, upnuté až ke krku. Do skříní ukládají svetříky a kabátky a úsporně vyletněné vypadají najednou úplně jinak a hezky.

Ale protože nejsem pedofil, nemám na mysli jen ženy mladé a ty ještě mladší, ale i postarší pejskařky u nás na sídlišti, se kterými se denně potkávám a se kterými si občas mohu vyměnit důležité poznatky o počasí a o našich chlupatých kamarádech. S mladými se hovořit většinou nedá, protože mají v rukou chytré telefony a s důležitým výrazem ve tváři v nich cosi neustále hledají.

Každým rokem se těším na léto, na teplo, vlastně už od zimy, kdy zachumlaný do teplé bundy si představuji teplé slunce a příjemné procházky s pejskem nasládlou vůni léta.

 

 

Požehnaný buď ten čas léta,

zas k slunci vzlétnout jako pták,

rozletět se do širého světa

a křídly bít zas do oblak.

 

Autor: Jan Zelenka
Hodnocení:
(5 b. / 22 h.)

Pro hodnocení se musíte přihlásit

DISKUZE
Děkujeme za váš příspěvek do diskuse. Upozorňujeme, že redakce si vyhrazuje právo vyřadit diskusní příspěvky, které jsou v rozporu s platnými zákony a které podněcující k násilí a nenávisti ke konkrétním lidem či skupinám obyvatelstva. Smazány budou rovněž příspěvky obsahující jakékoliv vulgarismy.
Soňa Prachfeldová
Honzo, hezký ve zdraví si léto prožij. Jsou to letní proměny, mám je ráda, se vším všudy.
Jitka Hašková
Správně napsané. Také mám ráda letní teplo, ale v bytě mám většinou spíše vedro.
Věra Ježková
Jendo, jak víš, každým rokem se na léto netěším. Nemám ráda horko, nedělá mi dobře slunce. Před zimou se člověk může obléknout a uvelebit doma v teple, před vedrem se neschová (jedině ke klimatizaci nebo do jeskyně; ani jednu nemám). Přeji ti hezké léto; snad se nám vydaří pár společných dní. :-)
Anna Potůčková
Jendo hezký článek. Kdo by neměl rád léto? Čas prázdnin, čas dovolených. A k létu patří voda, slunce, procházky a výlety. Nebo třeba také houbaření. Já sice moc velká vedra nemusím, vyhovuje mě tak okolo 25°C, ale léto mám ráda.
Naděžda Špásová
Jendo, tak si to léto s Britney a Věrkou hezky užijte. Jo a po těch polonahých slečnách radši moc nekoukej, je to unisono, nahoře černé skoro nic a dole krátké černé skoro nic. Vidím to u nás skoro denně.
Jana Jurečková
Ano, jaro nám dává sbohem a můžeme se radovat z krásných dní zalitých sluncem. Zima se mi zdála nekonečná. Snad největší radost mám, že mi vyrostly rostlinky Šanty kočičí. Nechám usušit a pak můžu dát do pytlíku. Stačí dát do pelíšku kocourkovi. Také se mi líbí, že všude kolem je prázdninová atmosféra. Děti si ji užívají, ale nejen děti...
Hana Šimková
Jendo článek je krásný, mluví mi z duše, ale musím přiznat, že mě letos léto zaskočilo. Nějak jsem se na něj nepřipravila. Také jsem byla ráda, že můžu shodit tu spoustu zimního oblečení, ale ejhle. Nemám co na sebe. Ta ošklivá zima se na ,mně podepsala a já , abych ji lépe snášela, tak jsem více jedla. Skoro do všeho letního oblečení jsem se zvětšila tak, že vlastně žádné nemám. Tak , milé léto, zahájila jsem dietu a budu tedy moci vyjít z baráku až budu mít co letního obléknout.
Marie Měchurová
Léto budiž pochváleno. Kdo by ho neměl rád? Škoda, že je tak krátké. Hezké zamyšlení....
Daniela Řeřichová
Hezká úvaha a krásné fotografie. Každé roční období má svůj půvab. Já sice stavím na první místo jaro, symbolicky nový začátek, čas setby, ale léto mám ráda především pro jeho podvečery. Nezapomenutelné byly západy slunce u moře, na které jsme se s mužem těšívali vždy celý rok. Léto je také časem sklizně, i když v mém případě si na jahodách smlsli slimáci, ty nejhezčí třešně na vrcholu patří špačkům a košík meruněk dostanou kluci z vesnice, kteří pomáhali sázet stromy. Léto budiž pochváleno! :-)
Jana Kollinová
Každoročně pro mě naplno zahájí v poslední červnový den studenti gymnázia, kteří s vysvědčením v ruce krátce krátce postojí před školou, rozloučí se objetím, polibkem nebo jen tak zdvižením ruky a spěchají za letními lákadly. Jsou mladí, krásní, mnohem vyšší než my v jejich letech a tak nádherně bezstarostní. Včera jsem ráno procházela mezi nimi a vnímala jejich bezbřehou pozitivní energii. Nádherné chvíle. Pane Zelenko, Vaše část básně, kterou jste zveřejnil v článku, dokonale popisuje pocity většiny z nás na prahu léta.

Zpět na homepage Zpět na článek

Nejste registrován/a? Zaregistrujte se zde.

Po přihlášení (registraci) uvidíte na tomto místě přehled Vašich aktivit na portále i60.cz, a to:

  • Váš nejnovější článek
  • Nejnovější komentáře k vašim článkům
  • Nové vzkazy od přátel
  • Nové žádosti o přátelství
Přihlásit se

JSTE TU POPRVÉ?
Přečtěte si, co všechno
portál i60 nabízí
.